tiistai 24. tammikuuta 2017

Pitsiliina paidan helmaan ja ohje piilo-ommel applikaatioon

Miten ommella vanha pitsiliina paidan helmaan niin, että se ei näytä irralliselta ja sattumanvaraisesti johonkin vaan läntätyltä?

Pitsiliina paidanhelmaan


Pyöriteltyäni pitsiliinaa tovin, huomasin että se muistuttaa riikinkukon pyrstöä. Siitä se ajatus lähti... Leikkasin pitsiliinan puoliksi ja huolittelin risareunan kapealla vinonauhalla. Leikkasin vinonauhan valkoisesta puuvillakankaasta ja maalasin samoilla väreillä kuin itse pitsiliinan.

Maalaa kangasta


Maalasin pitsiliinan Emo-tuotannon väripigmenteillä ja ruiskuemulsiolla. Lisäksi maalasin paidan helmaan ja hihaan koukeroita siveltimellä.

Tuunaa pitsiliina


Piirsin sulkia riikinkukon vartaloon kangasvahaliiduilla (Pentel fabric crayons). Lintu on applikoitu huomaamattomalla piilo-ompeleella pitsin päälle. En halunnut käyttää applikointiin tiheää siksakkia, koska pitsiliinan päällä siksakista olisi tullut aika paksu. Kirjoin käsin yksityiskohdat linnulle, kuten jalat, nokan ja sulat päälaelle.

Applikointi piilo-ompeleella


 Ohje piilo-ommel applikaatioon:
1. Leikkaa applikoitava kuvio paperista. Ota avuksi ohutta taustakangasta. Aseta taustakangas ja päällikangas oikeat puolet vastakkain. Neulaa paperi kankaiden päälle ja ompele paperin ääriviivoja pitkin. Kääntöaukkoa ei tarvitse jättää. Ohenna saumanvarat ja tee aukileikkauksia saumanvaroihin.
2. Leikkaa viilto taustakankaan keskelle ja käännä kuvio oikeinpäin.
3. Asettele ja silitä taustakangas nurjalle puolelle siististi, tarkista ettei taustakangas pilkistä oikealle puolelle.
4. Neulaa kuvio paikoilleen. Valitse ompelukoneesta piilo-ommel. Ompele kuvion ympäri siten, että suoraommel ei osu kuvioon, mutta siksakpisto osuu kuvion reunan päälle. (Piilo-ommel näyttää siis suurinpiirtein tältä _ _ _A_ _ _ A, mutta ilman A:n poikkiviivaa.)

Tämän piilo-ommel applikaation etu verrattuna tavalliseen siksak-applikointiin on se, että ommel on huomaamaton, eikä se jäykistä kangasta niin kuin tiheä siksak.

Applikointi ohje
Paidan koko on 146 cm ja se lähti postin mukana kummitytölle lahjaksi. 

p.s. Kangaskorjaamon suomi100-teemakäsityöt jatkuvat pian uudella aiheella helmikuusssa, mutta hyvin ehdit vielä tehdä tammikuunkin käsityön kansallissymboleista. Tiesitkö muuten, että riikinkukko on Intian kansallislintu.

4 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä todella upea :)

  VastaaPoista
 2. Aivan loistava idea! Ja hieno paita, ei tule toista vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanasti sanottu. Kaupasta saa niitä samanlaisia vaatteita kuin muillakin, itse yritän tosiaan tehdä niitä, jotka erottuvat edukseen :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.