maanantai 25. tammikuuta 2021

Saumurin huolto kotikonstein

Saumuri toimii hyvin, kun muistaa puhdistaa ja huoltaa sen säännölliseti. Tässä on pari niksiä, joilla helpottaa saumurin puhdistusta. Tarvitset avuksi maalarinteippiä ja rikkinäisen sukan.

saumurin huolto

 
Saumurin etukannen alle vilkaisu paljastaa onko pölyjen pyyhintä tarpeen. Puhdistan pölyt ja laitan öljytipat saumurin niveliin yleensä kerran kuukaudessa. Saumurin leikkuuterien synnyttämä kangaspöly kuivattaa koneen öljyisiä osia. Säännöllisellä puhdistuksella voin pidentää ompelukaverini huoltovälejä oikealla ompelukoneenhuoltajalla. Noin vuoden - kahden välein vien saumurin ompelukoneliikkeeseen laajempaan huoltoon, siellä mm. teroitetaan leikkuuterät ja puhdistetaan pölyt ihan ytimiä myöden.
 
 
 
Käytän pölyjen poistamiseen imuria. Näin pölyt eivät mene syvemmälle saumurin sisuksiin, eivätkä leviä ompelupöydälle kankaisiin. Kerran tökkäsin imurin suulakkeella yliluottelupiikin irroitusvipua ja koko yliluottelupiikki hujahti imurin letkuun. Yliluottelupiikki on kuitenkin metallia ja aika raskas, joten ehdin sammuttaa imurin ja sain piikin pelastettua imurin letkusta. Tämän tapahtuman jälkeen olen pukenut imurille sukkahousut ennen kuin ryhdyn huoltopuuhiin.

Tässä ohjeet myös ompelukoneen huoltoon kotikonstein


Saumurin huolto kotikonstein

Minun saumurini on Jukin Baby Lock Pro Line 838, mutta huolto-ohjeita voi soveltaa muihinkin merkkeihin.

Teippiniksi

Ihan ensimmäiseksi teippaan saumurin langat paikoilleen maalarinteipillä. Laitan teipit saumurin yläreunaan langankiristimien yläpuolelle ja paininjalan taakse lankahännän päälle. Näin langat eivät karkaa ohjaimista, vaan pysyvät teipattuina paikoilleen. Huollon jälkeen pääsen jatkamaan saumurointia heti, eikä tarvitse langoittaa alusta asti. Teipit näkyvät postauksen ensimmäisessä kuvassa.


P.s. Joskus saattaa olla niin kiire saumuroimaan, että unohtaa poistaa teipit. Mutta sinulle ei varmaan sellaista tapahdu :D

Sukkaniksi

Pujotan imurin suulakkeen rikkinäiseen sukkaan tai sukkahousuun. Kiristän sukan paikoilleen kuminuhalla. Pölyt kerääntyvät sukan päälle tiiviiksi palloksi ja imuroinnin jälkeen tilkun voi heittää roskiin. Tällä sukkaniksillä ei tule imuroitua vahingossa mitään ylimääräistä imuriin, kuten saumurin tarvikelaatikosta neuloja tai lankarullista metritolkulla lankaa. 

Imuroin pölypallerot pois etu- ja sivukannen takaa. Ne aukeavat minun saumurissani ilman ruuvimeisseliä. Samalla kun imuroin, niin tupsuttelen sudilla pölypalleroita irti koneistosta. Imuroin myös leikkuuterät, neulat ja pistolevyn alta.

saumurin imurointi


Öljytipat

Laitan ompelukoneöljyä liikkuviin osiin eli siepparitankoon ja kahteen pyörivään niveleen. Öljyämisen jälkeen surruutan hetken tilkkua ympäri, jotta öljy imeytyy niveliin, eikä paidan saumaan tule öljyläikkiä lankojen mukana. Alla olevassa kuvassa punaiset nuolet näyttävät öljytippojen paikan.


Varoitus: Tarkista saumurisi ohjekirjasta voitko laittaa öljyä, kaikki saumurit eivät sitä kaipaa. Käytä vain ompelukoneöljyä. Minun ohjekirjassani lukee myös, että saumuriani ei tarvitse öljytä, koska sen osat on valmistettu öljykyllästetystä metallista. Ompelukoneenhuoltaja on kuitenkin näyttänyt, että voin laittaa öljytipat sellaisiin kohtiin missä metallit hankaavat toisiaan.

saumurin öljyäminen


Videolla näytän miten huollan saumurini kotikonsteinTunsin itseni idiootiksi kun vein saumurin huoltoon


Loppukevennykseksi tarina yhdestä saumurini huoltokeikasta. Kerran saumuristani kuului hirveä nakutus. En uskaltanut ommella tikkiäkään vaan kääräisin saumurin heti kuljetuslaukkuun ja nappasin sen auton kyytiin. Kyllä minulla leuka loksahti, kun huoltomies sanoi vian olleen katkenneessa neulankärjessä. Nytpä olen tätäkin kokemusta viisaampi. Onneksi saumurilla oli muutenkin vuosihuollon aika.

Tässä ohjeet ompelukoneen huoltoon kotikonstein


Viimeksi kirjoittelin koosteen viime vuoden aikana julkaistuista ohjeista. Joten jos kaipaat saumurillesi tekemistä, niin kurkkaapa, jos jokin ohje innostaisi.


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.