maanantai 11. syyskuuta 2017

Polvisuojat marjastajalle sis. kaavat

Nämä polvisuojat ovat hyötyompelun kärkikastia. Innokkaana marjastajana olenkin jo pitkään suunnitellut polvisuojien ompelua. Puolukoiden poimintaan polvisuojat lähtevät nyt ensimmäisenä kaveriksi. Mustikat ovat jo turvallisesti pakastimessa ja selkä kiittää kumartelusta. Josko nyt marjojen poiminta-asento olisi selälle parempi, kun kosteutta pitävien polvisuojien ansiosta voin poimia marjat polviseisonnassa.

polvisuojat marjastajalle


Valokuvaava ystäväni toivoi myös polvisuojia itselleen, koska sammakkoperspektiivistä kuvatessa polvet likaantuvat. Instagrammissa voit ihastella ystäväni @Hannanelimarkka:n valokuvia luonnosta, kaupunkiympäristöstä ja konserteista.

Oletpa sitten innokas marjastaja, valokuvaaja tai puutarhuri, laitan polvisuojan kaavan jakoon sinullekin. Ensin mietin, että kannattaako A5 kokoista paperinpalaa edes jakaa. Mutta olen piirtänyt polvisuojan kaavaan sopivankokoiset muotolaskokset, joten pääset suoraan leikkaamaan kankaita ja ompelemaan, eikä sinun tarvitse asetella muotolaskoksia oikeille paikoille.

Tulostettavat kaavat polvisuojiin tästä linkistä.

 

ompele polvisuojat

Ompelin polvisuojat kolminkertaisesta kankaasta. Päällimmäinen, näkyvä osa on farkkukangasta.  Sisällä on vaippaompeluista ylijääneet pul-kosteussulkukankaat. Polvea vasten tulee pellavatilkkuja. Tähän ompeluprojektiin sain kulutettua hyvin tilkkuja. Enää en pelkää saumaa keskellä tuotetta, vaan rohkeasti yhdistelin palaset suurimmiksi, jos eivät yksinään riittäneet. Vielä minulla on erivärisen langan pelko eli vaihdan aina kankaan värisen ompelulangan, vaikka ommel ei jäisikään näkyviin. Kannattaa muuten vilkaista mitä kaikkea olen tehnyt tilkuista, niin saat vinkkejä jämäkankaiden hyödyntämiseen.

Polvisuojat kiinnnitetään jalan ympäri kuminauhalla ja tarralla. Marjapoimurin laitoin tarkoituksella kuvaan, mutta marjastushuivini tuli näköjään vahingossa mukaan kuvaan.

kaavat polvisuojiin


Testasin ommella kolmansien polvisuojien pehmukkeeksi retkipatjaa. Retkipatjasta kannattaa leikata muotolaskosten kokoiset palat pois. Muotolaskokset ommellaan kiinni laittamalla erillinen tilkku muotolaskosten alle ja tikkaamalla retkipatjan reunat tilkkuun kiinni. Näihin tuli kangaspäälliset.

polvisuojat retkipatjasta


Vahakangas voisi olla myös hyvä vaihtoehto polvisuojiin. Farkunlahkeesta saisi myös ilmeikkäät ja rennot polvisuojat, kun leikkaisi sivusaumat mukaan koristeeksi ja jättäisi polvisuojien reunat huolittelematta risareunoiksi. Harmi, kun sain tämän idean liian myöhään, mutta kokeile sinä.

Hei, haluatko kuulla puujalkavitsin: Kaksi mummoa meni marjaan, mutta toinen ei mahtunutkaan :D Tehtiin yksi tälläinen hassuttelukuva lasten kanssa.

polvisuojat kankaasta


Aivan meinasi unohtua, tämä käsityö kuuluu sarjaan #Suomi100_käsityö. Syyskuun teemana on luonto. Luonnossa liikkuminen on mukavampaa, kun pukeutuu asianmukaisesti. Suomiaiheiset teemakäsityöt aloitin jo tammikuussa juhlistaakseni 100-vuotiasta Suomea. Sinäkin olet tervetullut mukaan talkoisiin tekemään suomiaiheisia käsitöitä. Palkinnoksi saat itsellesi tusinan ajatuksella tehtyä, persoonallista käsityötä, jotka muistuttavat tästä Suomi100-juhlavuodesta.

Jos ihmettelet mitä kuvioita noissa polvisuojissa on, niin ne ovat epäonnistuneita kloriittivärjäyskokeiluja, tämä farkkulaatu ei vaan vaalentunut kloriittikylvyssä. Onnistuneita kloriittivärjäyksiäni voit sen sijaan katsella edellisessä postauksessani, jossa tein saniaisen lehdellä kuvion paitaan.

Jos sieltä metsästä tulee hyvä puolukkasato, niin keräsin tähän reseptejä valmiiksi:
Puolukkaleipä (samassa postauksessa myös mustikkaleipä ja hedelmäpähkinäleipä)
Kinuskipuolukkapiirakka
Puolukka-kinuski trifle
Mascarponevaahdolla maustettu puolukkakiisseli
Vaahtokarkeilla ja puolukalla päällystetty kakku


Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä voi seurata Facebookissa ja Instagramissa.

12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, tuo on munkin lempisana ja sopii näihin polvisuojiin :)

      Poista
  2. No niin tosiaan likaantuvat tuossa hommassa. Olen itsekkin valokuvannut monet kerrat likaisin ja märin polvin. Ompas hyvä idea, kivan näköisetkin vielä nuo polvisuojat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ilahduttavasta kommentista. Ajattelin, että farkkupolvet sointuisivat yhteen kaikkien housujen kanssa. Niin tulee käytettyäkin polvisuojia ahkerasti, kun kangassvalinta on neutraali.

      Poista
  3. Nämähän ovat oikein tarpeelliset, kiitos vain :)

    VastaaPoista
  4. Loistava idea nuo polvisuojat!! Voi miten mainio tuo teidän taideteos, hassuttelukuva😍 Tuollaisten tekemisestä lapsetkin varmasti nauttivat kovasti♥ Mukavaa alkanutta syksyä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päden paja :) Täällä odotellaan jo lunta, että päästään tekemään lumiukoille ilmeitä, nyt puupölkyt toimivat korvikkeena :D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos Nelli L. Nämä polvisuojat kuuluvat ompelusten sarjaan: suunnittele 2 vuotta ja toteuta 20 minuuttia :D

      Poista
  6. Loistava ohje. Tähänhän voisi ehkä myös käyttää rikkimenneen sateenvarjon kangasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti sateenvarjonkin kangas sopisi polvisuojiin. Ohuen kankaan kaveriksi laittaisin jotain paksumpaa, että ihan kaikki pienet kivet eivät tunnu polvissa. Kiitos ilahduttavasta kommentistasi.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.