perjantai 12. kesäkuuta 2020

Resorin ompelu pääntielle näppituntumalla

Miten resorin ompelu paidan pääntielle onnistuu näppituntumalla? Keksin ottaa resorin ompelun avuksi sormiviivaimen, jotta saan venytettyä resorin tasaisesti, eikä pääntien resorikanttauksesta tule kupruilevaa. Samalla tekniikalla resorin voi ommella kädentielle tai taskunsuuhun.

Pääntienresorin ompelu


Ompelin pinon kesäpaitoja, ommellessani mietin miten käyttämäni työtavat ovat muuttuneet. Ompelu-urani alussa olin jämpti mittaa, neulaa ja ompele vasta sitten -periaatteen kannattaja. Mittasin pääntien ympärysmitan ja leikkasin resorin pituuden 0,75 kertoimella. Neulasin resorin paikoilleen 1/4 -merkkien avulla ennen ompelua. Tälläkin tavalla sain aikaan ihan kelpo pääntien huolittelun. Ja tätä tapaa voin suositella aloittelijalle, kuten itsekin olin.

Tuolloin ihmettelin itsekseni, miten joku pystyy venyttämään resorin pääntielle näppituntumalla. Minun näppituntumalla tehty resorihuolitteluni ei venynyt tasaisesti ja lopputulos oli karmaisevan kupruileva.

Pääntien ompelu


Pikku hiljaa olen kuitenkin harjoitellut, kokeillut ja purkanut harjoitellakseni uudestaan. Tässä lajissa sinnikkyys palkitaan. Otin ison harppauksen tasaisen resorikanttauksen suuntaan, kun tajusin käyttää sormiani apuna viivaimen tapaan.

Olen halunnut opetella resorin ompelun näppituntumalla, koska resorit venyvät eri tavoin laadusta riippuen. Tällöin mittaaminen ja 0,75 kertoimella resorin pituuden määrittäminen ei aina onnistu. Näppituntumalla resorin ompelu on nopeampaa, koska mittaamisen ja nuppineulaamisen voi jättää välistä.


Tässä välissä paljastan, että satuaiheiset kankaat ovat suuri kangasrakkauteni. Näissä t-paidoissa tulee varmasti jännittävät kesäseikkailut Saapasjalkakissan, intiaanien ja Kolmen Pukki Päkäpään kanssa. (Ne pukit siis, jotka aikovat kipittää vihreälle niitylle sillan yli, mutta peikko vartioi sillan alla.)

Lapsen kesäshortsien ompelusta ja hain applikoimisesta voit lukea tästä postauksesta lisää. Hain hampaat sain ommeltua kätevästi polveke- eli siksaknauhalla.

Resorikanttaus ohje


Resorin ompelu pääntielle näppituntumalla


 1. Leikkaan resorista 3,5 cm leveää suikaletta. Katkaisen resorin sopivaan pituuteen vasta ompelun jälkeen. 
 2. Käännän paidan oikein päin ja asetan resorin paidan pääntielle oikeat puolet vastakkain.
 3. Laitan pääntien ja resorin saumurin paininjalan alle siten, että resori on ylöspäin.
 4. Käytän venyttämisessä ja mittaamisessa sormia apuna. Pidän kämmentä ylöspäin eli sormiviivoitinta saumurin työtason edessä. Otan resorista kiinni etusormen kohdasta eli nollakohdasta. Venytän resoria ensin melkein niin paljon kuin se vain venyy. Melkein tarkoittaa sitä, että resori venyy helposti tuohon pisteeseen. Tämän jälkeen palautan noin yhden kolmasosan venytyksestä. Jos resori on oikein jäykkää, venyvyys ja palautuvuus on heikko, niin silloin palautan venytyksestä puolet. Sormiviivaimella osaan venyttää joka kohdassa resoria yhtä paljon. 
 5. Huom. Resorien joustavuus ja venyvyys on erilaista, joten palautettava määrä voi vaihdella hyvinkin 1/4 -1/2 välillä.
 6. Ompeluvaiheessa painan resoria kangasta vasten, jotta kangas ei veny vaan kulkee resorin mukana. Venyttämisvaiheessa nostan resoria yläviistoon irti kankaasta.
 7. Keskietu-kohdassa venytän pienellä matkalla resoria melkein täyden määrän, koska siinä on jyrkin kaari. Siihen tarvitaan eniten venytystä. 

Resorin ompelu pääntielle

Lisävinkit paidan pääntien ompeluun

 • Parempi on venyttää vähän liikaa kuin liian vähän, koska seuraavassa ompeluvaiheessa liian löysäksi jäänyt resori alkaa kupruilla. 
 • Kun pysähdyn, niin yritän huolehtia, että neulat ovat alhaalla, jotta kangas ei pääse luistamaan paininjalan alta pois.
 • Yritän ommella yhtäjaksoisesti mahdollisimman pitkästi, jotta venytys jakautuu tasaisesti.
 • Saumuriompeleen sijaan resorikantin voi ommella ompelukoneella kapealla siksakilla. Piston leveys esim. 1,5 ja piston pituus 2 mm. 
Pääntien resorin ompelun aloitan takaa keskeltä. Kun olen ommellut pääntien ympäri, niin jätän noin 3 cm pituisen pätkän ompelematta. Leikkaan resorisuikaleen poikki, huolehdin että siihen jää sopivasti saumanvaraa ja venytysvaraa. Yhdistän resorikantin alku- ja loppupään ompelukoneella suoralla ompeleella, jotta voin avata saumanvarat eri suuntiin. Näin saan litteän ja siistin sauman resorihuolitteluun. Katso kuva alla.

