Kun ei pelkää saumaa keskellä vaatetta, niin pienemmät kangaspalat
riittävät vaatteisiin, eikä tilkkuja kerry tilkkulaatikkoon niin paljon. Jämäkankaista ompelua voisi kutsua myös ekologiseksi tavaksi ommella, säästäähän tässä hirmuisesti materiaalia. Tätä voisi kutsua myös pennin venyttäjän tavaksi ommella housuja, mutta sitä ei ole kai trendikästä sanoa ääneen.
Housujen koon ollessa 104 cm tämä ekologinen ompelija tuumaili, että nyt olisi viimeinen mahdollisuus hyödyntää jämäkankaita. Seuraavalla kerralla tarvitaan taas vähän isompi kangaspala. Nuukuuksissani laajensin etsintää myös käytettyjen vaatteiden laatikkoon. Sieltäkin pari paitaa huuteli haluavansa kokeilla elämää housuina. Loppujen lopuksi neljästä housuista vain yhdet ompelin uudesta kankaasta.
Housujen koon ollessa 104 cm tämä ekologinen ompelija tuumaili, että nyt olisi viimeinen mahdollisuus hyödyntää jämäkankaita. Seuraavalla kerralla tarvitaan taas vähän isompi kangaspala. Nuukuuksissani laajensin etsintää myös käytettyjen vaatteiden laatikkoon. Sieltäkin pari paitaa huuteli haluavansa kokeilla elämää housuina. Loppujen lopuksi neljästä housuista vain yhdet ompelin uudesta kankaasta.
Aloitetaanpa piilokuvalla. Huomaatko kolme eri kohtaa, jossa sauma on keskellä vaatetta sellaisessa paikassa missä sitä ei normaalisti tarvita? Vastauksen löydät kuvan alta.
Oliko helppo tehtävä? Kukallisissa housuissa sauma on kaarevasti nilkan kohdalla, se kätkeytyy kuvioinnin sekaan. Kuvassa keskellä olevissa housuissa saumat ovat jääneet vyötärölle keskiedun molemmin puolin. Housuja käytettäessä saumat jäävät paidan alle piiloon. Oikean puolimmaisissa housuissa ylimääräinen sauma on haarassa. Housuja käytettäessä sauma jää jalkojen väliin piiloon.
Kaikissa housuissa käytin sivusaumattoman lahkeen kaavaa, näin lahje mahtuu pienempään tilaan kankaalla, kun ei tarvita sivusaumanvaroja.
Housut tilkuista - leikkuusuunnitelma luovasti
Tämän jämätilkun kohdalla meinasin jo luovuttaa. Siihen mahtui vain yksi ja puoli lahjetta vierekkäin. Sitten keksin katkaista lahkeen kaavan vaakasuoraan. Vaihdoin lahkeen alaosan ylös ja yläosan alas. Näin sain hyödynnettyä maksimaalisesti kankaan leveyden. Lisäksi ompelin haarakaareen jatkopalat. Piirsin kuvaan siniset viivat haarakaaren jatkopalojen kohtiin, niin voit hahmottaa paremmin miten kangas riitti. Loppujen lopuksi tästä kankaasta ei jäänyt mitään jäljelle.
Lahkeen poikkisauman peitoksi ideoin pienen koristeompeleen. Vaihdoin ompelukoneeseen nyöripaininjalan ja sen kaveriksi otin puuvillaisen virkkauslangan. Virkkauslanka kiinnittyy kankaalle siksakilla. Ompelin suoran ompeleen peittämään saumaa ja koristeeksi puoliympyröitä. Toisen samanlaisen koristeompeleen tein ihan vaan huvin ja symmetrian kannalta.
Housut paidasta
Tämän paidan olen jo alkuaan ommellut tilkuista. Hihaan olen ommellut valkoisen raidan, kun kangas ei olisi muuten riittänyt. Myöhemmin olen pidentänyt paitaa vaalealla turkoosilla jatkopalalla. Joten oikeastaan tämä paita sai nyt kolmannen elämän.
Paita
oli raglanhihainen. Housujen kaava ei muuten olisi mahtunut, vaan
mukaan oli pakko ottaa pätkä hihasaumaa. Siitä johtuvat vyötäröllä
keskiedun molemmin puolin olevat saumat. Kirjovalla ompelukoneella tehdyt
kukat pystyin hyödyntämään housujen lahkeeseen.
Paidan hihoista ompelin pari pussukkaa pikkutilpehöörien säilytykseen lasten taikatemppulaatikkoon, joten paidasta ei jäänyt juurikaan mitään jäljelle.
Paidan hihoista ompelin pari pussukkaa pikkutilpehöörien säilytykseen lasten taikatemppulaatikkoon, joten paidasta ei jäänyt juurikaan mitään jäljelle.
