maanantai 26. joulukuuta 2016

Nenäliinasäilyttimet

Innostuin ompelemaan pienet taitellut säilyttimet nänäliinapaketille. Nyt Nessut pysyvät puhtaina käsilaukussa ja repussa. Jakelin näitä joulun molemmin puolin ystäville pikkuisina lahjoina. Näihin nenäliinakoteloihin sai hyvin kulutettua puuvillatilkkuja.

Sujautin mukaan myös runon pätkän:
Tämä käsilaukkuusi laita
ja sieltä esille kaiva,
aina silloin kun niistättää
tai suupieleen ruokaa jää.

ommeltu nenäliinakotelo

Tämän nenäliinapussukan ompelu on niin helppoa, että lapsetkin osaavat. He ompelivatkin itse nenäliinakotelot kummeille, eskariopettajalle ja kerhotädille. Tuuma ja toimi -blogista otin mallia ompeluun.

Leikkasin nenäliinasäilyttimeen kaksi tilkkua, joiden koko oli 15 cm x 18 cm sis. sv.

nenäliinakoteloiden ompelua


Joulukuun aikana on tullut näperreltyä kaikenlaista pientä käsityötä. Ompelin meidän perheen pienimmälle samanlaisen tonttulakin kuin sisaruksillakin on.

kuviolliset tonttulakit


Vaihdoin heijastimiin tavallisen narun tilalle kauniimmat nyörit. Laatikoihin onkin kertynyt nyörinpätkiä, näin ne pääsivät hyötykäyttöön, pois laatikosta. Nyt heijastimet roikkuvat mustassa kengännauhassa, mustassa pitsinauhassa, kullanvärisessä terenauhassa, vihreässä koristenauhassa ja hopeanvärisessä tähtinauhassa. 

ripusta heijastimet persoonallisilla naruilla
 

Kestohedelmäpussit ompelin jo pari vuotta sitten, mutta ne eivät ole juurtuneet meidän päivittäiseen käyttöön. Hedelmäpussien naruissa ei ole ollut stoppareita, niin nyt korjasin asian. Käytin tavallisia nappeja stoppareina, niin ei tarvinnut erikseen lähteä kaupasta hakemaan. Valitsin riittävän pienireikäiset napit, jotta naru ei luistele itsekseen napin reiässä.

kestohedelmäpussit ommellen


Lopuksi vielä herkutteluvinkki. Lapsuuden jouluun kuului taatelikakku, mutta aika aikaa kutakin. Tämä viikunakakku on myös herkullista ja aivan jouluisen makuista. Ohje on lainattu Pappilan elämää -blogista.

Munaton Viikunakakku
200 g viikunoita
1 dl omenamehua/ vettä
125 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 rkl piparkakkumaustetta
1,5 tl soodaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl maustamatonta jogurttia

Paloittele viikunat ja keitä ne pehmeiksi mehussa. Soseuta viikunat sauvasekoittimella. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita jauhoihin piparkakkumauste ja sooda. Lisää jauhoseos ja jogurtti taikinaan. Lisää lopuksi jäähtyneet viikunat taikinaan. Paista 175 asteisessa uunissa yksi tunti.

munaton viikunakakkuresepti


Ompeluvuosi alkaakin olla nyt lopuillaan. Laskin, että vuoden aikana on tullut ommeltua 26,55 metriä  uutta pakasta saksittua kangasta, tilkut ja kierrätyskankaiset ompelut tulevat vielä tuon summan päälle.

Ensi vuonna ajattelin ommella Suomi 100 -vuotta teeman ympäriltä. Tykkään värittää käsitöitäni pienellä jujulla ja ensi vuonna voisin käyttää piristeenä Suomeen liittyviä teemoja. Haastan myös kaikki muut käsityöintoilijat mukaan. Jäähän kuulolle, paljastan kuukausittain vaihtuvat teemat tammikuun alussa.

Joulun jälkeen minullakin oli aikaa käydä lueskelemassa käsityöblogien joulukalenteri läpi. Kylläpä tuli noista jutuista jouluinen fiilis ja monta hyvää ideaa laitoin talteen ensi vuotta varten. Linkitän tähän yhteenvedon, jonka löysin yhdestä blogista, jos sinäkin kaipaat jouluista luettavaa.

Näihin kuviin ja tunnelmiin, hyvää loppuvuotta ja ompelurikasta uutta vuotta.

4 kommenttia:

  1. Kivat nenäliinasäilyttimet, noita olen itsekin ajatellut tekeväni jossain vaiheessa:)

    Sinulle myös mukavaa loppuvuotta ja Onnellista Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tilkkureppu :) Oikein hyvää alkavaa vuotta sinullekin, olkoon se käsityörikas kaiken muun lisäksi.

      Poista
  2. Ihania käsitöitä olet taas tehnyt! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.