keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Kestolahjakassit kierrätyskankaista ja ideoita aineettomiin lahjoihin

Lahjojen paketointi sujuu suit sait kun ompelee pinon kestolahjakasseja. Tämä on samalla hauskaa kierrätysompelua, kestolahjakasseihin voi hyödyntää tilkkuja, liinoja, tyynynpäällisiä, verhoja ja lakanoita.

Lahjakassin ompelu

Nyt tiedän miksi olen säästänyt mummin joululiinat, 80-luvun jouluverhot ja lapsen haaroista ratkenneet housut. Eikä tämä kaikki suinkaan riittänyt, kävin jo kirpputorillakin ostamassa lisää joululiinoja.

Aloitetaanpas näiden kestolahjakassien esittely nyt niistä haaroista ratkenneista housuista. Leikkasin sisäsaumat pois ja ompelin lahkeet yhteen pussiksi. Jätin haarakoukut muistuttamaan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta, onhan se hauskaa kun pussi on persoonallisen muotoinen. Vyötärön kuminauhakuja muuttui nyörikujaksi.

Joustavatkin kankaat sopivat tosiaan lahjakasseiksi. Housut ovat trikoota ja toinen lahjakassi housujen vieressä on ommeltu jouluaiheisen collegekankaan jämäpalasta.

Kestolahjakassi ohje


Näin kestolahjakassin naru ei mene hukkaan


Suosittelen ehdottomasti kestolahjakassiin kiinni ommeltua nyöriä tai kuminauhalenkkiä, ei irtonaisia satiininauhoja. Nyörikuja on kätevä ja nyörit voi kieritellä helposti jämälangoista. Ompelukoneen puolaustapin avulla tai porakoneella nyöriin saa nopeasti kierteen.
Lahjakassi liinasta


Kaikista helpoimmalla pääsee, jos ompelee sivusaumaan solmiamisnauhat tai kankaalla päällystetyn kuminauhalenkin.

Kestolahjakassin ompelu


Jos saisin lahjoja, niin toivoisin löytäväni ne näistä vanhanaikaisista joululiinoista ommelluista pusseista. Jos jotain toivon niin After Eightia, siitä saa hyvää suklaakakkua. Toisaalta en kyllä lahjoja kaipaakaan, olemme viettäneet perheen aikuisten kesken jo useampana vuonna lahjatonta joulua. Meillä on tavaraa yllin kyllin. Kalenterissa oleva luku 24 ei ole syy rynnätä kauppaan, ostamme silloin kun tarvitsemme jotain. Aattona ei ole iskenyt haikeus, vaikka alkuun sitä saatoimme epäillä.

Liinasta kestolahjakassiErilainen tuplanyörikuja


Nyörikujaan saa vaihtelua, kun ompelee koristeellisen tuplanyörikujan. Taitevara on tällöin normaalia suurempi ja nyöriä varten ommellaan kuja 3-5 cm päähän pussin yläreunasta. Kun nyörit kiristää niin pussin yläreuna jää kauniisti poimuille.

Vanhojen lakanoiden koristekirjailut pääsivät mukaan näihin pusseihin. Lisäksi ompelin pusseihin koristenauhoja ja verhosta leikatun kangassuikaleen.

Lahjapussin ompelu


Halusin ommella pitsiliinoistakin kestolahjapusseja. Jotta lahja ei aivan heti näy virkkaussilmukoiden välistä, niin ompelin pitsiliinat ensin kiinni lakanakankaalle.

ompele kestolahjakassi


Tilkkuillen lahjakasseja 


Pienistä joululiinoista voi ommella myös lahjakasseja tilkkuilun hengessä. Jos liina on yksinään liian pieni, niin jouluaiheista kangasta vaan jatkoksi. Alla olevassa kuvassa on kaksi pikkuliinaa saanut jatkopalat.

Kierrätysompelu liinoista


Kestolahjakassit osallistuvat kässähamsterihaasteeseen, jonka järjestävät Craft Candidate ja Lumisiivet blogit. Kestolahjakasseja voi ommella ihan mistä materiaalista vaan, jota on sattunut kaapin perälle hamstraamaan.


Pikkuliinat voi ommella myös tiheällä siksakilla koristeeksi yksiväriseen kankaaseen.

kestolahjakassi


Aineettomia lahjojaMeillä panostetaan aineettomiin ja elämyslahjoihin. Olemme antaneet lapsille lahjaksi lahjakortteja, kuponkeja ja yhteistä aikaa.  Irtokarkki- ja pizzakuponki on ollut kova sana, kun emme juurikaan muulloin ostele herkkuja.