Tämän hihattoman paidan päälle asettelin housujen kaavan ylösalaisin. Paidan pääntien kohta oli peitettävä tilkulla. Housujen kaavassa lahje oli kapeampi kuin vyötärö, joten minun tarvitsi ommella lyhyempi täytepala pääntielle peitoksi.
Keltaiset Minna ja Manu -housut
Nämä housut on leikattu ihan tavallisesti ja "oikeasta" kankaasta. Tilkut, jotka housuista jäivät pääsivät heti hyötykäyttöön saunatakin vyöhön. Ajastin housujen ja saunatakin vyön ompelun samaan aikaan.
Tästä voit lukea saunatakin ompelusta ja siitä miten sain kankaan riittämään saunatakkiin, kun saunatakkifrootetakin oli niukasti.
Tästä voit lukea saunatakin ompelusta ja siitä miten sain kankaan riittämään saunatakkiin, kun saunatakkifrootetakin oli niukasti.
Ompelua pidempään harrastaneena voin vain todeta, että ompeluharrastuksen sivutuotteena kertyy tosi paljon tilkkuja. Tilkkulaatikon aisoissa pitämiseen ei riitä yksi tai kaksi tilkkuompelua. Tilkkuilu ja jämäkankaiden hyödyntäminen on elämäntapa.
Tässä hyödyllisiä tilkkuvinkkejä
- Miten kangasta venytetään ja jatketaan pienillä huomaamattomilla nikseillä
- Ompele housut tilkuista - kierrätä pienet lastenvaatteet
Loikkaa mukaan Kangaskorjaamon tilkkulaatikkoon seuraamaan mitä seuraavaksi syntyy.
Taisi tilkkulaatikko keventyä aika lailla, juuri lasten vaatteisiin sopivat pikkupalat. Suvun pienin saa housuja tuolla tavalla. Oma tapani on leikata niin että puseron resori tulee vyötärön kohdalle, pituutta niin paljon kuin riittää ja resorit puntteihin. Koristeompeleilla saa ylimääräisiä saumoja kivan litteiksi. Itsellä paloista koottuja kesätunikoita. Suorakaitaleista muodostan tarpeeksi ison palan, yksinkertainen tunikan kaava päälle, pienet hihat olkapään jatkeena. Helmaan, hihan suihin ja pääntiehen ohutta kangasta kaksinkertaisena niin tulee siistiä vähällä vaivalla. Omani on jo niin kulunut että uuden ompelu odottamassa. Irmeli
VastaaPoistaKiitos kivasta kommentista Irmeli, tässä tulikin roppakaupalla vinkkejä lisää. Tuo koristeompeleella sauman litistäminen kuulostaa erityisen näppärältä.
PoistaMahtavaa. Kaikki kankaat käyttöön ja uudestaankin.
VastaaPoistaKiitos Suvitulia :) Tämä on ekologista ompelua parhaimmillaan. Luulen että seuraavaksi nämä housut saavat vielä paikat polviin ja sen jälkeen niitä ei mikään pelasta roskikselta. Mutta siihen mennessä kankailla on ollut hyvä ja pitkä elämä :D
PoistaHienoa kierrätystä ja tilkkuilua! :)
VastaaPoistaKauniit kiitokset Pikku Akka :)
PoistaHyvää kierrätystä. Lapsien vaatteissa mainio keksintö! Aikuisilla sit pitääkin miettiä enemmän ja joskus on tullut pähkäiltyä oikein ajan kanssa, että miten saa kankaan riittämään ja saumat niin ettei häiritse:)
VastaaPoistaLapset ovat tosiaan tilkkuvaatteiden käyttäjinä paremmassa asemassa, kun pienempi pala riittää ja he eivät saumoja huomaa oudoissa paikoissa. Sitten kun onnistuu tekemään sen mestarillisen leikkuusuunnitelman ja toteutettua itsellekin jotain jämäkankaasta, niin kylläpä siitä tulee iloiseksi. Kiitos kommentistasi Minna :)
PoistaSulla on kyllä hyviä kekseliäitä vinkkejä! Tuo sinisten huosujen toisen lahkeen pätkäisy on aivan huippu. Kiitos kun jaat ideoita :)
VastaaPoistaKiitos ja tosi kiva kuulla :) Pähkäilin lattialla kankaan ja kaavan kanssa aika pitkään, kunnes keksin katkaista lahkeen. Ratkaisu olikin aika yksinkertainen, ensin yritin poikittaiseen langansuuntaan sommittelua ja hain jo kaikki muut sävyyn sointuvat tilkutkin esille.
PoistaTilkkuompelu on ihanan luovaa puuhaa :)
VastaaPoistaSinun ompeluita ja blogia voikin suositella, jos haluaa vinkkejä miten tilkuista yhdistellen saa aikuisille vaatetta :) Ompelu ihan kaikkineen on mukavaa, kun juurikin saa luovuuden päästää valloilleen.
