perjantai 24. tammikuuta 2020

Miten piirrät nopeasti kaavat paitaan

Peruspaidan etu- ja takakappale ovat melkeinpä identtiset. Ainut ero on pääntien ja kainalon kaarissa. Joten paidan taka- ja etukappaleen voi jäljentää kaava-arkilta kaavapaperille päällekkäin. Ajansäästö on varmaa, kun ei tarvitse piirtää kuin pääntie ja kainalo uudestaan. Kaavapaperirullasta riittää leikata irti vain yksi miehustakappale. Tässä postauksessa jaan muutkin kaavanpiirtoniksini.

Nopea kaavojen piirtäminen


Paidan etukappaleen ja takakappaleen kaavan voi piirtää päällekkäin


Käytännössä teen niin, että piirrän ensin takakappaleen kaavan. Sitten asettelen kaavapaperin etukappaleen kaavan päälle. Piirrän etukappaleesta vain kädentien ja pääntien uudestaan. Lopuksi leikkaan kaavan irti kaavapaperirullasta takakappaleen viivoja pitkin.
 

Paidan kaavojen piirtäminen


Piirrän etukappaleen sinisellä ja takakappaleen punaisella värillä, niin muistan ja huomaan paremmin erot kangasta leikatessa.

Piirrä kaavat paitaan



Kaavan jäljentämisniksit


Näillä nikseillä voit nopeuttaa ja sujuvoittaa kaavojen piirtämistä. Sekuntikellolla en ole aikaa mitannut paljonko nämä listaamani jutut nopeuttavat kaavan piirtämistä. Ehkä suurin nopeutuminen tapahtuu mielikuvatasolla. 
  • Laitan keskietu- tai keskitakalinjan kaavapaperin reunaan, niin sitä ei tarvitse erikseen piirtää eikä leikata. 
  • Piirrän viivoittimella suorat osat. Kyllä, usko pois, se on ihan oikeasti nopeampaa kuin vapaalla kädellä.
  • Peruskaavoista esim. paidat ja collegehousut piirrän heti kaksi vierekkäistä kokoa. Näin seuraava koko on valmiina. 
  • Joskus kaava-arkilta pitäisi jäljentää myös suorakaiteen muotoiset resorit, tampit tai rannekkeet. En jaksa, vaan kirjoitan kaavaan suorakaiteen mitat ja leikkaan mittanauhan kanssa kangassuikaleet.
  • Piirrän vain pitkähihaisia paitoja, lyhyet hihat saa taittamalla kaavapaperia sopivasta kohden poikki.


Kaavan jäljentämisniksit


Tärkeintä olisi merkitä kaavaan sovitusmuutokset

Yritän merkitä käyttämäni saumanvarat, sovitusmuutokset ja muut muokkaukset heti ompelun aikana kaavaan. Seuraavalla ompelukerralla ne löytyisivät helposti, eikä aikaa kuluisi mittailuun.
 
Jäljennä kaavat viivottimella


Ompelin lapsen paitoihin leveät hihansuukäänteet. Kun lapsi kasvaa, niin hihansuukäänteen voi avata ja paidan elinkaari jatkuu. Ompelen ensin hihasauman ja vasta sitten käänteen. Kaksoisneulalla ommeltu käänne on helppo purkaa. Kiskaisen nurjalla siksakkina kulkevan langan pois pienissä pätkissä.

Oranssi hiha on pidennetty, siinä näkyy hennosti purettu ommel. Vihreä hihainen paita on nyt sopiva, sen leveän käännevaran saa purettua myöhemmin auki.

Ompele kasvunvaraa hihaan


Minulla on juuri nyt kesken Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi -kirja. Yksi teemoista on pikamuoti ja vaatteiden nopea kierto vastaan hyvän vaatekappaleen löytäminen ja sen käyttäminen pidempään. Tähän ajatukseen sopivat nämä pidennettävät hihat, joten hyvät paidat sopivat kasvavalle lapsellekin parikin vuotta.  Helmassa on myös leveä käänne, jonka saa avattua kasvunvaraksi, mutta kokemukseni mukaan ensin ranteet jäävät paljaiksi kuin napa näkyy.

paidan kaavan piirtäminen

Tällaisia paitoja sitä tuli yhden miehustakappaleen taktiikalla. Lapsi saa siirtyä seuraavaa kokoon eli 122 cm. Paidan kaava oli Formal or Fun Ottobre 1/2013. Ruskea paita lähti lahjaksi, sen kaava oli Raw Edge Details Ottobre 1/2017.

Tähän vihreään paitaan ompelin kääntöpaljettikuvion koristeeksi. Tässä on ohjeet miten kääntöpaljettikuviota ei kannata ommella.


Helpotusta paitojen ompeluun:


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

6 kommenttia:

  1. Miten siirrät kaavan kankaalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkentavasta kysymyksestä HennaMar. Neulaan kaavan parista kohtaa kankaalle. Kainalon kaaressa on niin pieni ero, että sen voi leikata 1 cm saumanvaroilla, eikä kaavapaperi ole tiellä. Pääntien kaaren leikkaan etukappaleella kaavapaperin alta. Nostan kaavapaperia vähän ylemmäs ja muistelen miten se kaari menee. Sitten lasken kaavapaperin ja tarkistan menikö yhtään sinnepäin. Kaavapaperista näkyy läpi, niin on helppo tarkistaa onko leikattu kaari osunut piirretylle viivalle. Ensin leikkaan varovaisemin, ettei tule liian isoa pääntietä. (Kaavan ääriviivoja en piirrä kankaalle.)

      Kysyhän lisää jos jokin kohta jäi vielä askarruttamaan :)

      Poista
  2. Nopeutus niksit ovat hyviä, pääsee pian ompelemaan mikä on kivempaa. Monia niksejäsi käytänkin, kaavoihin lisäksi pala käytettyä kangasta, jouduttaa kun kaavoja tarvitaan uudestaan. Ompelet kyllä ihania vaatteita lapsille, hyvää ompelumieltä jatkossakin. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irmeli vinkistäsi. Tilkkuja jää kankaanleikkuusta aina yli, niin yhtä hyvin pienen palan voisi teipata kaavan kylkeen, niin näkee mitä vaatteita siitä kaavasta on tehnyt. Tällöin saman kaavan käyttäminen on helppoa, kun on valmis vaate mistä katsoa, jos jokin kohta tarvitsee muutosta. Ompelun iloa Sinullekin!

      Poista
  3. Lisävinkki tuohon etu/takakpl kaava yhdistelmään: itselläni on tuo kaula-aukko leikattuna etukpl viivaa pitkin niin, että se on vain ylhäätä pari cm kiinni muussa kaavassa. Näin on helppo leikata kankaasta molemmat kappaleet, kun tämä "läppä" on joko alhaalla tai taitettuna pois tieltä. Ymmärsikö tuosta?
    Ja neuloja paljon nopeampi keino on käyttää kaavan päällä jotakin painoa leikatessa, esimerkiksi hernepusseja tai vaikka jotain metalli esineitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia hyvästä lisävinkistä, kuulostaa tosi toimivalta tuo pääntien läppä, pysyy tallessa ja on kuitenkin helposti käännettävissä sivuun.

      Kaavapainoistakin olen kuullut, niistäkin on varmasti hyötyä joillekin. Hyvä että ne tulivat mainituksi! (unohdin tekstistä kokonaan ne) Meillä pikkuiset apukädet olisivat varmasti siirtämässä kaavapainot parempiin leikkeihin :D

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.