tiistai 13. elokuuta 2019

Söpöt pussukat ja penaalit karkkipapereista

Karkkipaperi voi olla joskus niin kaunis, ettei sitä halua heittää roskiin. Karkkipaperista tai mistä tahansa muovikääreestä voikin ommella hyödyllisen pussukan tai penaalin. Ompelin yksintein heti useamman eri kokoisen karkkipaperipussukan ja otin kuvat työvaiheista. Karkkipaperista tai muovikääreestä ommeltu pussukka saa viimeistellyn ilmeen kristallimuovista. Joten karkkipaperipussukka on myös persoonallinen lahjaidea tai lahjakassi.

ompele muovikääreistäKaupassa tulee nykyään käytyä aivan uusin silmin. Karkkia, purkkapussi vai suklaakääre? Pitäisikö tutkia vielä pakastealtaan herkutkin, onko siellä korvapuusteja? Nyt ei etsitä syötävää, vaan kaikkein upeinta materiaalia pussukan ompeluun.

Nämä karkkipaperipussukat ovat söpöimpiä ompelutöitäni pitkään aikaan. Karkkipapereista ja muovikääreistä voi ommella pussukoita pienten tavaroiden säilytykseen, kestolahjakasseja, lompakoita, kosmetiikkalaukkuja. Meidän perheellä onkin käytössä karkkipapereista ommellut kosmetiikkapussit. Lapsille tein karkkipaperipussukat lompakoiksi, niin kylläpä niitä on kanneltu mukana ihan vaan huvin vuoksi. 

karkkipaperipussukan ompelu


Kaksi hyvää neuvoa karkkipaperipussukoiden ompeluun 

Minimoi karkkipapereihin tulevat reiät, jotta valmis pussukka ei vahingossa repeytyisi ikään kuin katkoviivaa pitkin. Ompelu-urani aikana yksi Geishan käärepapereista ommeltu pussukka on repeytynyt, mutta sekin monen vuoden käytön jälkeen.

Käytä kristallimuovia karkkipapereiden päällä suojana. Kristallimuovi on ohutta muovia, josta näkyy kristallin kirkkaasti läpi. Sitä on helppo ommella ihan tavallisella ompelukoneella ja neulalla. Liukasta se on, joten varmista että se pysyy paininjalan alla paikoillaan.

Olen käyttänyt kristallimuovia myös vahakankaan tapaan, itse kudotun pellavaliinan päällä. Minun ei tarvitse pestä pellavaliinaa, vaan voi pyyhkiä sotkut kristallimuovin päältä.
Olen ostanut kristallimuovia Ullakasta, paikkakuntamme rautakaupasta ja Jyskistä vahakangasosastolta.

Kristallimuoveissa on eroja, minun omani on notkeaa ja ohutta, valmis pussukka on helppo kääntää ompelun jälkeen oikeinpäin. Kääntämisestä tulevat rypyt palautuvat ja valmiin pussukan päällimuovi on sileä. Jos ostohetkellä pääset hipelöimään kristallimuovia niin voit rypistää sitä ja katsoa miten taitteet palautuvat.

Ompeluohjeet karkkipaperipussukkaan

Tällä samalla ohjeella voi ommella ihan minkä kokoisen pussukan haluaa

 • neula nro 70
 • piston pituus 3,5 -4,5
 • peruutuksia mahdollisimman vähän
 • nuppineuloita vain pakon edessä, käytä karkkipapereiden kiinnitykseen esim. maalarinteippiä tai paperiliitintä

1. Ompele karkkipaperit yhteen, kuin tilkkutyötä tekisit. Saumanvarat ovat noin 2  mm. Silitä kynnellä saumanvarat litteiksi. Ompele pussukan sivun kokoiset kappaleet. Älä vielä ompele pohjasaumaa.

ompeluohje karkkipaperipussukkaan


2. Leikkaa puuvillainen vuorikangas ja kristallimuovi. Nämä leikataan yhtenäisinä kappaleina, pohjaan tulee taite, ei saumaa. Ne saavat olla 1 cm:n isommat kuin karkkipaperikangas. Näin siksi, että pyrin jättämään karkkipapereita mahdollisimman paljon näkyviin, saumanvaraksi jää usein vain 2 mm. Lakanakankainen vuori ei puolestaan kestä käytössä 2 mm:n saumanvaroilla.
Vinkki: Lakanakankaisen vuorin olen huolitellut harkkosaksilla leikaten.

