tiistai 27. marraskuuta 2018

Kääntöpaljettien ompelu on helppoa - näiden vinkkien jälkeen

Kyllähän mää nyt osaan yhdet kääntöpaljettikuviot ommella paitaan. No, en osannut. Nyt kannattaa höristellä korvia, tässä on kullanarvoisia, kantapään kautta opittuja vinkkejä miten ne kääntöpaljetit kannattaa ommella, niin että lopputulos näyttää siistiltä. Pieni varoitus, en tule säästelemään ÄLÄ sanan käyttöä.

ompele kääntöpaljetit paitaan


Tilasin kääntöpaljetit Nappitalosta. Tilaamani kääntöpaljetit olivat molemmat n. 20 cm leveitä. Kääntöpaljettien tausta on kovetettua valkoista harsoa. Tässä vaiheessa kannattaa todeta, että älä vaan osta koukeroisinta kääntöpaljettikuviota. Valitse joku näppärän muotoinen kuva esim. sydän tai jalkapallo. Tiikerin muotokin siksakittuu melko kivasti.

Päivitys: Kahden vuoden ahkeran käytön ja pesemisen jälkeen kääntöpaljettikuviot ovat priimakunnossa. Kaikki paljetit ovat pysyneet paikoillaan ja värit tallella. Olen ilahtunut paljettien hyvästä laadusta.  Kääntöpaljettipaidat on pesty 40 asteessa puuvillaohjelmalla.


kääntöpaljetin ompeluohje

Ajattelin ommella hevospaljettikuvion nopeasti etukappaleelle kääntämällä harson kuvion taakse ja ompelemalla suoralla ompeleella reunat. Lopputulos ei ollut siisti, ompelu ei ollut nopeaa, harso ei taittunut tasaisesti, vaan pilkistelee kuvion reunoilla. Kangaskin kupruilee huonon kiinnityksen ja tukikankaan puuttumisen seurauksena.


kääntöpaljetin ompelu

Tiikerikääntöpaljetin ompele sujui jo paremmin. Tiheä siksakommel sopii kuvion kiinnittämiseen paremmin kuin suoraommel. Ompelulanka kannattaa valita paidan väriin sopivaksi.

Ompelu-urakan jälkeen lapset tervehtivät iloisina uusia paitojaan. Viikon ahkeran käytön jälkeen laitoin paidat pesukoneeseen 40 asteeseen hienopesuun. Yllätys oli sanoin kuvaamaton, kun ryppyiset paidat tulivat pesusta. Paljettikuvio oli kutistunut 1-2 cm, mikä aiheutti koko etukappaleen rypistymisen paljettien ympäriltä. Yritin venytellä paljettien taustaharsoa takaisin alkuperäiseen kuosiinsa, mutta laihoin tuloksin.


Kääntöpaljettien esipesu kannattaa


Nyt vuotta myöhemmin kokeilen uudelleen kääntöpaljettien ompelua. Alla olevassa kuvassa oranssi viiva on kääntöpaljetin alkuperäinen koko. Pesin kääntöpaljettikuvion ensin käsin pesuvadissa. Se kutistui 1 cm:n. Vihreä ympyrä vastaa kääntöpaljetin kokoa käsinpesun jälkeen.

Pesin kääntöpaljettikuvion vielä 40 asteen hienopesuohjelmalla, se kutistui vielä toisen sentin. (= ruskea viiva kuvassa). Eli kutistumista tuli 2 cm. Ei ihme että kangas paljettien alla vetää kupruille aikaisemmin ompelemissani paidoissa.

Kääntöpaljettikuvion esipesu


Esipestyn paljettikuvion harso on pehmentynyt pesussa, koska kovete on liuennut pois. Nyt kääntöpaljettikuvio kannattaa kiinnittää huolellisesti kankaalle, joko suihkeliimalla, käsin harsien tai ompelukoneella suoralla ompeleella pitkällä piston pituudella. Kannattaa myös laittaa irtirevittävä tukikangas taustalle ompelun ajaksi. Näillä keinoin voi korvata kovetteen häviämisen.


Älä ompele kääntöpaljettikuviota näin:


 • Älä unohda kääntöpaljetin esipesua. Jos kääntöpaljettikuvion taustalla on harso, se kutistuu merkittävästi ensimmäisessä pesussa. Huomioi kuitenkin, että harso saattaa olla kovetettu, ja esipesussa tuo kovete saattaa valua viemäriin. Tässä ei ole yhtä hyvää ratkaisua.
 • Älä säästele irti revittävää tukikangasta, laita se suosiolla kankaan nurjalle puolelle. Näin saat paitakankaan pysymään rypyttömänä ompeleiden alla.
 • Älä liioin säästele paljettkuvion kiinnittämisessä sprayliimaa, sekin on tarkoitettu käyttöön, eikä hyllyn koristeeksi. Tai nuppineulaa ainakin paljettikuvio tiheästi kankaalle. Muuten saatat huomata kun sinulla on enää 1 cm ompelematta kuvion reunoja, että kääntöpaljettikuviosssa on pienoinen ryppy, joka pitäisi piilottaa jotenkin.
 • Älä taita paljettikuvion reunoilla olevaa ylimääräistä harsokangasta kuvion alle, vaan leikkaa se pois. Älä kuitenkaan ahnehdi, vaan jätä maltillisesti n. 7 mm ompeluvara.
 • Älä ompele suoralla, vaan valitse siksak. Tee ihan kunnon applikaatiosiksak eli tiheää siksakkia ja mieluiten konekirjontaan sopivalla langalla. Minä käytin piston pituutta 0,3 ja piston leveyttä 5 mm.
 • Älä ompele paljetteja vastakarvaan, paininjalka saattaa takertua paljetteihin ja ommel takkuaa.
 • Älä ompele paljettien päältä, tämän varmaan jo tiesitkin. Jos ommel osuu paljetin päälle, niin se ei käänny toisen väriseksi. Jos kuitenkin ompelit paljettien päältä (ja olet laiska purkamaan), niin voit leikata paljetin irti. Älä leikkaa paljetin kiinnitysommelta sentään poikki, silloin irtoavat kaikki paljetit.

