maanantai 31. tammikuuta 2022

Ompelukoneen huolto kotikonstein

Kun puhdistat ompelukoneesi säännöllisesti kangaspölystä, niin se toimii paremmin. Hyvän ompelujäljen lisäksi ompelukoneesi jälleenmyyntiarvo säilyy ja jälkipolvetkin saavat ompelemisen ilon.

Ompelukoneen huolto

 

Minä huollan ompelukoneeni noin joka toinen kuukausi. Miten usein sinulla on tapana? 

Parhaasta ompeluystävästä kannattaa pitää hyvää huolta, niin yhteinen matka saa jatkua pitkään. Kangaspöly ompelukoneen syöttäjässä saattaa aiheuttaa epätasaisia tikkejä. Putsaamalla pölyt itse säästät myös rahaa, koska voit venyttää ompelukonehuoltajalla käyntejä. Minä käytän noin joka toinen vuosi koneeni huollossa, jossa avataan kone kokonaan ja putsataan pölyt ytimiä myöden.

Ja toisekseen suosittelen käyttämään ompelukoneen päällä suojahuppua tai liinaa, kun ompelukone ei ole käytössä. Minulla on paha tapa jättää ompelukone ompelupöydälle aina ompeluvalmiina eli ilman suojahuppua. Itse asiassa en edes omista suojahuppua. Toisaalta pääsen nopeasti aloittamaan ompelun ja ompelukoneelle on helppo istahtaa arjen pyörityksen lomassa, kun se on aina esillä. Suojahuppu  estäisi kuitenkin paremmin  kangaspölyä tunkeutumasta ompelukoneen sisuksiin.

Mutta pidemmittä löpönöittä...


Aloitetaanpa ompelukoneen huolto


Avaa ompelukoneen pistolevy ja irrota sukkulapesä.

Minun ompelukoneessani (Bernina 550) pistolevy irtoaa ilman ruuvimeisseliä painamalla pistolevyn oikeasta takareunasta. Kuva alla.  Sukkulapesän saa myös nopeasti auki naksauttamalla suljinta sivulle päin.

ompelukoneen pistolevyn irrottaminen

 

Sudi pölyt pois. Voit tehostaa sutimista imuroimalla kapealla suuttimella pölyt suoraan imuriin, etteivät ne mene syvemmällä ompelukoneen sisuksiin.

Minä pelkään, että imuroin ompelukoneesta vahingossa jonkun ruuvin, joka on sattumalta juuri irtoamaisillaan, joten laitan suuttimen eteen suojaksi kuluneen sukan. Sukka pysyy kuminauhan avulla paikoillaan. Kerran saumuria putsatessani imuroin yliluottelupiikin, kun tökkäsin imurilla vahingossa sen irrotusvipua. Sain onneksi pelastettua osan imurin letkusta takaisin.

 

ompelukoneen huolto


Laita kangastilkkuun öljyä ja sivele tilkulla ompelukoneen sukkulapesä ja puolakotelo. Vaikka olisin sutinut kuinka hyvin, niin öljyinen tilkku irrottaa vielä lisää kangaspölyä. Ompelukoneen metalliosat saavat samalla kevyen voitelun, mutta osiin ei kuitenkaan jää näkyviä öljytippoja.

 

Ompelukoneen huolto


Bonusvinkki nro 1: tarkista samalla alalangan kireys

Jos sinulla on irrotettava puolakotelo, niin samalla kannattaa tarkistaa alalangan oikea kiristys. Aseta puola puolakoteloon. Pidä puolasta tulevasta langasta kiinni ja roikota puolakoteloa ilmassa. Kun nykäiset langasta, niin puolakotelosta pitäisi vapautua hieman lankaa. Nykäisyliike on vastaavanlainen kuin jojottamisessa. 

Jos puolakotelosta purkautuu lankaa ilman jojottamista, niin puolakotelon ruuvia pitää kiristää. Jos puolakotelosta ei tule lankaa ulos, vaikka kuinka hytkyttäisi, niin puolakotelon ruuvia pitää vastaavasti löysätä.

 

Alalangan kireyden tarkistaminen
 

Bonusvinkki nro 2: Estä nuppineulojen joutuminen ompelukoneen sisuksiin

Ompelukoneen työtasossa on kaksi reikää lisälaitteiden kiinnitystä varten. Näihin reikiin pikkulapset tykkäävät laittaa nuppineuloja. Luulevat kai, että tämä tyyli on oikeaoppinen tapa nuppineulojen käyttämisessä.  

Laitan teipinpalan reikien päälle, jotta säästyn harmailta hiuksilta ja nuppineuloilta koneen sisuksissa. Jos teippiin tulee reikiä, niin minulla on vedenpitävää todistusaineistoa, että lapset ovat olleet tökkimässä neuloja. Katso kuva alla. Tällä kertaa vain teippi oli rei'itetty, mutta onpa sieltä löytyvät koko komppania nuppineulojakin. Onneksi olen saanut ongitttua ne pois puolakotelon kautta pinseteillä.

Miten huollan ompelukoneen

 

Kotihuollon lisäksi ompelukone on hyvä käyttää silloin tällöin oikealla ompelukoneenhuoltajalla, joka avaa ompelukoneen kuoret ja putsaa pölyt sisuksista. Kangaspöly pääsee pieniinkin rakoihin. Huomaan kun ompelukone palaa huollosta, että sen käyntiääni on pehmentynyt ja hiljentynyt. Pöly taitaa aiheuttaa ompelukoneellekin yskää.


Huolla samalla myös saumurisi kotikonstein, tässä ohjeet.

Bonusvinkki nro 3: Hyödynnä ompelukoneesi puolaustappia kierretyn nyörin valmistamisessa.


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä
2 kommenttia:

  1. Loistavaa opastusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ja ompelukaverisi kiittää myös säännöllisestä puhdistuksesta. Itsekin juuri tänään imuroin pölyt pois syöttäjästä.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.