3. Lyhennä tarvittaessa vetoketju. Vetoketju saa olla n. 1 cm lyhyempi kuin karkkipapereista ommeltu kangas. Minä ompelin vetoketjun päihin palan vinonauhaa. Vinonauhan taittelin itse samanvärisestä kankaasta. Tykkään että vinonauhalla huoliteltu vetoketju on litteämpi ja siistimpi.
Vinkki: Ompelukoneen neula kulkee helposti vetoketjun yli käsipyörästä pyörittämällä, eikä neula katkea.

Kuvassa vasemmalla on valmis vinonauhalla huoliteltu vetoketjun pää. Oikealla vinonauha on ommeltu vasta yksinkerroin paikoilleen.

karkkipaperi ompelu


4. Merkitse vuoriin pohja = keskikohta. Aseta vuorikankaan päälle karkkipaperikankaat yhdessä oikeat puolet vastakkain. Ompele karkkipaperit kiinni vuorikankaaseen pohjasta. Taita karkkipaperikangas auki, jolloin se peittää koko vuorikankaan. Näin menetellen vuori ja karkkipaperit ovat yhdessä ja niitä on jatkossa helpompi käsitellä.

karkkipaperipussukka ompeluohje


5. Aseta karkkipaperikankaan päälle kristallimuovi. Ompele vetoketju ensi toiseen reunaan ja sitten toiseen reunaan.

Jos kristallimuovi on ryppyinen sen voi silittää harson läpi yhdellä pisteellä. Tässä vaiheessa on myös hyvä varmistaa, ettei kristallimuovin alle jää langanpätkiä tai pölyä.


Jos ihmettelet kuvassa ompelukoneen vapaavarren päällä olevaa teippiä, niin sen tarkoitus on peittää pienet reiät. Joskus nämä pienet reiät ovat olleet täynnä nupppineuloja, kun lapset ovat leikisti ommelleet. Teippi on helppo ja varma turvakeino, joka estää sen etteivät pikku kätöset laita ompelukoneen sisälle  nuppineuloja.

karkkipaperi ompeluohje

karkkipapereista penaali


6. Ompele sivusaumat. Vetoketjupaininjalalla on helppo ommella vetoketjun vierestä. Käännä pussukka oikein päin.

karkkipaperi ompelu


Näin siisti tulee vetoketjun päästä, kun sen huolittelee vinonauhalla. Olen siirtynyt melkein kokonaan metriketjujen käyttäjäksi, niistä saa leikattua aina tarpeeseen sopivan pätkän pussukkaan.

ompele karkkipaperipenaali


Kauppareissulla aion etsiä lisää muumipurkkaa, niistä tuli kaiksita söpöimmät pussukat. Huomasin myös että lasten uimarenkaan Nalle Puhit olisivat hyvää pussukkamateriaalia, joten innolla odotan että lasten uimarengas poksahtaa.

ompele karkkipaperipusukka

Karkkipapereista ja muovikääreistä voi ommella paljon muutakin


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

6 kommenttia:

 1. Nämä karkkipapereista tehdyt pussukat ovat olleet ihan lemppareitani vuosikausia. Kiitos selkeästä ja hyvästä ohjeesta. Tällaisia sinun kaltaisiasi blogeja tarvitaan täällä nettimaailmassa: joku paikka, josta löytää, miten jonkun asian oikeasti teet, eikä vain ideoita ja kuvia jostain ilman tietoa, miten sellaisen voi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ilahduttavasta kommentistasi. Aina ei jaksaisi kirjoittaa ja kuvata blogiin ohjetta, helpompaa olisi esitellä kuvat valmiista työstä. Tämän kommentin myötä sain kyllä intoa kirjoittaa seuraavan ohjeen. Luvassa on ehkä repun ompelua, ehkä sadevaatteiden ompelua. Riippuu vähän siitä miten verkkokaupan tilaukset tulevat perille.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mun blogitekstin luonnoksen otsikko olikin aluksi: söpö, söpömpi, karkkipaperipussukka. Söpö kuvaa näitä pussukoita just hyvin!

   Poista
 3. Wau, nämä on tosi hienoja. Olet kyllä huippu taitava ja kekseliäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset Irja :) Tällaisen palautteen otan ilolla vastaan!

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.