perjantai 18. syyskuuta 2020

Tilkkunalle ovikoristeena

Olen ommellut tämän nallen tilkuista yli 10 vuotta sitten. Se on matkustanut maailmalla ja palasi nyt takaisin. Ajattelin askarrella nallesta ovikoristeen. Sahasin nallelle keinulaudan laudanpätkästä ja virkkasin korin tassuun.

Nalle ovikoriste

Mitähän ihmettä olen mahtanut ajatella, kun olen ommellut tämän nallen tilkuista. Nallesta löytyy ainakin joulunpunaista, sammaleenvihreää, munakoison violettia ja tavallista violettia ruskean lisäksi. Olen kyllä aina tykännyt väreistä. Mutta nyt kun katselen tätä yli 10 vuoden takaista väri-iloittelua, niin mietin, että olisiko vähemmän riittänyt. Hassua huomata oman ompelutyylinsä muuttuneen.

Miltä Sinun tilkkupehmosi näyttäisi? Olisiko siinä kaikki lempivärit yhdessä.
Vai yhtä väriä ja sen eri sävyjä.

Olen ommellut tilkut ensin sattumanvaraisesti yhteen ja tästä värikkäästä kankaasta leikannut kaavojen avulla nallen osat. Nallen kädet ja jalat ompelin paikoilleen paksulla kalalangalla napin avulla. Pujotin kaksinkertaisen langan nallen läpi parsinneulalla.  Näin kädet ja jalat heiluvat. Tämä tilkkunalle olisi mukava leikkikaverikin.

 

Ompele tilkkunalle

 

Meidän ovikellon pidike on vaurioitunut, eikä ovikello enää pysy ovenpielessä. Joten päätin virkata nallelle korin, johon tulee ovikellolle paikka. Tämä onkin muistojen käsityö, sillä virkkauslanka on peritty isältäni. Isä tuli kotiin huutokaupasta lankakartio sylissään. Ihmettelin kovasti miksi isä toi kotiin kangaspuiden loimilankaa, mutta hänen mielestään se oli oivaa narua ja kannatti ostaa kun halvalla sai. Ei ole kovin kauas omena puusta pudonnut.

Ompele nalle

 

Virkattu kori reliefivirkkauksella

Valitsin koriin ruudukkokuvion, jota olen aikaisemmin virkannut pipoonkin. Ruudukko syntyy puolipylväillä ja pylväillä kolmen pylvään ryhmissä. Pylväs virkataan edellisen kerroksen pylvään ympäri joko etukautta tai takakautta. Virkkausohjetta voi soveltaa piposta koriin ja tiskirätistä pantaan. Korin virkkasin ohuesta langasta kolminkertaisena, näin korista tuli jämäkkä.

Tästä löydät ohjeet pipon ja ruudukon virkkaamiseen. Videolla näytän miten pylväät virkataan.

 

Virkkaa kori


 

Tilkkunalle, erilainen ovikoriste

Ompelin korin kiinni nallen tassuun muutamalla pistolla, jotta se pysyy varmasti. Nalle on puolestaan ommeltu lonkistaan keinulautaan.  Nallen pään taakse ompelin ripustuslenkin, ja naulasin seinään pään taakse piiloon koukun. Keinulaudan narut solmin kiinni keppiin, jolla on puolestaan omat kiinnitysnaulat seinässä. Näin ovikoriste ei pääse heilumaan tuulessa.

Varmuuden varalta kirjoitin ovikellon kylkeen "OVIKELLO", näin kenenkään ei tarvitse miettiä uskaltaako painaa, vai onko se vain koristeena. Tervetuloa kylään, täällä nalle ja me odottelemme ovikellon pimpotusta. 

Ovikranssitkin ovat kivoja, mutta vaihtelu virkistää. Tästä tilkkunallesta tuli hauska koriste ja toimiva ovikellon pidike. Jouluksi sitten nallelle voi ommella huivin kaulaan ja tonttulakin päähän.

 

Ommeltu ovikoriste


Tässä on keppihevonen, joka on ommeltu samalla tyylillä tilkuista. 

Keppihevoseen olen valinnut tilkkulaatikon sinisävyiset kankaat. Katso miten tilkkutyön tunnelma muuttuu. Samassa postauksessa on myös näppärä ompeluohje miten keppihevosen harja valmistuu nopeasti ompelukoneella.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

4 kommenttia:

 1. Onpa hauska idea ovikoristeeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset omasta ja nallen puolesta ;) Pehmoleluja olisi meillä jonoksi asti ovikoristeeksi, mutta saavat muut odottaa jotain muuta hyötykäyttöä.

   Poista
 2. Ihan mahtava idea ja käytännöllinenkin selvästi :) Huomaan omankin tyylini muuttuneen niin paljon, että vanhoja töitä katsellessa voi ihmetellä, että tästäkö tykkäsin silloin :D Varsin suloinen nalle hän on ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset :) Kyllä on mukava palata kotiin, kun nalle on hymyilemässä ovenpielessä. Kyllä se vuosikymmen tekee tehtävänsä, että muoti ja tyyli muuttuu, vaikka ei itse muuttuisikaan ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.