maanantai 22. kesäkuuta 2020

Askartele helmimassasta leikkiruokaa

Prinsessakakku, kierretikkari, popcornkulho ja muut leikkiruoat löytyvät nyt lasten kesäkioskin valikoimasta. Askartelimme leikkiruokaa helposti muovautuvasta  ja itsestään kuivuvasta helmimassasta. Nuukailimme helmimassan käytössä ja piilotimme leikkiruokien sisään mm. maitopurkin korkkeja. Koristeluun käytimme askarteluhelmiä.


Helmimassa askarteluVuosi sitten askartelimme lasten kanssa helmimassasta jääkaappimagneetteja, taulun/ peilin kehyksiä, taikasauvoja ja erilaisia koristeita purnukoihin. Kaikki helmimassa-askartelut ovat pysyneet ehjinä ja värit kirkkaina. Nyt päätimme käyttää helmimassapurkkien jämät Pet Shoppien ja Barbien ruoaksi. Nukkeleikit piristyivät kovasti näiden herkkujen myötä ja Barbiet avasivat kesäkioskin.

Huomasin, että vuosi on aika lailla maksimiaika säilyttää helmimassaa. Musta ja kulta olivat jo kuivahtaneet, vaikka olemme säilyttäneet niitä tiiviissä rasiassa. Kuivahtaneen massan muotoilimme parhaamme mukaan jäätelötötteröksi. Kuivuessaan siihen jäi vähän halkeamia, mutta voihan sen jäätelön myydä Barbien kesäkioskista II-laatuisena.Oranssissa täytekakussa on koristeena Barbien kruunu. Se ei koskaan pysynyt päässä, joten hyödynsimme sen kakun koristeeksi.

Helmimassa

Helmimassan hyvät puolet

 • Kuivuu itsestään huoneilmassa vuorokaudessa, joten ei tarvitse vahtia uunin ääressä.
 • Ei tahraa sormia, eikä tartu sormiin, erittäin hyvä sormituntuma.
 • Helmimassa kiinnittyy ilman liimaa mm. puuhun, magneettinappiin, muoviin, pahviin. 
 • Todella kirkkaat ja kauniit värit.
 • Säilyy vuoden, jos sulkee purkit tiiviisti askartelun jälkeen.
 • Massan voi rullata tosi ohueksi madoksi eli siitä on mahdollista tehdä tosi tarkkoja koristeluja.

Helmimassan huonot puolet

 • Maistuu hyvältä vauvan mielestä, eli saa olla todella tarkkana ettei mene vauvan suuhun.
 • Jos helmimassa työ kastuu, niin siitä haalistuvat värit. Myös vauvan kuola irrottaa värit ks. edellinen kohta.

Askartelimme tikkarit sähköjohdon ympärille. Sähköjohto ei meinannut millään suoristua, joten totesimme kiharaisen tikkarin tikun olevan parempi kuin suoran tikun. Yhteen tikkariin löysimme askartelulaatikosta kultaiset sydämet koristeeksi. Painoimme ne massan sisään paikoilleen.

Helmimassa ideat


Helmimassan koristelu


Helmimassa kiinnittyy ilman liimaa joihinkin materiaaleihin. Hyödynsimme tätä ominaisuutta ja painoimme helmimassan päälle erilaisia koristeita. Upotimme helmimassakakkuun koristeeksi Barbien kruunun. Askarteluhelmistä teimme koiralle silmät ja suun, sekä tähtien sakaroihin tuiketta (katso kuva alla). Jotkut koristeet liimasimme uudestaan kuivumisen jälkeen pikaliimalla tai kuumaliimalla. Esim. pienet askarteluhelmet eivät pysyneet ilman liimaa.

Helmimassaan voi kiinnittää myös magneettinappeja, pääsiäismunista löytyviä leluyllätyksiä, askartelulaatikon tilpehööriä. Kannattaa katsella arjen esineitä uusin silmin.

Koristelimme myös muutaman puisen pyykkipojan. Lastenhuoneeseen on tulossa pyykkinaru askarteluille, piirustuksille ja muistilapuille, kunhan vain ehdimme suunnitella ja toteuttaa. Nyt ovat ainakin pyykkipojat siihen valmiina.

Helmimassa ohje

Helmimassa-askartelua säästeliäästi

Helmimassan sisään piilotimme maitopurkin korkkeja, näin saimme kauniin pyöreän muodon kakkuihin. Lankarullan päälle muovailimme popcornkulhon.  Kun helmimassan sisään piilottaa turhia esineitä, niin massaa säästyy useampaan askarteluun.


Helmimassa käyttöKääretortut, pizzat ja hedelmät jäivät ainakin vielä tekemättä, joten kauppalistalle lisää helmimassaa. Purkkeja on näkynyt ihan Halpa-Hallissakin.

Ideoita helmimassa-askarteluun löytyy lisää täältä


Heinäkuussa Kangaskorjaamon fb-sivuille on tulossa joka päivälle idea tilkkujen hyötykäyttöön. Tule mukaan seuraamaan ja kokeile saatko tilkkulaatikkosi tyhjenemään.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Koristeelliset kiitokset ja laitetaan vielä mansikka päälle :D Näitä oli kiva tehdä ja näistä tulee pitkäikäisiä.

   Poista
 2. Voi miten hienoja♥ Aurinkoista alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi ja mukavaa tätä viikkoa Sinullekin. Lämmintä ainakin lupaa, ehkä siirrämme Barbien kesäkioskin varjoon ;)

   Poista
 3. Hauskoja juttuja olette tehneet tuosta massasta. Tuo vauvan kuolajuttu oli hauska. Tirskis! Olen kanssa tehnyt tuosta massasta kaikenlaista ja sitä on kyllä todella kiva käsitellä. Ja se tuntuu sormissa kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset meidän kaikkien askartelijoiden puolesta. Nyt vauva on hetken malttanut olla maistelematta helmimassaa, jos sillä jo tulisi viisautta päähän ;) Olen samaa mieltä, tämä tuntuu todella mukavalta sormissa. Ja nyt vasta huomasin, ettemme ole kokeilleet ollenkaan sekoittaa värejä. Pitäisi kokeilla miten se onnistuu. Onkohan sinulla kokemusta tästä?

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.