maanantai 31. elokuuta 2020

Ompele kirjan kannet karkkipapereista ja kontaktimuovista

Tänä syksynä päällystimme koulukirjat kankaalla ja karkkipapereilla. Nyt lapsen koulukirjat ovat juuri omanlaiset ja erottuvat tusinasta muita samanlaisia. Parasta itse ommelluissa kirjankansissa on se, että samat kannet voi kierrättää seuraavan lukuvuoden kirjaan. Kirjasarjan kirjan pysyvät yleensä samankokoisina. Samalla testasin voisiko karkkipapereita ommella kontaktimuovin läpi.

ompele karkkipaperista


Aapisen päällystimme isän t-paidasta tutulla kankaalla. Tuttu kangas toimii varmasti koulupäivänä samoin kuin unilelu päiväkodissa, luo turvaa ja rakkautta. Aapisen harjoitusvihon päällystimme karkkipapereilla, joissa on jääkiekkoliigan joukkueiden logot. En tiedä myydäänkö näitä lätkäkarkkeja enää, olen säästänyt ne monen vuoden takaa.

Karkkipaperin ompelu


Ompelin kirjan kansiin kristallimuovista taskut nimikointia varten. Kristallimuovin sijaan voi käyttää esim. muovitaskusta leikattua palaa tai jotain muuta kierrätysmuovia. Muovin voi kantata vinonauhalla ympäri tai ommella ihan sellaisenaan paikoilleen.

Kirjan kannet ompeluohje


Matikan kirjan kannet verhosimme vanhalla kestokassilla. Se oli värjätty hauskasti lehtikuvioilla. Lisäksi ompelimme kirjan kansiin kääntöpaljetin, se toimii samalla stressileluna tai hiljaisena tekemisenä, kun tarvitsee keskittyä kuunteluun.

kontaktimuovin ompelu

Voiko kontaktimuovia ommella ompelukoneella?



Olen halunnut jo pidempään testata kontaktimuovin ompelua. Olisi mahtavaa jos kontaktimuoviin voisi liimata karkkipapereita, karttoja, sarjakuvalehtien tai satukirjojen sivuja. Tästä muovitetusta paperikankaasta voisin sitten ommella kasseja, pussukoita, koreja, penaaleita ja mitä vaan.

Epäilen, että kontaktimuovin liima tahmaa neulan, eikä ompelu onnistu. Toisaalta olen kuullut ompeluryhmissä muiden ommelleen onnistuneesti kontaktimuovista esimerkiksi karkkipaperipussukoita.

Siispä lähdetään purkamaan ompelumyyttiä: kontaktimuovin liima tahmaa neulan.

Ensin päällystin yhden Dumle-karkkipaperin kontaktimuovilla. 4-vuotias osallistui mielellään myytinmurtamiseen ja surruutteli paperin täyteen ompeleita. Ompelukoneen neula ei tahmaantunut ja ompelu onnistui loistavasti.

karkkipaperit kontaktimuovi

Uskalsin siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Joten ladoin kontaktimuovin päälle 8 X 4 = 32 jääkiekkoliiga-karkkipaperia. Sen verran niitä tarvittaisiin peittämään lapsen äidinkielen harjoitusvihko. (Yllä oleva Dumle-karkkipaperikangas ei ole vielä edennyt ompelukoneen paininjalan alle.)

Ompelin lätkäliiga-kontaktimuoviin  6 ommelta. Ompeleen alussa langat suttaantuivat kontaktimuovin nurjalle. Huomasin lankojen suttaantumisen syyksi tahmaantuneen neulan. Neulan urat olivat täynnä liimaa. Puhdistin neulan hankaamalla sitä rennosti paidan helmaan. Puhdistamisen jälkeen kontaktimuovia oli taas hieman helpompi ommella.

Lopputulos: Kontaktimuovin liima tahmaa ompelukoneen neulan. Ompelukoneella voi kuitenkin ommella kontaktimuovia, jos jaksaa puhdistaa neulan välillä. 


Ompele kirjan kannet karkkipapereista ja kontaktimuovista


Käytän Pelloplast -kontaktimuovia, koska mielestäni se on kaikista tukevinta.
Ompelen pitkällä pistonpituudella, 3,5-4 mm
Käytän ohutta nro 70 neulaa.
Vältän peruutuksia ja nuppineulaamista, ettei työhön tule ylimääräisiä reikiä.

ompele karkkipaperista kirjan kannet

 Tee näin:

