perjantai 14. helmikuuta 2020

Piirrä kaavat nukenvaatteisiin

Voi kun elämä olisi helppoa jos olisi vain kahta standardikokoa nukkeja, isoja ja pientä. Mutta nukenvaunuissa lykättäväksi löytyy lisäksi melko pientä ja keskisuurta nukkea sekä kaikkea niiden väliltä. Kaikki erikokoiset nuket tarvitsevat omat kaavat ja vaatteet. Tässä onkin tietopaketti miten nukelle voi piirtää kaavat. Postauksen lopusta löydät tulostettavat kaavat 33 cm nuken vaatteisiin.

Piirrä kaavat nukenvaatteisiinMeidän Baby Born nukkemme on saanut vaatekaappinsa pullolleen ihania vaatteita. Seuraavaksi mollamaijat ja -liisat tarvitsevat päällepantavaa. Minä tein kaavat 33 cm nukelle, mutta silti vielä jää erikokoisia nukkeja ilman kaavoja. Siksi haluan kertoa Sinulle miten nukenvaatteiden kaavoja voi piirtää itse. Kannustan rohkeasti kokeilemaan, tähän ei ole yhtä oikeaa tapaa, samaan lopputulokseen voi päästä useampaakin reittiä. Materiaalia nukenvaatteisiin kuluu vähän, joten kaavatestailu on riskitöntä.

Jos sinulla on valmiina vaateparsi nukelle, niin piirrä kaava suoraan vaatteesta. Tarkista mittanauhalla vaatteen leveys ja saumojen pituudet. Muokkaa kaava vastaamaan mittoja.


Kaavat nukenvaatteisiin


Piirrä kaavat nuken paitaan


1. Aseta nukke paperin päälle ja piirrä nuken muotoja mukaillen olkalinja ja kylki. Olkalinja saa jatkua käden puolelle (0,5 -1 cm), jotta saadaan loivempi kaari hihan pyöriöön. Näin hiha ei ole aivan vartalon myötäinen ja se on anteeksiantavampi kaavoittaa ja helpompi pukea nukelle. 

2. Nosta nuken kättä ja piirrä kainalon kaari. Kaari saa yltää kainalon alle kyljen puolelle, jotta hihasta tulee väljä. Väljä hiha on helpompi pukea kankealle nukelle.

3. Tarkista, että olkaan tulee suorakulma, jotta vaate jatku etukappaleen puolelta suoraan takakappaleen puolelle, eikä välille tule töyssyä.

4. Piirrä pääntie. Nukenvaatteissa se on yleensä suurempi verrattuna esim. lasten vaatteiden kaavoihin. Olkasauma jää melko lyhyeksi.

5. Mittaa nuken vartalon ympärys, kaavan leveydeksi tulee 1/4 vartalon ympäryksestä. Piirrä sen perusteella keskietulinja kaavaan. Mittaa lopuksi paidalle sopiva pituus.

Tässä kuvassa on lyijykynällä hahmoteltu nuken vartalon ääriviivat. Vihreällä tussilla on piirretty paidan etukappale. Kuvassa kannattaa kiinnittää huomiota kainalon kaareen, miten se tulee olasta yli. Kainalon kaari jatkuu myös hieman kainalosta yli ja alaspäin.

Nukenvaatekaavat


6. Taita kaava kahtia keskietulinjaa pitkin. Leikkaa kaksinkertaisesta paperista kaava irti. Toisesta puolikkaasta tulee etukappale, toisesta takakappale. Etukappaleen pääntie saa olla syvempi kuin takakappaleen.

7. Lisää takakappaleen keskelle 3 cm tarrakiinnitystä ja alavaraa varten.

8. Valmista kaavaa voi asetella nuken vartalon päälle ja tutkia miten se sopii. Riittääkö kaavan leveys, onko kainalon muoto hyvä.

9. Piirrä hiha. Aloita piirtämällä pystyviiva, jonka pituus yltää ranteesta olkaan.

10. Piirrä pystyviivan alle vaakaviiva, joka on ranteen ympärysmitan pituinen. Huomioi että hihan pystyy vetämään sojottavien sormien yli.

10. Hahmottele hihan pyöriö, keskelle pieni kumpare, joka laskeutuu loivasti ja loppuu pienoiseen notkelmaan. Tarkista, että hihan pyöriön pituus vastaa kainalon kaaren pituutta. Hihan pyöriön pituus on helppo mitata, kun mittanauhan asettelee pystysuuntaan, katso kuva alla.

11. Taita hiha kaksinkerroin pystyviivaa pitkin ja leikkaa hiha taitteelta.

Nukelle kaavoja


Ompele testipaita. Tee tarvittavat muutokset kaavaan. Testipaidasta näkee kaikista parhaiten miten kaavaa pitää muokata.


Nukelle vaatekaavat

Paidan kaavasta on helppo muokata nukelle takki, liivi tai tunika. Paidan helmaan voi lisätä röyhelöitä.


Piirrä kaavat nuken housuihin


1. Aloita housukaavan piirtäminen mittaamalla nuken vyötärön ympärys. Pehmeälle nukelle ei tarvitse lisätä väljyysvaraa, kovalle nukelle voi lisätä 1-2 cm. Piirrä vaakaviiva, joka on puolet nuken vyötärön ympärysmitasta.

2. Piirrä vaakasuoran viivan alle keskikohtaan lahkeen pituinen pystyviiva.

3. Nosta vyötäröä takakappaleen puolelta 1-2 cm, jotta housuihin tulee istumisvaraa.

4. Piirrä haarakaaret. Haarakaari lähtee suoraan alaspäin ja kaartaa loivasti lopussa. Takakappaleen puolella kaari saa olla hieman jyrkempi ja pidempi, että se kiertää nuken pakarat. Ota tarkistusmitta nuken vyötäröltä haarojen välistä takaisin vyötärölle. Tämä mitta pitäisi vastata haarakaarien yhteenlaskettua pituutta. Katso kuva alla.

5. Piirrä lahkeet viistosti alas. Taita kaava kahtia pystyviivan suuntaan ja tarkista että molemmat lahkeet kapeutuvat symmetrisesti. Tarkista nilkan ympärys sopivaksi.

Ompele nukelle


Ompele testihousut ja tee kaavaan tarvittavat muutokset. Housukaava on helpoin leventää tai kaventaa keskiviivan kohdalta.

Nukenvaateompelu

Nukelle saa ommeltua helposti sukkahousut rikkinäisistä sukista. Katso tästä ompeluohje.

Tulosta kaavat nukenvaatteisiin

Tulosta tästä kaavat nukelle

Nuken pituus päästä varpaisiin on 33 cm, olalta kantapäähään 22 cm.
Nuken vyötärönympärys on 25 cm.
Paita
Housut

Tässä on ompeluohje Baby Bornin paidan ompeluun, samaa ompeluohjetta voit hyödyntää tässäkin. Samasta linkistä voit tulostaa paidan kaavan 43 cm pituiselle nukelle.

Lisää ohjeita nuken vaatteiden ompeluunHyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

2 kommenttia:

  1. Tein elämäni ensimmäisen steiner-nuken lapsenlapselleni. Näillä teidän ohjeilla sain hienot ohjeet vaatteiden tekoon, ISO kiitos niistä! Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos terveisistä, kiva kuulla että nukkeprojekti onnistui hyvin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.