tiistai 30. tammikuuta 2018

Ompele kangaslabyrintti

Kankaisten labyrinttien ompeluun ja etenkin reittien suunnitteluun jää koukkuun. Ompelimme näitä labyrinttipelejä yhdessä lasten kanssa. Kangaslabyrintin ideana on siis rullata sormilla kangaskerrosten välissä oleva marmorikuula labyrintin läpi. Kuka on nopein?


kangaslabyrintti


Kangaslabyrintti on mainio pulmatehtävä mukana kuljetettavaksi. Parasta tässä labyrintissä on se, että marmorikuula ei voi mennä hukkaan, vaan se pysyy aina tallessa kangaskerrosten välissä. Kangaslabyrintti kehittää lapsen sorminäppäryyttä ja hahmottamista. Labyrintti tarjoaa tekemistä sellaisiin hetkiin, kun pitää istua hiljaa tai paikoillaan. Automatkoilla olemme jo testanneetkin näitä.

Meidän perheen 7-vuotias rullaa kangaslabyrintin läpi jo aika näppärärästi. 4-vuotias etsii vielä oikeaa tekniikkaa, mutta saa kuitenkin kuljetettua marmorikuulan maaliin. Videoimme Instagramiin 7-vuotiaan tyylinäytteen labyrintin ratkaisemisesta. Haastavuutta labyrinttiin voi lisätä ompelemalla umpikujia.

kangassokkelo


Kangaslabyrintin ompeluvinkit:

 • Pienempi kangaslabyrintti on helpompi käsitellä ja pujotella läpi kuin suurempi. Maksimimitaksi suosittelen 20 cm x 20 cm. Suorakulmainen kangaspala voisi sopia myös hyvin labyrintin pohjaksi.
 • Kankaaksi kannattaa valita tavallista puuvillaa tai jotain muuta ohutta kangasta. Ohut kangas on mahdollista mytätä sormien väliin, kun yrittää pujottaa marmorikuulaa kankaan keskellä. Paksua kangasta ei saa helposti mytättyä.
 • Labyrintin käytävä saa olla juuri marmorikuulan kokoinen, paria millimetriä enempää ei tarvita väljyysvaraa. Liika väljyysvara vain kasvattaa turhaan kangaspalan kokoa.
 • Labyrintin voi piirtää pahvisella viivaimella, jonka leveys on sama kuin marmorikuulan tarvitsema tila.
 • Sokkelon voi piirtää kankaalle haihtuvajälkisellä tussilla tai kangasliidulla. Sokkelon voi piirtää myös kaavapaperille, jonka läpi ommellaan sokkelon viivat.
 • Labyrintin ratkaisemista helpottaa, kun seinät ompelee erottuvalla langalla. Minä käytin ompelussa alalankana helmilankaa, sillä saa hyvin erottuvat seinät.
 • Alku- ja loppukohdan voi halutessaaan merkitä kangastussilla.

ompele labyrinttipeli
Kuvan alareunassa on pahviviivain, jota käytin apuna seinien piirtämisessä.


Näitä labyrinttejä on helppo ommella ompelukoneella, kun alalangaksi puolaa helmilangan. Helmilangalla labyrintin seinät nousevat kankaasta koholle ja erottuvat paremmin. Tällä niksillä ompelukoneella voi kirjoa paljon muutakin.

Tutustupa helppoon ja nopeaan tapaan kirjoa ompelukoneella.

ommeltu labyrintti


Valitsin kaikista kauneimmat kankaani näihin labyrinttipeleihin lasten katseltavaksi. Satuaiheiset kankaat saavat myös minut hihkumaan onnesta. Tämä Bambi ja Rumpali kangas on tilattu Saksasta kauan sitten.


Toinen asia mistä innostun on juurikin labyrintit ja sokkelot. Olenkin ommellut muutaman erilaisen paidan, joihin olen piirtänyt itse kangastussilla labyrintin tai "selvitystehtävän". Näistä linkeistä pääset katsomaan paidat, jospa niistä löytyisi idea seuraavaan kertaan, kun mietit paidan kuviointia.
Sepe Susi ja kolme pientä porsasta labyrintti t-paidassa.
Etsi koiralle luu -tehtävä ja kolme erilaista ideaa saada kangas riittämään trikoopaitaan.


Idean kangaslabyrinttien ompeluun löysin Hääräämö -blogista. Sieltä voit lukea lisää vinkkejä labyrintin ompeluun. Pinterestistä löydät lisää ideoita kangaslabyrinttien ompeluun hakusanoilla "Fabric Marble Maze". Miltä kuulostaisi etanan tai talon muotoon ommeltu labyrintti? Minä ainakin innostuisin niistä.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

8 kommenttia:

 1. Näitä labyrinttejä olen suunnitellut ompelevani luokkaan lisäpuuhaksi. Sainkohan nyt inpiraation? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pieni inspiraation poikanen lennähti sinne asti. Ps. luin blogistasi saumurin huoltoreissusta, joten vinkkaan, että näitä voi ommella hyvinkin ilman saumuria :D Kiitos vierailustasi ja kommentistasi Pikku Akka :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Osuvasti sanottu Melissa :) Näissä riittää puuhaa ja tutkittavaa pidemmäksi aikaa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Minulla on ollut tämä kangaslabyrintti to do -listalla jo vaikka kuinka kauan, kun aikoinaan löysin sen Hääräämö blogista. Näin ne hyvät ideat lähtevät kiertoon.

   Poista
 4. Pakko kommentoida tännekin vielä, että l o i s t a v a idea. Näitä mulle töihin heti nam kiitos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun kommentoit :) Kuulostaa siltä, että pian alkaa kangaslabyrinttien sarjatuotanto :D Tuli aasinsiltana mieleen, että puheterapeutillekin voisi olla kangaslabyrinitti hyvä. Aina uuteen mutkaan voi piirtää kangastussilla kirjaimen. Kun lapsi ohittaa mutkan, saa ääntää kirjaimen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.