  1. Leikkaa kontaktimuovista reilusti kirjan kansien kokoinen pala. Seuraavassa vaiheessa voit asemoida kirjan tarkemmin karkkipaperien keskelle.
  2. Liimaa karkkipaperit kontaktimuovin päälle, kuvapuoli kontaktimuovia vasten.
  3. Mittaa kirjan kannet ja kirjan selän paksuus. Leikkaa kontaktimuovista kirjan korkeuden verran + 2 cm saumanvaraa. Leikkaa kontaktimuovista kirjan leveys + selän paksuus +2 cm saumanvaraa.
  4. Ompele kontaktimuovin jatkoksi molempiin päihin kankaasta 15- 20 cm leveä kangassuikale. Näistä tulee taskut, joihin kirjan kannet pujotetaan. 
  5. Ompele kangassuikaleiden reunaan käänne.
  6. Taita reunan kangassuikaleet eli taskut keskelle. Yllä on kuva tästä työvaiheesta. Sovita kirjaa taskujen sisään varmistaaksesi kansien sopivuuden.
  7. Ompele taskujen ala- ja yläreuna. Jos kirjan kannet ovat kovakantiset ja paksut niin jätä väljyyttä helpottamaan kansien pukemista. Ohenna saumanvarat nurkissa. Käännä kannet oikein päin.
  8. Paina saksien kahvalla taskujen väliin jääväään karkkipaperiin taite. Halutessasi voit varmistaa taitteen ommellen.
Vaihtoehto 2: Leikkaa kontaktimuovista valmiiksi niin suuri pala, jotta sen voi taittaa kirjan kansien sisäpuolelle taskuksi. Näin ei tarvitse ommella erillistä kankaista jatkopalaa, mutta karkkipapereita tarvitaan enemmän.
Ompeluniksi: Leikkasin kirjan kansien nurkat pyöreiksi. Näin kirjan kansien nurkat eivät kulu puhki, kun siellä ei terävä pahvinnurkka ole hankaamassa. Kannet oli helppo pukea kirjalle, kun nurkat solahtivat aivan perille asti. Kuva alla.

kontaktimuovin ompelu


 Kirjanmerkin ompelu kansiin

Letitin puuvillalangasta nyörin ja ompelin sen kirjan kansien yläreunan keskelle. Nyt oikea sivu löytyy helposti.
 

Ompele kannet kirjalle



Kontaktimuovi vs. kristallimuovi  


Mietin että haluanko jatkossa ommella karkkipaperien pariksi kristallimuovia vai kontaktimuovia. Molemmat muovit antavat karkkipaperista ommeltuun tuotteeseen viimeistellyn ulkonäön. Pinnasta tulee kauniin sileä, eikä karkkipaperien ryttyisyys haittaa. Pienet pussukat, joissa on vain muutama karkkipaperi yhteen ommeltavana, on ainakin helppo tehdä kristallimuovin avulla. Seuraavaksi haluan kokeilla kassin ompelua kirjan sivuista. Siihen valitsen kontaktimuovin, koska muovi tukee hauraita sivuja ompelun aikana.


Pisteet kontaktimuoville

  • Kontaktimuovin kanssa pääsee nopeasti ompelemaan, kun kristallimuovin kanssa karkkipaperit pitää ommella ensin yhteen.
  • Sellaiset materiaalit, jotka eivät muuten kestäisi ompelua, pääsevät paininjalan alle esim. karttapaperi ja kirjan sivut. 
  • Helppo saatavuus

Pisteet kristallimuoville

  • Kontaktimuoviin jää ilmakuplia, sitä ongelmaa ei ole kristallimuovin kanssa. Varsinkin ryttyiset karkkipaperit ovat hankalia liimata kuplattomasti.
  • Neula ei  tahmaannu vrt. kontaktimuovin ompelu



Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

4 kommenttia:

  1. Hienoja ovat! Mietin vain semmosta opena, että esim. itse merkkaan läksyt taululle "kirjankansikuvina", että lähteekö oikeat kirjat mukaan, kun on erilainen kansi?
    Itse kerran ompelin kontaktimuovitettuja karkkipapereita ompelukoneella ja se kyllä sotki neulan tahmaiseksi. Eli varmasti kontakteissa on eroja. Vaan onhan niiden tarraavuudessakin suuret erot. Toiset tarttuu tosi napakasti ja toiset voi suurinpiirtein irrottaa ja laittaa uudestaan. :) Taidanpa taas joku päivä kokeilla tuota karkkipaperiompelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia! Mukava kuulla kokemuksia miten kontaktimuovin ompelu on onnistunut. Itsekin ehdin jo kokeilla pienen pussukan verran lisää. Siinä oli lyhyemmät saumat, niin tahmasi jo puolet vähemmän :)

      Toistaiseksi lapsella on ollut oikeat läksykirjat mukana. Toisaalta erilaisen kannen ansiosta lapsi tunnistaa oman kirjan, eikä kirja vaihdu luokkakaverin kanssa. Itse hain kerran lapsen läksykirjoja koulun jälkeen, niin löytyi oikea kirja helposti kanslian hyllystä.

      Poista
  2. Itse olen joskus kokeillut myös kontaktimuovin ompelua ja minulla ei neula tahmaantunut. Johtuu varmaan juuri tuosta Pikku Akan mainitsemasta syystä, että kontaktimuoveja on niin erilaisia. Minulla on vuosikausia ollut sellaista mallia, minkä voi irrottaa ja laittaa uudestaankin ilman, että se repii kirjan kannen rikki. Tosi kivoja kirjankansia olet tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa mukavaa löytää sellainen kontaktimuovi, joka ei tahmaa neulaa, satutko muistamaan muovin merkkiä? Kiitos kommentista ja kehuista <3

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.