tiistai 22. tammikuuta 2019

Huovutetut tossut nilkkaremmillä

Ajattelin neuloa lapselle uudet sisätossut. Minulla oli sopivasti lanka-arkussani vajaa kerä Novita Huopasta. Halusin tehdä tossuihin nilkkaremmin. Kun en löytänyt valmista mallia, niin sovelsin itse. Nilkkaremmilliset tossut näyttävät kevyemmiltä ja sirommilta kuin perinteinen malli, jossa jätetään vain jalan mentävä aukko.

huovutetut tossut

Maltoin tehdä mallitilkunkin. Huovutin ja mittasin sen huolella. Arvaapa mitä sain tulokseksi. Mallitilkku kutistui 40 prosenttia niin kuin ohjeessa luvataan sen kutistuvan. Eli tällä kertaa mallitilkkua ei olisikaan tarvinnut tehdä.

Kirjoitin tossujen silmukkamäärät ja mitat ylös, jos haluan tehdä toistekin samanlaiset, niin hyvät ja sopivat näistä tuli. Ehkä mitoista on apua sinullekin.

tossut huopuvasta langasta


Tossujen neulominen Novita Huopasesta

 

Neuletiheys: 11 s. = 10 cm ja 10 krs. = 8 cm. Puikot nro 7.

Tossujen mitat valmiina: pituus 20 cm, ympärysmitta päkiän kohdalta noin 21 cm. Tossut vastaavat kengännumeroa 30-32.

Loin 38 silmukkaa. Neuloin kerroksen sileää pyöröneuletta. Sen jälkeen aloitin kantalapun puolella silmukkamäärällä, eli 19 silmukalla. Neuloin tossun niin kuin varrettoman villasukan kantalappuineen, kiila- ja kärkikavennuksineen. Tossun pituudeksi tuli 34 cm.

Kun olin neulonut tossun valmiiksi katkaisin saksilla langan puolivälistä jalkapöytää. Tarkoitus on siis saada neuleeseen purkautuva silmukkajono. Purin kaksi silmukkajonoa nilkkaan päin, että sain kunnon reiän tossun päälle. Leikkasin purkautuneesta kohdasta kaikki lankajuoksut poikki. (Katso kuvan ylempää tossua.) Reunustin syntyneen reiän virkkaamalla kiinteitä silmukoita. (Katso kuvan alempaa tossua.) Pesukoneessa langanpätkät huopuivat kiinni tossuun, eikä niitä tarvinnut erikseen päätellä.

tossut novita huopanen

Nilkkaremmiksi virkkasin ketjusilmukkaketjun, jonka vahvistin virkkaamalla kiinteitä silmukoita ketjuun.

Tossujen huovuttaminen pesukoneessa 


Huovutin tossut pesukoneessa 60 asteessa kirjopesuohjelmalla. Ottaessani tossut pesukoneesta meinasin pyörtyä, ne olisivat sopineet yksivuotiaalle. Koko perheen voimin venyttelimme ja kiskoimme tossut sopiviksi. Työnsimme jopa puukauhan tossun sisään, että saimme kärjen venytettyä. Venytyksen jälkeen tossun pituus on 20 cm, mikä sen piti ollakin.

Opin sen että huopuvasta villalangasta neulotut tossut voivat olla ylisuuret. Ne saa pesukoneessa kutistettua. Mutta paljon työläämpää on venyttää tossut sopivan kokoisiksi. Seuraavalla kerralla lisään ihan pikkuisen kerrosmäärää, että tossulla on varaa kutistua 45,5 prosenttia.

Huovutetut tossut silmukkamäärä


Tossujen koristelu

Nilkkaremmin kiinnitys hoituu ommeltavalla nepparilla. Koristelin tossut paljettinauhalla, jonka ompelin käsin kiinni. Hoksasin, että paljettinauhaa ei kannata ommella paljettien rei'istä, nauha menee mutkalle. Kauniimman lopputuloksen saa kun pujottaa ompelulangan paljettien välistä. Kuvassa silmäneula osoittaa sen kohdan, josta ompelulanka kulkee paljettinauhan yli kiinnittäen sen tossuun.

neulo tossut nilkkaremmillä


Nyt tietysti pitäisi kehua, että miten nopeasti tossut valmistuvat paksuilla puikoilla ja vain 9-10 silmukkaa puikolla. Vuosihan näissä vierähti, ja käyttäjä ehti kasvaa sillä välin jo liian suurijalkaiseksi. Mutta tossuille oli jo uusi käyttäjä jonossa.


Katso myös hahtuvalangasta neulotut ja huovutetut yksisarvislapaset.Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

 1. Tuo huopanen on kyllä mukava neulottava ja oikeasti nopeakin, jos vaan neuloo eikä laita työtä välillä marinoitumaan. Kivasti olet koristellut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, huopuvat, paksut langat sopisivat hyvin hitaillekin neulojille. Mutta sentään itsestään kaapissa kerrokset eivät lisäänny :D Kiitos kommentista ja kehuista Pikku Akka :)

   Poista
 2. Olen jotkut vauvan tossut joskus huopasesta neulonut ja ainokaisiksi tossuiksi jäivät kun liian pienet olivat vauvallekin, innostus lopahti silloin siihen.. Lapaset joskus vuosikausia myöhemmin onnistuivat hieman paremmin. Kivat tossut, onneksi niille löytyi käyttäjä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, on kyllä tullut pienet tossut pesukonesta ulos, jos ovat olleet vauvalekin liian pienet. Oisko niistä saanut nukelle tossut? Itsekin huomasin, että kannattaa tosiaan laittaa vähän kerrosmääriin ekstraa, niin ei tarvitse lniin lujasti venytellä takaisin mitttoihinsa. Kiitos Raisa:)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.