sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Käsityömessujen tuliainen

Käväisin Oulussa käsityömessuilla. Olen jo pitkään suunnitellut hankkivani Berninan ompelukoneen, jossa on vapaakirjontaa varten BSR-tikkausjalka. Sillä voi kirjoa vapaasti kankaalle ja optinen silmä pitää tikin pituuden aina yhtä pitkänä. Lisäksi hankin koneeseen paininjalkaan kiinnitettävän sormisuojan. Yhdessä nopeuden säädönn kanssa ompelukoneen pitäisi olla nyt melko turvallinen lapsen kanssa käytettäväksi.

Muok. 7.5. 2015

Miten brs-tikkausjalka toimii?
Miten ompelukoneen käyttö onnistuu lapsilta?
  
Käytön myötä olen havainnut, että nämä ominaisuudet ovat hyviä ja tarpeellisia ompelukoneessani:
- Ylälangan pujotin, ei tarvitse itse sihdata lankaa neulansilmän läpi.
- Paininjalan puristuksen säätö
- Runsas koristeommel valikoima, 176 erilaista. Lisäksi aakkoset neljällä eri fontilla, mutta niille ei ole tullut paljon käytttöä.
- Kone ompelee paksuimmatkin kohdat helposti, jopa kymmenen farkkukerrosta + kaksi ulkoilukangaskerrosta + vetoketju ylittyivät tässä viikonloppukassissa
- Ompeleen leveyden ja tikin pituuden voi säätää millimetrin tarkkuudella napista näpytellen. Erityisesti tästä on hyötyä, kun säätää täydellistä siksakkia applikaation ompelua varten.
- Automaattinen napinläpi, saan tehtyä kaikki napinlävet täsmälleen yhtä pitkiksi yhdellä napinpainalluksella, kun koneessa on tikkilaskuri. Napinläpi valikoimaan kuuluu kymmenen erilaista napinläpeä.
- Neulastop, neulan voi ohjelmoida siten, että se jää ompeleen lopussa aina ylä- tai ala-asentoon. Nurkissa käännyttäessä kangas pysyy tarkasti paikoillaan, kun neula jää ala-asentoon.
- Peruutuksen saa kytkettyä päälle, jolloin molemmat kädet vapautuvat työn ohjaamiseen.
- Neulan asentoa voi säätää sivuttaissuunnassa yhteentoista eri asentoon. Voin ommella niin että paininjalka on kankaan päällä, jolloin syöttäjä kuljettaa kangasta tasaisesti eteenpäin, neulan paikkaa säätämällä saan reunatikkauksen sopivaan kohtaan.
- Ompelunopeuden säätö, varsinkin lapsille hyvä  
- Ompelukone ei lähde liikkeelle, jos paininjalkaa ei ole laskettu alas.
- Ja lopuksi bsr-tikkausjalka on vertaansa vailla, sillä saa ihanaa jälkeä.

Näitä ominaisuuksia ompelukonemyyjä kehui, mutta minä en ole niitä tarvinnut:
- Työvalo on kirkas ja molemmin puolin paininjalkaa, jolloin mikään ei jää varjoon. Led-valaisinta ei tarvitse vaihtaa, se on melkein ikuinen.
- Näyttöruudun kirkkautta ja kontrastia voi säätää. Näyttöruudun säädöt näkyvät myös, vaikka näyttöruutua vilkaisee viistosti sivusta. Nämä kaksi ensimmäistä ovat varmaan sellaisia ominaisuuksia, joita kaipaisi vasta sitten kun ne puuttuvat.
- Puolaukselle on erillinen moottori, jolloin puolaaminen on helppoa koneen ollessa langoitettuna. Mitään erillistä säätöä ei tarvitse tehdä puolausta varten. Puolaus käynnistyy napista painaen ja heti täysillä, minä haluaisin itse säädellä puolauksen nopeutta, jos vaikka lankakerä on sotkuinen.
- Koneella voi ommella ilman jalkapoljinta, käynnistys ja pysäytys tapahtuu nappia painamalla.
- Paininjalan polvinostin, jolloin kankaat voisi asetella paininjalan alle kaksin käsin.


Kotona jo harjoittelin onnittelukortin tekoa vapaalla konekirjonnalla hääparille, mutta tarvitsen vielä vähän harjoitusta lisää. Käsialani on melko horjuvaa. 


Kiersin nopeasti muutkin osastot. Kierroksen perusteella arvioisin, että pinnalla ovat edelleen hihattomat tunikat, liivimekot pellavasta tai villasta. Liivimekkojen koristeena oli taskuja, vinoja helmoja, painantaa tai kirjontaa, kukin myyjä omalla tyylillään. Samoin useassa kojussa oli myynnissä helmiä ja palloja korujen tekoon. Minä mietin, että miten saisin tehtyä vähän hehkulamppua isompia palloja, jotka voisi pujottaa kattolampun sähköjohtoon. Ei mitään varjostinta, pelkkä pampuloilla päällystetty johto. Lankakeriähän voisi ainakin pujotella, mutta taitavat pölyyntyä liikaa katosta roikkuessaan.

Tämän linkin takaa löydät erilaisia tekniikoita, joihin uusi ompelukoneeni on oivallisesti taipunut. Luvassa on kankaankoristelua ja erilaisia ompelukoneniksejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.