Resorin ompelu


Resorin taittaminen nurjalle


Seuraavaksi taitan resorin toisen reunan pääntien sisäpuolelle. Ompelen oikealta puolelta kaksoisneulalla. Kaksoisneulan sijaan voi ommella kapealla siksakilla tai muulla joustavalla ompeleella.

Ompelun jälkeen trimmaan saksilla ylimääräisen resorin  pois. (Katso kuva alla.) Aivan viimeiseksi resorikaitaleella kannattaa antaa loppusilaus silitysraudalla ja silitysharsolla tai höyryllä. Näin saa viimeiset rypyt pois kanttauksesta.


Postauksen lopussa on ohjevideo pääntien resorikanttauksesta.

Resorikantin ompelu


Ompelujärjestykseni paidalle

 1. Ompelen ensin olka- ja sivusaumat. Näin voi sovittaa paitaa ennen hihojen ompelua ja tehdä tarvittavat sovitusmuutokset.
 2. Pääntien huolittelu resorikantilla.
 3. Ompelen hihojen saumat ja ompelen hihat kiinni miehustaan.
 4. Lopuksi ompelen hihansuiden ja helman käänteet.

Minun paidan ompelujärjestykseni poikkeaa ompelulehtien järjestyksestä. Trikoopaidoissa neuvotaan yleensä ompelemaan ensin yksi olkasauma, sitten pääntien resorikanttaus. Jonka jälkeen ommellaan toinen olkasauma ja hihat miehustaan kiinni. Lopuksi ommellaan hiha- sivusauma yhteen pötköön. En ole osannut kuitenkaan ottaa tätä tapaa omaksi, koska tässä ei pääse sovittamaan paitaa.


Kokolaput vaatteisiin kuviotrikoista


Leikkaan harkkosaksilla pienen tilkun, jonka taitan kaksinkerroin. Ompelen kokolapun pääntien resorin alle tai sivusaumaan. Kangastussilla kirjoitan oikean koon. Näin saan hyötykäytettyä kaikista pienimmät trikootilkut. Vaatteiden kierrättäminen on helpompaa, kun niissä itsetehdyissäkin on kokolappu niskassa.

pääntien huolittelu


Koska meitä ompelijoita on erilaisia, toinen ompeluniksi toimii toisella ja toinen toisella, niin tässä on pääntien resorin ompeluohje mittaamalla. Samassa postauksessa on kuvalliset trikoopaidan ompeluohjeet.

Tässä on käyttämäni ompeluniksi nopeaan kaavojen piirtämiseen. Yleensä etu- ja takakappaleen kaavat ovat samankokoiset, joten tarvitsee piirtää vain takakappaleen kaava. Etukappaleen voi leikata kankaasta takakappaleen kaavan avulla.

Heinäkuussa Kangaskorjaamon fb-sivuille on tulossa joka päivälle idea tilkkujen ja jämäpalojen hyötykäyttöön. Tule mukaan seuraamaan ja kokeile saatko tilkkulaatikkosi tyhjenemään.

Lisäys: tässä on koostettuna kaikki 40 tilkkuideaa

 
Hyppää Kangaskorjaamon matkaan, niin saat uudet ompeluniksit käyttöösi heti tuoreeltaan.

Tässä on vielä  ohjevideo resorin ompelusta pääntielle näppituntumalla. Sama video löytyy myös IG-tv:stäni.8 kommenttia:

 1. Olipa taas erinomaisen selkeä ohjeistus, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos HennaMar, toivottavasti resorin ompeluohjeesta on iloa ja hyötyä :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitokset kannustuksesta :) Tätä ohjetta ja postausta on tullut kypsyteltyä ja hiottua vuoden verran.

   Poista
 3. Kiitos videosta. Tarkistan, että ymmärsin oikein. Eikö sisäpuolelle jäävää resoria tarvitse huolitella mitenkään..? Onko ajatuksena, että kaksoisneulalla tehty tikki pitää resorin kiinni ettei lähde purkautumaan. Leikkaatko sisäpuolelle jäävän ylimääräisen mahdollisimman läheltä tikkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kiva kun löysit ohjeeni. Olet ymmärtänyt aivan oikein. Resoria ei tarvitse huolitella erikseen. Resorin leikattu reuna ei kovin helposti purkaudu/ rispaudu, joten se ei siksi tarvitse huolittelua. Kaksoisneulalla tai kapealla siksakilla tehty ommel riittää huolitteluksi.

   Joo, leikkaan resorin sisäpuolelta läheltä tikkiä. Tämän postauksen toiseksi viimeisessä kuvassa näkyy miten likeltä leikkaan ylimääräisen resorin pois. Sanotaanko, että 3 mm siihen saattaa jäädä ompeleen viereen resoria. Olen huomannut, että jos yrittää leikata aivan tikin vierestä, niin paitaan tulee helposti leikattua palkeenkieli.

   Toivotan iloa ja sujuvuutta sinne resorien ompeluun :)

   Poista
 4. Suurkiitos tästä ohjeesta! Palaan tähän aina uudestaan ja uudestaan. Olet oikeassa siinä, että sinnikkyys palkitaan. Sitä tässä lajissa tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pääntien resoreiden ompelussa riittää kyllä harjoiteltavaa. Itsekin tällä viikolla purin yhdestä paidasta resorin, kun jäikin liian löysälle.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.