kääntöpaljettikuvion ompelu

kääntöpaljettikuvion ompeluohje

Valmiita paitoja katsellessa on hyvä todeta, että kannattaa hankkia kääntöpaljetin harsokankaan sävyyn sointuva paitakangas. Näissä paljettikuvioissa oli valkoinen taustaharso, se uppoaa hyvin vaalean mintunvihreään paitakankaaseen. Oranssista paitakankaasta vaalea harso paistaa vähän silmään. Ompelulanka kannattaa valita paidan väriin sopivaksi. Kontrastin värinen ompelulanka paljastaa kaikki vahingossa ommellut mutkat.

Alalangaksi voi laittaa kreppilankaa, jos sattuu sellaista omistamaan. Kreppilanka on pehmeää, eikä tiheä siksak kutita ihoa.


paidan leikkuusuunnitelma

Mintun vihreän paidan leikkuusuunnitelma oli niin täydellinen, että kankaasta jäi vain yksi pieni tilkku. Paidan koko on 140 cm, tämän kokoisen paidan leikkaamiseen riittää juuri yksi kankaanleveys. Ostin kangasta 70 cm.

Kokeilin ensimmäistä kertaa ommella paitaan olkapääfrillat. Leikkasin vapaalla kädellä puolikuun muotoiset kappaleet poimutettavaksi olkapäille. Poimutusvaraa oli frillassa kaksinkertainen määrä verrattuna kiinnitettävään olkasaumaan.

Paitojen kaavat: Raw Edge Details jerseypaita Ottobre 1/2017, koot 98-140 cm
Formal or Fun t-paita Ottobre 1/2013, koot 92 -128 cm


Kertaus on opintojen äiti, joten suosittelen vielä lunttaamaan Kototeko -blogista ohjeet kääntöpaljetin ompeluun. Siellä on apuna käytetty suoraa ommelta paljettikuvion kiinnityksessä.

Ohjeet kääntöpaljetin ompeluun Kototeko -blogissa.


Suosittelen myös lukaisemaan nämä vinkit trikoopaidan ompeluun.

Seuraavalla kerralla kääntöpaljettien ompelu oli jo helppoa, koska paljettikuvion taustalla oli silittämällä liimautuva huopa. Lue tästä lisää.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

6 kommenttia:

 1. Mä ihailen sun sinnikkyyttä - mä en kuuna kullan valkena olisi uskaltanut ryhtyä moiseen, mihin sä ryhdyit! Ja mun silmään nuo näyttävät oikein kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta paljon. Kolmannella luokalla neuloimme villasukat, jotka eiät kestäneet käytössä edes jouluun. Sen jälkeen suurin piirtein päätin, että jos jotain tekee ja sen eteen näkee vaivaa ja uhraa resursseja, niin kannattaa tehdä kunnolla. Muistan vieläkin sen harmistuksen reikäisistä sukista hyvin.

   Poista
 2. Juu noissa on ilmeisesti vähän kans eroja. Osassa on se pieni paljettirivi reunassa. Tuossa minun paljetissa oli se. Korjaus tähän vielä, et minä kyl kiinnitin paljetin suoralla, mut ompelin päälle applikaatio-ompeleen. Ei ois tullut muuten siistiä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkkanäköisyydestäsi. Mäpä korjaan asian heti :) Kyllä tästä vielä sellainen kipinä jäi, että pitää kokeilla uudestaan kääntöpaljettien ompelua. Jos vaikka tulisi vastaan noita mainitsemiasi malleja, joissa on paljettirivi reunassa.

   Poista
 3. Hei! Nappitalokin löysi blogiisi, vaikka aika pahasti myöhässä. Harmillista kuulla, miten kääntöpaljettikuvioille kävi pesussa! Otatko meihin yhteyttä facebookissa tai sähköpostilla, haluaisimme jotenkin hyvittää tämän! t. Mia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ei ole myöhäistä ollenkaan :) Olisi mielenkiintoista kuulla ovatko muut kääntöpaljettikuviot kutistuneet vai ovatko nämä yksittäistapaukset? Meinasinkin kysellä marraskuussa suoraan teiltä, mutta kiireiden keskellä se jäi ja unohtui.

   Hevosen ratkoin jo irti ja ompelin uudestaan siksakilla kiinni paitaan. Ja tiikeripaitakin on käytössä ollut, ei ne paidan rypyt liikkuvan lapsen päällä erotu.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.