perjantai 14. elokuuta 2020

Mitä ommella tilkuista osa 1

Mitä ommella tilkuista ja jämäpaloista, tässäpä on 20 ideaa. Toivottavasti saat tästä koosteesta runsaasti ideoita tursuavan tilkkulaatikon hallintaan ja jämäpalojen hyödyntämiseen.

Jatko-osa mitä ommella tilkuista löytyy tästä.


Farkkulaukku tilkuista




Heinäkuussa innostuin järjestämään tilkkukalenterin Kangaskorjaamon Facebook-sivuilla. Nyt kokosin kaikki nämä ideat kahteen koostepostaukseen, helposti luettavaksi ja löydettäväksi. Useampikin idea jäi yli kun heinäkuun päivät loppuivat, joten postauksen lopusta löytyvät vielä ylijäämäideat.

Tilkkuideoiden lisäksi etsimme ratkaisuja pulmaan, mitä tehdä kun ompeluprojektiin valittu kangas onkin viisi senttiä liian lyhyt. Kun kangasta on käytössä liian vähän, niin silloin on pakko laittaa mielikuvitus töihin. Usein lopputulos onkin persoonallisempi ja yllättävämpi, kun on pitänyt kikkailla kankaan riittävyyden kanssa.



Klikkaamalla otsikkoa pääset alkuperäiseen postaukseen lukemaan ompeluvinkit ja katsomaan tarkemmat kuvat.


1.Viikonloppulaukku farkusta

Tästä laukusta ei kangastilkkuja ja koristeompeleita puutu. Kaikenmuotoiset ja -kokoiset tilkut pääsevät mukaan. Yllätys on laukun toisella sivulla, koska halusin myös pitsiä mukaan. Ja pitsiähän saa vanhoista rintsikoista :D

Ladoin farkkutilkut sikin sokin päällekkäin ja ompelin reunat koristeompeleilla yhteen. Koristeompeleen sijaan voisi käyttää myös tiheää ja leveää siksakkia, jolloin jokainen tilkku saisi ikään kuin kehyksen. Myös nauhat ja pitsit sopivat saumakohtiin. Vaihtoehtoisesti voit etsiä tilkkulaatikosta kaikki punasävyiset tilkut ja koota niistä tilkkupalapelin.
Sama laukku on  myös postauksen ensimmäisessä kuvassa.

Kierrätysompelua farkuista


2. Kangaslabyrintti

Sorminäppäryyttä ja avaruudellista hahmottamista kehittävä kangaslabyrintti on nopea ommella. Kahden kangaskerroksen väliin ommellaan kuja marmorikuulalle. Vaikeustasoa eri ikäisille lapsille on helppo muuttaa ompelemalla erilaisia labyrinttejä. Nämä ovat myös hyviä automatkalle tai lääkärin odotushuoneeseen, kun pitää hetki istua hiljaa paikoillaan.
Kangaslabyrintin ompeluun kuluu peräti 2 kpl 20 x 20 cm tilkkua :D

Ompele kangasabyrintti


3. Kestovanulaput

Kestovanulappuihin voi kierrättää yhtä hyvin tilkut tai vanhat vaatteet. Kestovanulappuja voi käyttää meikin poistoon tavallisten vanulappujen tapaan. Meillä kestovanulappuja käytetään erityisesti vauvan ihopoimujen puhdistamiseen.

Minä ihastuin vauvan vaatteista tehtäviin kestovanulappuihin, niissä säilyvät muistot mukana. Kurkkaa postauksesta saumuriniksi, miten saat helposti ja nopeasti täydellisen pyöreät kestovanulaput vitamiinipurkin kannen avulla.

ompele kestovanulaput



4. Tilkuista ja jämäpaloista housuja

Älä pelkää saumaa keskellä vaatetta. Ompelin lapselle housuja, joihin tuli saumoja vähän sinne sun tänne. Yhden sauman peitin puuvillalangan alle. Toinen sauma hukkui värikkääseen kuvioon. Kolmas sauma jäi piiloon paidan helman alle. Tämä on ekologista ompelua, yllätin itsenikin, kun sain pienet palat riittämään kokonaisiin housuihin. Näiden vinkkien jälkeen katsot jämäpalojasi aivan uusin silmin.

Kuvassa on toinen housun lahje leikattu poikki ja vaihdettu alalahje ylös. Siniset viivat kuvaavat jatkopalojen paikkoja.

Housujen leikkuusuunnitelma jämäpalasta


5. Farkkukranssi/ Villa Nanna

Pyöritä farkkusuikaleista ja pitsinauhasta hauska ovikranssi. Villa Nannan ohjeissa kranssipohja tehdään kierrättäen vanhasta t-paidasta. Kankaisia kransseja voi tehdä myös letittäen tai kangaskukista.  Kankainen kranssi sopii myös lahjaideaksi.



Farkkua, fleeceä, trikoota, pitsiä... nuken vaatteisiin käyvät kaikki kangaslaadut, jopa rikkinäiset sukat. Yllätä perheen pikkuväki uusimalla nuken vaatekaappi. Nukkeleikit piristyvät uusilla vaatteilla. Katso myös postauksen lopusta muut kaavalinkit ja Barbien vaatteet.

Ompele nukenvaatteet



Tässä on pieni, mutta sitäkin kauniimpi idea tilkkulaatikon tyhjentämiseen. Näissä shortseissa on kauneimmat taskut mitä olen ommellut. Taskuideaa voi soveltaa mihin vaatteeseen vaan. Kokeilepa miltä näyttäisi kissankellon tai vaahteran lehden muotoinen tasku.

