maanantai 18. lokakuuta 2021

Sormikkaat peltineuleena ja retkivinkki Raution Eihvelin näköalatornille Kalajoelle

Sormikkaiden neulomiseen puikoilla nro 2 tarvitset paljon sisua! Peltineuleella neulotut sormikkaat palkitsevat kuitenkin ahkeran neulojan, sillä ne kestävät käytössä pitkään.


Neulo sormikkaat

 

Lapsi tarvitsi sormikkaat. Ajattelin ratkaista asian niin kuin normaalisti ihmiset tekevät eli ostin neulesormikkaat marketista naisten osastolta, ne ainakin mahtuisivat käteen. Yllätys! Eivät mahtuneetkaan. Minua niin harmitti, että marketissa myydään sutta ja sekundaa. Materiaalit vaan menevät hukkaan, kun tehdään kittanoita sormikkaita. Harmistus kääntyi lopulta sisuksi. Hutiostos päätyi pikkusisaren käsiä lämmittämään.

Päätin sisulla tehdä sormikkaat numeron 2 puikoilla ja Nalle-langasta. Eipähän tarvitse hetkeen taas neuloa uusia, koska peltineule kestäisi varmasti sormikkaissa hyvänä. Ja tiukkojen silmukoiden natina puikoilla sopisi vihaiselle neulojalle. Olisin varmaan neulonut nro 1 puikoilla, jos olisin sellaiset omistanut.

sormikkaat ohuesta langasta


Mitä ihmeen peltineuletta?

Oletko kuullut sanonnan peltineule? Se on sellaista mikä seisoo ihan itsessään pystyssä. Tiukkaa ja jämäkkää. Viimeksi neuloin peltisormikkaat 15 vuotta sitten. Juuri äsken parsin sormikkaiden sormenpäät. Eli kyllä vaan  kannattaa tehdä tiheää neuletta, se kestää. 

Tiiviiseen neuleeseen ei jää paljon ilmataskuja, joten voi olla ettei peltineule ole yhtä lämmin. Toisaalta tiivis neule ei päästä tuulta niin hyvin läpi. Olen huomannut myös, että sadekaan ei tule niin helposti läpi sormikkaistani, kun ne ovat tiiviisti neulotut. Kaikkeen peltineule ei sovi, mutta sormikkaat ovat mielestäni juuri oikea käyttökohde. Keksitkö sinä missä peltineule on hyödyksi?

Tämä kuva havainnollistaa miten jämäkkää peltineule on. Sormikkaan aloitus toimii kukkamaljakkona juhannuksena ;)

Peltineule sormikas

 

Neulo sormikkaat


Mielikuvia numeron 2 puikoista?

Luodessani silmukoita puikoilla nro 2 mietin, että neulonko näitä sormikkaita seuraavat pari vuotta. Projekti kesti lopulta pitkäperjantaista syyskuulle. Varren joustinneule oli hitain ja tylsin osuus. Sen jälkeen työtä rytmittivät peukalokiilan lisäykset. Ja lopuksi joka ilta valmistui yksi uusi sormi, mikä innosti neulomaan aina vaan ahkerammin.

Ohuet puikot tulivat läpi neulepussukan kankaasta. Onneksi kaikki puikot pysyivät tallella, vaikka neulontapaikat vaihtelivat apukuskin penkiltä hiekkalaatikon reunalle. Yksikään puikko ei liioin vääntynyt. Mutta terävät niiden kärjet ovat, sormenpäät olivat kovilla.

Millaisia kokemuksia sinulla on ohuilla puikoilla neulomisesta?

Sormikkaat

Lanka: Novita Nalle
Puikot nro 2
Silmukkamäärä 56 s.
Ohje: Meillä kotona/ neulotut sormikkaat
Ohjeesta poiketen lisäsin jokaiseen sormeen ylimääräisen silmukan.


Raution eihveli ajo-ohje


Näköalatorni Kalajoella, Raution Eihveli

Uudet sormikkaat lähtivät neitsytmatkalle Raution Eihvelin näköalatorniin. Torni on sopiva sunnuntairetkeilykohde lasten kanssa. Torni on kuulemma nimetty Ylen Ranskan kirjeenvaihtajan Helena Petäistön kunniaksi. Hän on kotoisin Kalajoen Raution kylältä.

Raution eihveli


Ajo-ohje Raution Eihveli

Raution keskustasta noin 1 km Sievin aseman suuntaan tietä 774 pitkin. Oikealle kääntyy Löttäjäntie. Siitä 300 metrin jälkeen vasemmalle erkaantuu Heikinrannantie. Siitä 300 metrin jälkeen oikealle erkaantuu Matkusnevantie. Tätä tietä ajetaan noin 6 km, kunnes saavutaan parkkipaikalle.

Parkkipaikalta on noin 800 metrin kävelymatka näköalatornille metsätietä pitkin. Lopussa on puiset portaat ja kinttupolku isojen kivien lomassa. Perillä on nuotiopaikka ja puucee. Nuotiopuita tänne on tosin vähän pitkä matka kantaa. Sen takia meilläkin oli eväinä lämmintä kaakaota ja juustoleipiä.

 

Varaa mukaan euron kolikko. Sillä putkessa lukee "Alas meno €"

Raution eihveli Kalajoki


Hei, tuunaa sormikkaat seuraavalle tasolle ja neulo etusormeen halkio, joka mahdollistaa älypuhelimen käytön


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon käsityöniksejä

4 kommenttia:

 1. Olen neulonut aika paljon sukkia 2,5 numeron puikoilla, tykkään ohuemmista puikoista ja langoista, varsinkin, koska käsialani on löysä; käytän siis yleensä aina ohuempia puikkoja kuin mitä on suositeltu, koska muuten neuleista tulee liian isoja. Jotain minineuleita olen tehnyt jopa aivan ohuilla (koko ehkä 1?) puikoilla, enkä ole kokenut niiden käsittelyä mitenkään vaikeaksi. Peltineule oli kuitenkin uusi termi minulle, hauska uusi tuttavuus! Ei varmastikaan huono idea neuloa suositus ohuemmilla puikoilla vaikka käsiala ei löysää olisikaan. Tuollaista peltineuletta voisin itsekin kokeilla sormikkaisiin, siis kiitos hyvästä vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään, että ohuesta langasta neulotut villasukat ovat paremmat. Mietinkin itse asiassa miten pieniä puikkoja on olemassa. Mielenkiintoista tietää, että nro 1 puikotkin siis löytyvät.

   Minun vanhat peltineulesormikkaat ovat myös oivalliset pyörän satulan pyyhkimseen, jos satula on märkä. Jotenkin tiheä neule ja villalanka imee sen kosteuden, niin ettei tunnu yhtään märältä. Joten voin suositella peltineulesormikkaita.

   Poista
 2. Mulla on niin löysä käsiala, että mahtaisinko saada edes pienillä puikoilla peltineuletta aikaiseksi.. 🤭 en ole muutenkaan ohuiden lankojen ystävä. Hienot sormikkaat! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määkin olin ennen paksuhkojen lankojen ystävä, mutta nykyään on vaaka kääntynyt ohuisiin lankoihin. Eli puikoilla 3 tai alle. Villasukat mahtuvat paremmin kenkiin, kun ovat ohuet. Kiitos kommentistasi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.