tiistai 18. kesäkuuta 2019

Ideoita helmimassa-askarteluun

Kesäloma ja tekemisen puute, mitäpä hauskaa keksisimme lasten kanssa. No sehän on aika korkata helmimassapurnukat. Helmiäismassailu on luovaa ja valmiit itse tehdyt jutut pääsevät leikkeihin mukaan. Helmimassa kuivuu huoneenlämmössä, joten massasta voi muovailla koristeita suoraan esim. kehyksen tai purkin päälle. Kuivuessaan massa kiinnittyy pysyvästi.
Näin Instagramissa helmimassasta tehtyjä avaruusörkkejä ja päätin ostaa meillekin samaa ihmemassaa. Olinhan tehnyt nollabudjetilla ruokaa leikkiravintolaan jo monta viikkoa, päätin että nuukailu saa nyt loppua. Olemme ansainneet kimaltavat jälkiruoat helmimassasta. Teimmekin lasten kanssa yhden jäätelön ja pari kakkua, sitten meillä oli kiire testaamaan jo uusia ideoita.
Mikä ihmeen helmimassa?


Purkin kannessa lukee Foam Clay.  Purkin sisällä on pehmeää, hieman kimaltavaa, notkeaa, muovailtavaa massaa, jossa on pieniä helmiä. Helmet ovat pieniä stryroxpalloja. Massa kovettuu 1-3 vuorokaudessa huoneilmassa esineen koosta riippuen. Joten helmimassalla voi päällystää mitä vain, koska massaa ei tarvitse kovettaa uunissa niin kuin Fimomassaa. Helmimassa tarttuu märkänä erilaisiin pintoihin kuten puuhun, keramiikkaan, pahviin ja joihinkin muoveihin.

Ihastuin massan väreihin, ostin meille kaikki sateenkaaren värit ja vielä hopean ja kullan kaupan päälle. Ihastuin myös massan pehmeään koostumukseen, sitä on helppo muovailla pientenkin lasten kanssa, massa ei tahmaa, eikä tartu sormiin.

Ainut huono puoli minkä massasta löysin on se, että se ei kestä pisaraakaan vettä. Lasten leikeissä oli roiskahtanut pisara vettä helmimassakakkuun. Sen seurauksena kakku oli tarttunut kuivuessaan kiinni naruun. Eli helmimassatuotteita ei voi pestä, jos ne pölyyntyvät tai likaantuvat. Testasin varta vasten yhtä, niin vesi vei värit mennessään, vaikka helmimassa oli kovettunut jo täysin.

Työskentelyvinkki: Pöydän tai vahakankaan suojaksi kannattaa laittaa leivinpaperi. Tämä hieno tähti, jonka teimme piparkakkumuotilla, jumittui kiinni vahakankaaseen. Teimme uuden tähden leivinpaperin päällä ja sen saimme liitettyä puiseen taikasauvaan.


Ideoita mitä tehdä helmimassasta?Leikkiruokaa

Teimme pieniä kakkuja metallisten pullon korkkien päälle. Jäätelön teimme muovitikkuun, joka oli aikaisemmassa elämässä ollut ilmapallon pidike. Metallikorkkiin ja muovitikkuun massa kiinnittyi hyvin kuivuessaan. (Nämä olivat postauksen ensimmäisessä kuvassa.)


Taikasauvat

Massa tarttui oikein jämäkästi puurimaan. Taikasauvan tähti kupristui, olisi varmaan pitänyt käännellä sitä kuivumisen aikana. Tähden keskelle painoimme koristeeksi muovisen kimalletähden, sekin tarttui hyvin kiinni.

Tämä taikasauva saattaa muuttaa sinut etanaksi, varo! Jos kuitenkin taika lankesi sinuun, niin pahoittelemme. Palautamme sinut ennalleen, kunhan olemme keksineet vastalääkkeen.

Helmimassa askartelua


Toisen taikasauvan varressa on erivärisiä helmimassaraitoja. Itse taikasauva on tehty kukasta, joka on huovutettu stryroxpallon päälle.
Kehyksiä ja peilejä

Olen säästänyt kaikenlaisia pikku peilejä. Minun ensimmäinen puuterirasiani oli vaaleansininen Anytime, nyt sen kansi löysi paikkansa. Keltareunaisen peilin koristeet piti kiinnittää kuumaliimalla, muut peilinreunukset pysyivät ilman liimauksia. Auringon muotoisesta peilistä tuli jääkaappimagneetti.

Valokuvakehyksiä voisi myös tuunailla helmimassalla.

Helmimassapeilli

Hemimassa puuhaa lapsille


Magneetteja

Helmimassa-askartelun pohjaan oli helppo painaa pieni magneetti. Teimme mato- ja lintumagneetteja lasten pöytälamppuihin. (Nämä olivat postauksen toisessa kuvassa.)


