tiistai 24. lokakuuta 2017

Tee itse vinonauhaa

Tämä on parhain keksintö sitten ompelukoneen. Silmäneulan avulla voit silittää puuvillaisesta kangassuikaleesta käyttövalmista vinonauhaa.

Jokaiseen ompelutyöhön löytyy nyt sopivan sävyinen vinonauha, kun sen voi itse silittää samasta kankaasta. Kun silität vinonauhat itse, voit myös iloita kuviollisista vinonauhoista. Jos vinonauhan tarve iskee silloin kun kaupat ovat kiinni, niin silmäneula vain apuun.

Vinonauhan valmistaminen itse:

1. Leikkaa puuvillakankaasta n. 4-4,5 cm leveitä suikaleita täysvinoon. Vinonauhan leveyttä voit muuttaa tarpeesi mukaan.  Voit kokeilla myös muitakin materiaaleja kuin puuvillaa esim. solmimisnauhoiksi tai nyöreiksi.

vinonauhan leikkaaminen


2. Kiinnitä silmäneula silitysalustaan siten, että silmäneulan alle jää reilu 2 cm tilaa. Taittele vinonauhan reunat keskelle ja pujota nauha silmäneulan alta. Silitä aloituskohtaan taitteet.

vinonauhan valmistaminen4. Anna silitysraudan olla paikoillaan silmäneulan vieressä vinonauhan päällä. Asettele ja taivuta toisella kädellä vinonauhan reunoja keskelle päin. Toisella kädellä kiskot valmista vinonauhaa silitysraudan alta.

vinonauhan silittäminen


Kangaskorjaamon fb-sivuilta löytyy video vinonauhan silittämisestä silmäneulan avulla.

Vinonauhoihin voi hyödyntää pienet tilkutkin. Itse en pidä tarkkaa suuntaa siitä, että vinonauha on leikattu juuri täysvinoon. Leikkelen miten kankaasta parhaiten riittää, eikä tule turhia hukkapaloja. Suoran reunan kanttaamisessa ei olekaan niin väliä miten "vinonauhan" langansuunta menee, mutta kaarevissa ompeluissa olisin tarkempi langansuunnan kanssa. Täysvinoon leikattu vinonauha muotoutuu ja venyy paremmin reunan mukaan.

Vinonauhaa jatketaan leikkaamalla nauhan pää 45 asteen kulmaan. Nauhan päät ommellaan yhteen 0,5 cm saumanvaroilla ja saumanvarat silitetään auki. Samalla lailla yhdistetään vinonauhan alku ja loppupää ompelutyössä yhteen.

Vinonauhan jatkaminen


Niksit vinonauhan ompeluun ja siistiin päättelyyn voit käydä lukemassa Evil Dressmaker blogista.

Anna silityslaudan jäähtyä välillä, jos aiot silittää pitkästi. Muuten on vaarana, että silityslaudan suojus palaa. Minulla on silitysraudassa silikoninen suoja, joka suojaa silitysalustaa liialta kuumuudelta. Voin silittää kaiken materiaalin kolmella pisteellä ja täydellä höyryllä. Silitysraudan suojaa käyttämällä on melkein mahdoton polttaa mitään kangasta.


Vinonauhalle löytyy monia käyttötarkoituksia:


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

10 kommenttia:

 1. Tää on loistava vinkki ja facebookin video todella havainnollinen. Ja hyvä idea parantaa vanhaa postausta. Odotan karkkipaperisuojakuorien postausta...😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, en edes muista missä opin tämän niksin, olisiko ollut jollain tilkkutyökurssilla. Mutta tällä konstilla olen vinonauhoja tehnyt jo monta kymmentä metriä :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitti, eikö ookin. Ja mikä parasta silmäneula löytyy jokaiselta, joten vinonauhan silitys ei jää ainakaan tarvikkeista kiinni.

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Minä olenkin itse tehnyt vinonauhaa, mutta tuopa on näppärä apukeino siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) Tämä niksi nopeuttaa kyllä huomattavasti vinonauhan silittämistä.

   Poista
 4. Paljon kiitoksia ohjeesta! Häätyypä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) Tästä kun innostuu, niin tulee huomaamatta monta metriä vinonauhaa.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.