PoistaNyt on kyllä viimeisen päälle ekologista ompelua, ei voi kuin ihailla! Kadehdinkin kyllä, olisinpa itsekin yhtä taloudellinen! Leikkaaminen on mielestäni ompelun ainoa tympeä vaihe, ja siksi tällainen säästeliäisyys tuntuu hurjan työläältä ja hankalalta. Toisaalta saan hurjat kiksit siitä, jos onnistun hyödyntämään jonkin kangaspalan niin, ettei leikkausjätettä jää nimeksikään.
VastaaPoistaMiten käytännössä toteutat tuon paloista kasaamisen? Leikkeletkö kaavastakin tarvittavan kokoiset palat vai leikkaatko ne kankaasta summanmutikassa? Onko sinulla mitään erityisvinkkejä, joilla lyhytpinnaisempikin leikkaaja voi välttää tuskastumisen? :D
Kiitos aidosta ja kivasta kommentista. Munkin mielestä kankaan leikkuu on ompelussa työläin vaihe, siinä on oltava niin tarkkana. Hutiompeleen voi purkaa, mutta saksien leikkuujälki on lopullinen.
PoistaHousuissa tuli suora leikkaussauma lahkeeseen, niin riitti pelkästään kaavan taittaminen ja taitetun kaavan avulla leikkaaminen. Päänteille leikkasin puuttuvan palan käyttämällä pääntien kaarta mallina. Monimutkaisemmissa palasteluissa teen heti suosiolla uuden kaavan ja pilkon sen sitten viivoittimen ja astelevyn kanssa. Leikkaussaumojen ompelun jälkeen tarkistan, että kangaspala on oikean muotoinen laittamalla ehjän kaavan kankaan päälle.
Vinkkejä selvitä tuskastumisesta, niitäkin löytyy: Mieti mikä aika vuorokaudesta on sinulle sopivin. Minä olen vireimmilläni silloin, kun muut menevät nukkumaan. Näin ollen värkkään joka ilta tunnin verran omia ompelujuttujani. Toinen juttu on tehdä jotain mukavaa ja helppoa rinnakkain haastavan työn kanssa, vuorotellen puoli tuntia tai vuoropäivin. Ehdottomasti jokin sopiva paikka kankaalle, johon sen voi jättää puoliksi leikattuna lojumaan, että siihen on helppo palata. Vaikka suihkun lattialle, ennen ei pääse suihkuun kun kangas on leikattu ;)
Kiitos näistä ohjeista! Nyt minäkin uskaltaudun kokeilemaan. Haastavan ja helpon vuorottelu on erinomainen idea! Suihkunlattiavinkkiä voisin alkaa hyödyntää noin kaikessa tekemisessäni... :D
PoistaNo mutta sullahan oli se Pihisteijän päiväkirja -blogi. Säästyy ihan hirmuisesti vettä kun suihkuun ei pääse, koska suihkun lattialla on keskeneräisiä projekteja ;) Meillä on yleensä sauna varattuna projekteille :D Tsemppiä ompeluprojekteihin ja kiva juttu, jos vinkit pääsevät käyttöön.
PoistaOnpa hienosti toteutettuja tilkkutöitä! Kangaspalojen jatkokäyttö on tosiaan haastavaa ja vaatii viitseliäisyyttä.
VastaaPoistaKiitoksia paljon Leena H :) Kangaspalojen jatkokäytöstä saa myös hyvän mielen palkinnoksi, kun on onnistunut jossain haastavassa ja hieman mahdottomalta tuntuneessa jutussa. Tämä tunne varmaan pätee kaikkeen harrastamiseen, urheilijat varmaan käyttävät termiä "kun on antanut kaikkensa".
PoistaSiis wau! Minusta tällainen kierrätysompelu oikeastaan juurikin on nykyään trendikästä. Tai ainakin ihailtavaa. Todella kekseliäästi olet hyötyommellut uutta vaatetta, jotka todellakin ovat uniikkeja ja joilla on tarina. Kauniita housuja!
VastaaPoistaKiitos kannustuksesta Muntaipale :) Pyrinkin juuri tuohon, että joka vaatteella olisi oma tarinansa, joten erityisen kiva kuulla, että se välittyy myös Sinulle asti.
PoistaWau, aivan mahtavia toteutuksia jälleen! Fiksua kierrätystä ja kauniita housuja!
VastaaPoistaKiitos Taina ilahduttavista sanoistasi. Joskus on hyvä kuulla ettei ole pelkästään penninvenyttäjä vaan ihan fiksu ompelija :)
PoistaTaas niin hyviä ideoita :) Minäkin silmäilen kirppareilla aina käytettyjä vaatteitä ja erityisesti niiden kuoseja (kankaiden jatkokäyttö mielessä). Niistä saa tosi edullisia lasten vaatteita.
VastaaPoistaPaljon kiitoksia. Tämä kirpputorien hyödyntäminen kangashankinnoissa on kyllä järkevää.
Poista