maanantai 24. elokuuta 2020

Mitä ommella tilkuista osa 2

Olisikos mukavaa ommella tilkkulaatikkoa tyhjemmäksi? Nämä 20 raikasta ja rentoa tilkkuideaa auttavat alkuun. Tilkuista saa erilaisia tyynyjä, taskuja, laukkuja ja jopa vaatteita. 

Tilkkumaalaus


Tilkkutyöt mielletään perinteisesti symmetrisiksi sommitelmiksi ja blokeiksi, joissa viivainta käytetään ahkerasti. Haluan kuitenkin rikkoa tuota käsitystä ja siksi nostankin tähän postaukseen esille rentoja tapoja tilkkuilla. Kannattaa tutustua tarkasti ainakin tilkkumaalaukseen, crazy-tekniikkaan, boro-kirjontaan ja boleroon auringonlaskun kuvalla. Kun unohtaa tilkkujen mittaamisen ja suorat kulmat, niin tekeminenkin on joutuisampaa.

Heinäkuussa Facebook-sivuillani availtiin tilkkukalenterin luukkuja. Nyt innostuin koostamaan nämä kaikki tilkkukalenterin ideat kahteen postaukseen paremmin luettavksi ja löydettäväksi.Klikkaamalla numeroitua otsikkoa pääset alkuperäiseen postaukseen lukemaan ompeluohjeet ja katsomaan tarkemmat kuvat.  

Näitä tilkkuideoita kannattaa katsoa myös lahjan ompelun näkökulmasta. Esimerkiksi nenäliinasäilyttimiä olen antanut lahjaksi.16.Tilkuista vyö/ Ihan kaikki kotona -blogi
Tilkuista voi tehdä aivan kaikkea, tässä on ompeluohjeet hurmaavaan vyöhön. Kangasnauhoilla solmittava vyö on ommeltu pienistä neliöistä.


17. Ompele origami, perhospinni
Kahdesta suorakaiteen muotoisesta tilkusta voi taitella perhosen muotoisen origamin. Taitteet kiinnitetään ommellen. Ommellun perhosen voi kiinnittää pinniin, rintaneulaan, laukkukoruksi, seinävaatteeseen tai mihin keksitkin. Perhonen valmistuu viidessä minuutissa, joten niitä voi tehdä useammankin.
Postauksessa on ohje myös rusettipompulaan.


Ompele perhospinni18. Taskuideoita Pelle Hermannin housuissa
Taskuja, taskuja ja lisää taskuja. Onnea on värikäs tilkkulaatikko, josta saa materiaalia mitä mielikuvituksellisimpiin taskuihin. Miltä kuulostavat karkkitasku, kissatasku tai kuumailmapallotasku? Me ompelimme kaikki taskut pellen housuihin, mutta mikä tahansa vaate piristyy hauskalla taskulla. Tässä on 7 erilaista taskuideaa.
 
ompele pellen housut19. Tilkuista Suomen muotoinen tyyny/ Pikku Akan tilkkuvakka -blogi
Tilkkupinnasta voi ommella superhauskoja muotoja. Kangassuikaleet voivat olla tilkkutyössä satunnaisessa järjestyksessä. Tämä onkin hyvä esimerkki siitä miten tilkkutyö voi olla rennosti tehty ilman viivainta.


20. Papukaija-niskatyyny automatkalle
Nyt hyödynnetään kaikista kirkkaimman väriset tilkut. Papukaija-niskatyynyllä saa automatkalla makoiset päiväunet. Samalla tyylillä niskatyynystä voi tehdä hevosen tai hylkeen, mikä olisi sinun lempieläimesi? 
 
papukaija niskatyyny

 


Boro-kirjonta on vanha japanilainen vaatteiden korjaustekniikka. Tilkkuja ommellaan limittäin ja päällekkäin, jolloin vaatteen kestävyys ja lämmittävyys paranevat. Tilkut kiinnitetään näkyvästi etupistokirjonnalla yleensä vaatteen oikealle puolelle. Tässä esimerkissä mainoskassin teksti on peitetty värikkäillä tilkuilla Boro-tyyliin.

Entä millainen voisi olla Boro-paikka? (Leonardo da vinkki -blogi) Etupistot voi tehdä riveihin tai ympyrään, juuri niin kuin sattuu huvittamaan. Boro-tyyliin paikkaamisen etuna on se että paikan voi ommella käsin sellaiseenkin kohtaan, minne ompelukone ei ylety.

Itse tehden saa juuri sen väriset vinonauhat käsityöhön kuin haluaa. Leikkaa noin 4 - 6 cm leveää suikaletta täysvinoon. Silityslautaan kiinnitetty silmäneula toimii kuin automaattinen vinonauhan silityslaite. Vedä kangassuikale silmäneulan alta samalla silittäen, ja sinulla on käyttövalmis vinonauha. Vinonauhan voi tehdä lyhyistäkin suikaleista, postauksessa on ohjeet miten vinonauhan jatkamiskohdasta saa ohuen.

Ohjevideo  vinonauhan silittämiseen
 


Tee itse vinonauhaa
23. Farkkutyyny tilkuista/ Villa Nanna 
Minä kutsun tätä crazy-tilkkutyöksi. Tilkkujen sommittelu ja ompelu ilman symmetriaa on rentouttavaa. Farkku on tähän hyvä materiaali, tai oikeastaan ihan kaikkia materiaaleja voi sotkea keskenään ihan villisti eli crazysti sekaisin. Tilkkutyönä kootun kankaan voi jatkojalostaa ihan miksi vaan haluaa.


