maanantai 6. toukokuuta 2019

Saumuriniksi - Pyöreät kestovanulaput

Täydellisen pyöreiden kestovanulappujen ompelu on helppoa ja nopeaa saumurilla, kun ottaa avuksi vitamiinipurkin kannen. Niitä vitamiineja ei tarvitse syödä saadakseen ihmevoimat, vaan purkin kansi toimii mainiona sapluunana saumuroidessa.

kestovanulaput diy


Kotomon Taina oli keksinyt hyvän idean ommella vanhoista vauvan vaatteista kestovanulappuja. Ajattelin etten minä tarvitse kestovanulappuja, koska en meikkaakaan. Puolen tunnin kuluttua huomasin vauvan hoitotarvikehyllyltä vanulappujen loppuneen. Vauvahan tarvitsee vanulappuja ihon puhdistukseen. Jippii, pääsin sittenkin ompelemaan kestovanulappuja.


Vauvan pienet bodyt ovat yllättävän monikäyttöistä materiaalia ompelussa. Ensin ompelin pieneksi jääneiden bodyjen haaraosat paitoihin kiinni, näin sain epäkäytännölliset lempipaidat käyttöön. Sitten tein bodyyn jatkopalan, jotta lempibodyja voi käyttää pidempään vauvan kasvaessa. Nyt kestovanulaput tarjoavat järkevän ja käytännöllinen tavan säilöä osan vauvan vaatteista muistoksi.

Kestovanulappuun voi ommella niin monta kerrosta kuin haluaa. Minä pyrin pitämään kerrokset minimissä, 2-3 kerrosta. Aivan ohuet vanulaput menevät pesussa ryttyyn ja niiden oikomiseen kuluu aikaa, vähän paksummat on helpompi suoristaa. Liian paksut kestovanulaput puolestaan imevät paljon kasvovettä, kertoo eräs säästäväisyyteen taipuvainen Roope Ankan sukulainen.

Kestovanulaput ompeluohje


Kestovanulappujen materiaalit:


Vauvan bodyjen lisäksi käytin kestovanulappujen ompeluun lastenvaateompelujen tilkkuja ja ylimääräisiä kestovaippojen minkeeimuja. Minkee on vähän pidempi karvainen kuin velour ja erittäin pehmeä kangas.

Vanhat vaatteet yleensäkin ovat erinomaista materiaalia kestotuotteiden ompeluun. Ne ovat kuluneet toistuvissa pesuissa pehmoisiksi ja imukykyisiksi. Pesut ovat myös huuhdelleet kaikki viimeistely- ja värjäyskemikaalit pois.

Kerran ompelin vahingossa uudesta pesemättömästä joustofroteesta kestotiskirättejä. Huomasin sen siitä kun tiskirätin saumat ovat kierossa, eikä rättiä voi viikata siististi pinoon. Eli uusi kangas aina pesun kautta ommeltavaksi, jolloin kangas on kutistunut ja palautunut kutomisen/ neulomisen aiheuttamasta jännityksestä.

Kestovanulaput voi oikeastaan ommella mistä materiaalista vaan. Ensin kannattaa miettiä haluaako vanulapuista sileitä vai hieman karheita, ihon kuorintaan sopivia. Sileitä ja pehmeitä vanulappuja saa esim. velourista, trikoosta, flanellista. Karheampia voi ommella froteesta, pellavasta, joustofroteesta. Materiaaleja voi yhdistää, vanulapun toinen puoli voi olla eri kangaslaatua.Ompele symmetriset ja pyöreät kestovanulaput

 1. Valitse sopivan kokoinen vitamiinipurkin kansi. Minulla oli kannen halkaisija 5 cm. Tällä sapluunalla vanulapun halkaisijaksi tuli 7,5 cm.
 2. Saksi tilkut. Tässä vaiheessa tilkkujen muoto ei ole niin tarkkaa.
 3. Verryttele kaasupolkimen käyttöjalka kuntoon, koska vanulappujen ompelussa myös vauhti auttaa kääntymään tiukassa kurvissa. Myös diffin säätäminen suuremmalle 1,25 -1,50 auttaa kankaan syöttymistä.  Kolmas niksi on kaventaa saumurin ommelta, sekin auttaa tiukkoihin kurveihin.
 4. Paina vitamiinipurkin kansi tiukasti vanulappuaihion keskelle. Ohjaa saumurin paininjalka kulkemaan kannen reunaa myöden.
Kestovanulaput ohje

 

Saumurinompeleen päättelyvinkki:

Ompele saumuriommel sentin verran päällekkäin alun ompeleen kanssa. Ohjaa vanulappu sivuun paininjalan alta ja leikkaa langat poikki sentin päästä vanulapusta. Nypi, kisko ja vedä siepparilangat tiukalle ja katkaise langat juuresta.

Käytön jälkeen kestovanulaput voi pestä pesupussissa 60 asteessa muun pyykin joukossa. Pesupussista vanulaput on helppo poimia kuivumaan.

Tässä on linkki Kangaskorjaamon fb-sivuille video-ohjeeseen.


Lisälukemiseksi suosittelen

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, kun kävin piipahtamassa ja ilahduttamassa :)

   Poista
 2. Paljon kiitoksia kätevästä vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta kiitos :) Ja nähdään pian uudestaan, lisää käteviä vinkkejä on luvassa :D

   Poista
 3. Hurjan hyvä vinkki tuo purkinkansi! Minun pitäisikin lähiaikoina ommella kestovanulappuja, laitanpa tämän siis mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoa. Nämä kestovanulaput ehdin hyvin ommella vauvan päikkäreiden aikana, jotka ovat muuten todella lyhyet n. 30 min. Eli tällä niksillä saa nopeasti valmista, kun sille päälle tulee. Ei muuta kuin verryttelemään kaasujalka kuntoon :D

   Poista
 4. Helou, minäkin yritän tehdä saumurilla kauniin pyöreitä lappuja onnistumatta siinä, vauhdista huolimatta. Differentiaalisäätöä olen myös kokeillut, mutta en huomaa sen vaikutusta, on se nappula missä asennossa hyvänsä. Lappu ei vaan käänny kuten videossa, tai ehkä puoliväliin asti joten kuten, sitten lappu on vinossa ja rutussa jotenkin. Paininjalka ikään kuin painaa kangasta paljon enemmän alas päin kuin videossa. Ei se noin herkästi käänny, vaan sitä saa tosissaan kääntää. Onko mulla huono kone vai missä voisi olla vika? Tai en vaan osaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, se on totta että kestovanulapun kääntymisen eteen saa tehdä töitä ja harjoitella saumurointia. Voisiko kangasmateriaalilla olla vaikutusta miten kangas kääntyy saumuroidessa?

   Tässä vielä jotain vinkkiä mitä voisi kokeilla. Käännä ja paina purkin kantta huolella. Kiskaise kangasta paininjalan alle vielä sormillakin. Entä auttaisiko hieman isompi korkki, jolloin mutka olisi loivempi. Ja ihan viimeisenä keinona on pysäyttää saumuri, nostaa paininjalka ja kääntää kangasta paininjalan alle. Toivotaan että vanulappujen ompelu lähtee sujumaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.