Minun on hankala ommella mitään lahjaksi ilman että lapset huomaavat, ompelupisteeni on olohuoneessa. Joten ompelulahjakortti ja kankaiden valinta on näin ollen hyvä vaihtoehto.

Tässä listassa on meidän perheen hyviksi havaitut aineettomat lahjat. Mitä sinä ehdottaisit listan jatkoksi?
 • sulkapallovuoro 
 • pizzan kotiinkuljetus
 • irtokarkkikuponki
 • teatteriliput
 • lahjakortti kirjakauppaan askartelu- tai puuhakirjaa varten
 • popcornit & elokuvailta
 • uimalippu
 • ompelulahjakortti

ompele kestolahjakassi


Joululahja niksipirkan tapaan


Luin niksipirkasta seuraavaa: lainaa kirjastosta kirja ja paketoi se. Anna lahjaksi. Lahjansaaja voi palauttaa kirjan kirjastoon joulun jälkeen. Alun hämmästyksen jälkeen huomasin, että tämähän toimiikin oikeasti. Voihan joulupukkikin omistaa kirjastokortin. Ja niin on luvassa joululomalle leppoisia lukuhetkiä. Joulun jälkeen kirjahyllyssä ei ole ähkyä, kun kirjat saa palauttaa kirjastoon.

Ei tarvitse myöskään stressata, pitääkö lahjansaaja kirjasta, kun sen voi palauttaa. Aiomme lainata lapsille ennakkoluulottomasti erilaisia joululaulukirjoja ja askarteluoppaita. Legorakennuskirjoja ja leipomiskirjoja tuo pukki myös.


Ommellaan lisää lahjakasseja ja pussejaHyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.
 

8 kommenttia:

 1. Muutama tutun näköinen kuosi näissä sinun kasseissasi, olen itse ommellut samanlaisista liinoista.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipa iloinen ja lämmin läikähdys suoraan sydämeen, se on mukava kuulla, että joku muukin on saanut iloa juuri samoista kankaista/ liinoista.

   Poista
 2. Siis niin hyvä idea. Aina tulee ostettua lahjakasseja, jos ei jo kotona ole. Tosin niitäkin on jo kierrätetty lähipiirin kesken :) Mutta tuollainen ommeltu pussi on tosi toimiva ajatus. Tuosta ideasta nappaan kyllä kiinni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperisia lahjakasseja meilläkin kierrätetään, niin kauan että saumat ratkeavat :D Blogin kirjoittamisen yksi parhaimmista puolista on se, että saa kuulla jonkun idean pääsevän käyttöön ihan oikeasti jollakulla toisella. Joten kiitos tuhannesti kauniista sanoistasi ja käynnistäsi Peikkovilla :)

   Poista
 3. Kiitos vinkistä. Minulla on jemmassa kaikenlaisia joulukankaiden paloja. Miettinyt, mitä niistä tekisin. Ajattelin ensin tehdä kasseja, mutta ideasi on paljon parempi. Ei meilläkään tosin paljoa ostella, eikä ainakaan ukon kanssa keskenään. Lapsille vaan ja lapsenlapsille laitamme vähän rahaa pankkiin. Enemmän satsataan ruokaan ja muihin herkkuihin. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset vierailustasi ja kommentistasi Merjee :) Onpa mukava kuulla että sinunkin joulutilkut saavat olla nyt hyödyksi tässä ideassa <3

   Meilläkin panostetaan herkkuihn ja ruokaan jouluna. Joulukankaiden paloja voi ommmella myös kauppakassin kylkeen. Minulla on erityiset joulukauppakassit, joissa on yksivärisellä pohjalla jouluaiheinen kuva.

   Poista
 4. Kiitti vinkeistä! Minäkin olen ommellut kestolahjapusseja joululiinoista. Ongelma vaan tahtoo olla se, että en löydä seuraavan joulun lähestyessä aiemmin tekemiäni pusseja. Häätyy alkaa järjestelmällisemmäksi joulutavaroiden varastoimisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä. Kun yrittää laittaa nämä joulupussukat OIKEIN hyvään ja loogiseen talletuspaikkaan, jotta sitten löytyisivät ensi jouluna, niin tietäähän sen miten siinä käy :D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.