24. Leikkiruokaa teepussit ja karjalanpiirakat
Kokit tarvitsevat välillä uusia ruoka-aineita leikkikeittiöönsä. Teimme lasten kanssa yhdessä teepusseja, niihin sopivat hyvin pienet puuvillatilkut. Saunatakin ompelusta jäänyt luonnonvalkoinen frotee houkutteli ompelemaan karjanpiirakoitakin.
Alkuperäisestä postauksesta löydät muitakin nollabudjetin ravintola-annoksia.


Ompele teepussit25. Nenäliinasäilyttimet
Käsilaukun tai repun pohjalla nenäliinat pysyvät järjestyksessä ja siisteinä tämän pikaompeluksen avulla. Näitä nenäliinasäilyttimiä olen ommellut pieniksi lahjoiksi esim. jouluna ja ystävänpäivänä. Säilyttimen voi ommella aivan yhtä hyvin joustavasta tai joustamattomasta kankaasta. Yhteen nenäliinasäilyttimeen tarvitaan vain kaksi tilkkua, joiden koko on 15 cm x 18 cm.


ompele nenäliinasäilytin26. Huivi tilkuista/ Sormustin blogi
Tästä huivista ei välttämättä edes huomaa, että se on tehty tilkuista, koska kaikki harmaan sävyt sopivat täydellisesti yhteen. Samalla voisi ommella huiviin sopivan pipon, jossa molemmat puolet ovat erilaiset. Postauksessa on myös leikkuusuunnitelmavinkki miten suorakaiteen muotoisesta palasta saa kolmion muotoisen huivin ilman leikkuuhukkaa.


27. Kankaanjatkamisvinkkejä
12 erilaista tapaa "venyttää" kangasta.
 • Miten lisätä vaatteeseen jatkopala, kun kangas loppuu kesken?
 • Millaisella leikkuusuunnitelmalla kankaan saa hyödynnettyä kokonaan?
Mukana on olkakaarrokkeita, isoja polvipaikkoja, kaarevaa, kiemuraa ja tähden muotoista jatkopalaa, housujen haarakoukkupalat... Näitä kankaanvenytysvinkkejä voi käyttää sekä aikuisten ja lasten vaatteisiin.
Huomaa myös postauksen lopusta 4 lisälinkkiä.


Näppärän muotoinen kolmiopussukka kätkee sisälleen monet aarteet. Olen ommellut näitä myös synttärilahjoiksi ja laittanut mukaan askartelutarvikkeita. Tämä on helpompi ommella kuin miltä näyttää.

Ompele kolmiopussukka
29. Tilkkumaalaus
Mitä tehdä peukalon kynnen kokoisista tilkuista? Silppua tilkut vielä pienemmiksi! Sommittele tilkkusilpusta muotoja ja hahmoja taustakankaan päälle. Laita  koko komeuden päälle tyllikangas. Kirjo konekirjonnalla ääriviivat ja lisää yksityiskohtia. Tämän tekniikan nimi on tilkkumaalaus ja sillä voi tehdä taideteoksia. Tilkkumaalauksen voi käyttää onnittelukortiksi, tyynyksi, laukuksi, tauluksi... Otsikkoa klikkaamalla pääset korttigalleriaan tutustumaan ompelemiini tilkkumaalauksiin ja lukemaan ompeluohjeet.

 Tässä onkin ommeltu koppa tilkkumaalauksella/ Tilkuista Totta -blogi


Minulla on kaksi kenkälaatikkoa, joihin laitan tilkkusilpun odottamaan ompeluinspiraatiota. Alla olevassa kuvassa on onnittelukortti ylioppilaalle.
30. Farkkubolero tilkuista
Tässä farkkubolerossa parasta on selkäpuolen auringonlaskukuvio. Farkkujen sävyt pääsevät mainiosti esiin tässä tilkkutyössä. Kierrätin tähän boleroon lapsen pienet farkut ja samalla talletin kaikki yksityiskohdat. Vetoketjukin on tikattu koristeeksi hihaan.


Ompele farkkubolero31. Haipenaali
Haipenaalin voi ommella ihan yhtä hyvin värikkäistä kuin harmaistakin tilkuista. Tilkkutyöhön voi käyttää vain yhtä kangasta, saumoja voi tehostaa tekemällä värikkäät tikkaukset. Tulosta tästä kaavat haipenaalin ompeluun.

Ompele haipenaali

Koska mitään ei heitetä hukkaan, ei tilkkuja eikä ideoita, niin tässä vielä ylijäämäideat.

Hyödynnä tilkut

 

Muista kurkistaa myös Mitä ommella tilkuista osa 1


 
Meikkipussit tilkuistaAivan mielettömän mukavaa kun olit mukana tilkkukalenterin matkassa! Toivottavasti sait tästä intoa ja inspiraatiota tilkkujen käyttöön. Ihan kaiken voi tehdä tilkuista. Olisi supermahtavaa, jos innostut kertomaan kommentteihin oman tilkkuideasi.


Tilkkukalenteri oli sen verran hauska juttu, että otetaan ensi heinäkuussa uusiksi, teemana voisi silloin olla kankaankuviointijutut tai kierrätysompelut. 


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Hih, eikä tässä varmaan ollut edes kaikki tilkkuideat :D

   Poista
 2. Olen ommellut kangas-ja farkkutilkuista pipoja, tuubihuiveja, kintaita, tossuja, pehmoeläimiä, olkalaukkuja, pussukoita ja kauppakasseja. Nautin tilkkujen sommittelusta.
  Terveisin Pajulintu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkeistä, tässähän oli jo paljon. Minäkin tykkään sommitella tilkuista. Ennen ompeluprojektia katson jos työn saisi tehtyä tilkuista ja jämäkankaista, ja vasta sitten katson kangaskaapista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.