Koristellut purkit ja rasiat

Päällystimme tuorejuustorasian helmimassalla. Massa kutistui kuivuessaan ja veti muovia mutkalle, niin että se irtosi yhdeltä sivulta. Otimme apuun kuumaliiman ja rasia on taas muodossaan. Rasiaa voi käyttää aarteiden säilytykseen tai pikkueläinten veneenä.

Helmimassa


Seuraavassa kuvassa kaiken muun takana on lasipurkin kansi päällystetty helmimassalla. Lasipurkista voisi tehdä myös säästöpossun, kun kanteen leikkaa viillon kolikoille. Millähän työkalulla onnistuu metallikannen lävistäminen?

Helmimasssa Foam Clay


Vielä jäi ideoita takataskuunkin. Mietimme myös silmälasikotelon koristelua helmimassalla. Helmimassasta tulisi kaunis avaimenperä, sen sisälle voisi kätkeä ketjun ja siihen avainrenkaan kiinni. Ideoita helmimassan käyttöön löytyy Pinterestistä hakusanalla foam clay (ideas).

Koristele: Ohutta kuivunutta helmimassalevyä voi leikata saksilla. Leikatun kuvion voi kiinnittää märkään helmimassaan. Tarvittaessa kiinnittymistä voi auttaa vesipisaralla.

Nuukaile: Kun massan alle piilottaa jonkun esineen muotiksi, niin massaa kuluu vähemmän ja kuivumisaika lyhenee. Lapsi päällysti pääsiäismunan yllätysmunan helmimassalla, siitä syntyi oikea aarresaari, jonka alle voi piilottaa yllätyksen. (Munaa ei voi enää sulkea.)

Helmimassa ideoita


Viimeksi kun meillä oli lasten kanssa tekemisen puute askartelimme kodin pikkuesineistä jääkaappimagneetteja.

Helmimassan jämistä teimme leikkiruokaa Barbien kesäkioskiin. Nuukailimme tälläkin kertaa ja laitoimme massan siään maitopurkin korkkeja, näin saimmekin täydellisen pyöreät täytekakut.


Bloggaamisessa yhteisöllisyys on hauskaa, joten tällä postauksella rymistän mukaan Pieni Lintu -blogin valokuvaushaasteeseen. Teemana onkin osuvasti pidetään hauskaa.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.


15 kommenttia:

 1. Hauskoja hetkiä ja tuotoksia.
  Tästä sainkin monta ideaa.
  Yritän "rakentaa" pihapiiriä pienoiskoossa (aloitin vasta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti Kaija :) Mää näänkin jo sieluni silmin pihapolun tehtynä helmimassasta, helmet ovat kuin pieniä kiviä :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos :) Nyt oli lapset keksimässä mukana, niin tuli erityisen hyviä ideoita :D

   Poista
 3. En ole koskaan helmimassasta kuullutkaan - nättiä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta K :) Minullekin tämä oli uusi tuttavuus, ekan kerran tosiaan näin instassa. Sen jälkeen sitä onkin vastaan tullut kirjakaupassa ja jopa Halpa-Hallissa.

   Poista
 4. Kaikkea hauskaa saitte massasta tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset. Näistä Mmssatöistä on tosiaan iloa pitkäksi aikaa, kun peilejä voi esim. käyttää salapoliisileikeissä ja barbie-leikeissä. Ja kaikille muillekin pikkuesineille löytyy jokin leikki ympärille.

   Poista
 5. voi miten kivoja, kuopus meillä tykkäis varmaan tehdä tollasesta jotain

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Tämä helmimassa on kyllä ihanan pehmeää ja muovautuvaa, toisin kuin Fimo-massaa pitää lämmitellä, että saa muovailtua. Joten sopii kyllä hyvin isoille ja pienille askartelijoille.

   Poista
 6. Kivoja juttuja. Meilläkin tykättäis varmasti täs massasta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa :) Tästä idea talteen seuraavaan merkkipäivään, olkoon sitten synttärit tai nimipäivät, niin helmimassapurnukat pakettiin :D Päästään teillläkin muovailemaan.

   Poista
 7. Oo, upeita juttuja olette keksineet! Kannattaa kokeilla myös sitä saman valmistajan pearlclay-massaa, siinä on isompia ne helmet ja sillä saa upeita yksityiskohtaisia kuvioita, kun sitä pystyy käsittelemään yksi helmi kerrallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina vinkistä, tuosta pearlclay massasta en ole vielä kuullutkaan. Saisikohan näitä kahta massaa yhdisteltyä, niin voisi tehdä isommista helmistä silmät otuksille, joita muovailee foamclay massasta. Niitä silmiä ja pieniä yksityiskohtia oli hankala saada tehtyä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.