Tulppaanin muotoiset taskut


8. Pinnityyny

Tämä ei ole mikä tahansa pinnityyny, vaan prinsessan tanssiaismekon muotoinen. Käytin hääpuvustani ylijääneet  tyllit, silkit ja organzat pinnityynyyn. Postauksessa on vinkkejä erilaisiin pinnityynyihin ja kaavalinkki juuri tähän malliin. Kirjoitin myös ohjeen miten kangassuikaleesta voi ommella köyhän miehen -pitsiä.

Tyllihelmainen prinsessalaukku (Villa ja Villa -blogi) on ollut minun ompelulistallani pitkään, siihenkin voi hyödyntää juhlavammat tilkut. Tyllihelman voisi korvata myös sifonglla tai pitsiveholla.

Ompele pinnityyny

9. Koivuntuoksuinen löylypussi/ Madam BC

Säilö kesä talteen pieniin pussukoihin, joihin voi laittaa kuivattuja koivunlehtiä. Saunailtana pussukat laitetaan likoamaan löylyveteen, jolloin saunaan tulee kesän ja saunavihdan tuoksu. Tämä on myös hyvä kesätuliainen tai joulutervehdys.

Ja ennen oikolukua tässä luki saumailta ja ja saumavasta, minulla taitaa olla nyt ompelut enemmän mielessä kuin saunominen :D



Hyödynnä kaikki pitkulaiset trikoosuikaleet ja ompele niistä Peppi Pitkätossun leggingsit. Suikaleista ommellut leggingsit ovat kuin muistojen aarreaitta.

Trikoo joustaa hyvin molempiin suuntiin, joten ei haittaa vaikka välillä suikaleet olisivat epälangansuunnassa. Testaa ja venytä tilkkua ennen ompelua, vertaa venyvyyttä toiseen suikaleeseen. Näin saat valittua vaatteeseen sellaiset tilkut, jotka joustavat yhtä paljon. Suikaleet ommellaan yhteen tilkkupinnaksi, jonka jälkeen tästä uudesta kankaasta leikataan kaavan avulla lahkeet leggingseihin. Postauksessa on myös vinkkejä miten ommella saumasta mahdollisimman pehmeät.

Suikaleleggingsit


11.Onkipeli

Leikittävää lapsille, ompele tilkuista kaloja. Kala tarttuu magneettionkeen, kun kalaan kiinnittää ommellen pienen prikan. Tilkkujen lisäksi ompelin kaloja karkkipapereista ja pitsinpalasta. Mustekalat letitin trikoosuikaleista. Postauksen lopusta löydät leikkivinkkejä onkipeliin.

Ompele onkipeli


12. Patakinnas/ Hääräämö

Tämä patakinnas ei olekaan ihan perinteisen muotoinen vaan sydämellinen. Hyödynnä vanhat pyyhkeet eristeeksi.



Mitä tehdä jos kangas on 20 cm lian lyhyt ja 5 cm liian kapea housuihin. Naamioi jatkopala eläimen kasvoiksi ja vartaloksi. Samaa ideaa voi soveltaa paidan helmaan tai hihaankin. 

Lisää haarakoukkuun jatkopala. Tämän haarakoukun jatkopalan ompelun taidon olen perinyt mummiltani. Pienellä ompeluniksillä on suuri vaikutus kankaankulutukseen.

housujen lahkeen jatkaminen

14. Hai shortsit

Miten jatkaa kangasta. Lisää paidan helmaan tai shortsien lahkeeseen aallokko ja hai uiskentelemaan. Jos katsot tarkkaan niin hai on applikoitu kullankimaltavasta collegesta ja hain hampaat on ommeltu näppärästi siksak-nauhasta. Pienillä yksityiskohdilla saa ilmettä.

jatkopala housun lahkeeseen


15. Tilkkupussukat

Tämä on (äly-) vapaata tilkkuilua. Viivoitinta tai leikkuria ei tarvita, saumoja ei ole tarkoituskaan saada suoraan. Kankaat saavat olla eri materiaalia keskenään, jos yksi kangas loppuu, voi hyvin jatkaa toisella. Sen verran lajittelen tilkkuja, että kasaan yhteen sinisävyiset, toiseen kasaan vihreät jne. Olen tehnyt ohjeella varmaan yli 20 pussukkaa. Tilkkutekniikka on sovellettavissa aina patalapusta laukkuun asti.

Tilkkupussukat


Lisää ideoita tilkkujen hyödyntämiseen


Muistathan katsoa myös jatko-osan, mitä ommella tilkuista 2


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sydämelliset kiitokset Lea, toivon tosiaan että näistä ideoista aukeaa uusi näkökulmia hyödyntää tilkkuja.

   Poista
 2. Kiva tällainen kooste! Odottelen seuraavia osia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukava jos innostuit. Seuraava tilkkukooste onkin jo ulkona.

   Poista
 3. Tosi kivoja ideoita! Kiitos kun linkkasit Hääräämöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilo on minun puolellani. Tilkuista riittää superpaljon ideoita, pakko oli tähänkin jo karsia, että postaus ei veny liian pitkäksi ja hitaasti ladattavaksi.

   Poista
 4. Hyviä, käyttökelpoisia ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset, kiva kuulla että innostuit tilkkuideoista :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.