sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Ompele helppo yksityiskohta vaatteeseen - Rusettiresorit paitaan

Mitä ommella piristeeksi peruspaitaan? Keksin ommella hieman tylsän kankaan kaveriksi rusetit. Sijoitin rusetit paidan helmaresoriin ja hihan alareunaan. Aivan yhtä hyvin rusetit voisi sijoittaa pääntien ja kädentien sauman väliin tai hihan yläreunaan olkapään alle. Rusetit päällystin vielä pitsikankaalla, niin yksityiskohdat erottuvat hyvin taustakankaasta.
 
 
Ompele rusettiresorit

En ole ommellut itselleni mitään maailman aikoihin. Enkä ole ostanut valmiina kaupastakaan vaatteita. Käyttämäni paidat melkeinpä hiutuvat puhki. Eli todellakin oli korkea aika ommella uusia paitoja.

Alkajaisiksi halusin testata kaavan sopivuutta. Kaava on Suuresta Käsityölehdestä 1/2012 ja olen ommellut kaavalla kauan sitten pitkän hupparin.


ompele yksityiskohtia

 

Testipaitaan valitsin kaikista karseimman kankaan kaapista, jotain neulosta viime vuosituhannelta. Minulla on ollut samasta kankaasta vaaleanpunainen ja luonnonvalkoinen savupiippukaulustunika ysärillä. Itse ommellut, tottakai. Silloin sama kangas tuntui hyvältä, vaikka kyynärpussit näkyivät helposti.

Kun esittelin Instagramissa paidan ompeluvaiheita, niin yksi seuraajani kommentoi, että kangashan on juuri nyt IN, paksua neulosta. Peittääkseni kankaan lopunkin karseuden suunnittelin yksityiskohdiksi pitsiset rusetit hihaan ja helmaan. Loppujen lopuksi tästä tulikin aika ihana paita.

 

Ompele rusettitunika

Neulekangas on paksua, joten tein rusetin yksinkertaisesta kankaasta. Neuloksen päällystin pitsiverhon palasella edestä ja takaa.

Rusetin ompelu

  1. Leikkasin neuloksesta 20 x 10 cm kokoisen tilkun ja pitsistä 20 x 22 cm kokoisen tilkun. Tämä rusetti tuli paidan helmaan. Valmis rusetti on 18 cm leveä.
  2. Ompelin neuloksen pitsikankaan keskelle ylä- ja alareunoja myöten. Ylimääräinen pitsikangas jää siis neuloksen ala- ja yläpuolelle.
  3. Käänsin ylimääräisen pitsikankaan rusetin taakse ja ompelin pitsin reunat yhteen. Sieltä rusetin takaa ei sauma näy mihinkään.
  4. Lopuksi ompelin käsin rusetin ympärille kiristystampin.

Hihan rusettiin leikkasin 13 x 8 cm neuloskankaasta ja pitsistä 13 x 18 cm kokoisen tilkun. Valmis hiharusetti on 11 cm leveä.

 

Rusettien kiinnitys helmaresoriin

Leikkasin helmaresorin samasta neuloksesta kahdessa osassa. Yksi pitkä osa (90 cm) kiertää koko tunikan helman ja toinen lyhyt osa (20 cm) tulee rusetin alle. Rusetin reunat ompelin saumoihin mukaan.

 

Ompele rusettiresori


Rusetin kiinnitys hihoihin

Huomioin jo hihoja leikatessa, että rusetti kiinnittyy saumoihin ja lisäsin hihaan pari senttiä ylimääräistä leveyttä.

Leikkasin hihaan ylimääräiset halkiot, joiden väliin ompelin rusetin reunat. Ommellessa kavensin halkion yläreunaa samoin kuin muotolaskoksen kärjen ompelussa. Rusetin alapuolelle ompelin käänteen kaksoisneulalla.

 

Rusetin ompelu hihaan

Tässä näkyy hihan nurja ja oikea puoli.

Ompele rusetit hihaan


Pääntien huolittelu alavaralla

Tunikan pääntien huolittelin alavaralla. Leikkasin neuloksesta etu- ja takakappaleen kaavan avulla 4 cm leveän pääntien muotoisen kaarevan kaitaleen. Silitin joustavan neulostukikankaan alavaraan. 

Pitkään aikaan en olekaan mitään sulattanut silitysraudalla, mutta nyt se tukikangas sellaisen tempun teki. Sulamisjäljet olivat onneksi melko pienet ja jäävät nurjalle piiloon, joten en alkanut leikkaamaan uusia tukikankaita. Minulla on silitysraudan pohjassa lisäosa, silikoninen suoja, joten tukikangas oli helppo puhdistaa yhdellä pyyhkäisyllä.

Tässä kuvassa alavara on ommelu oikeat puolet vastakkain paidan pääntielle. Seuraavaksi teen aukileikkauksia saumanvaraan ja käännän alavaran nurjalle. Lopuksi ompelen alavaran paikoilleen kaksoisneulalla.

Alavaran ompelu pääntielle


Muuntelumahdollisuuksia

Mietin aluksi rusetin ompelua pääntielle. Rusetin toinen reuna kiinnittyisi kädentien sauman alle ja toinen pääntielle joko resorin tai alavaran sauman väliin. Rusetin voisi ommella myös hihan yläreunaan pyöriölle, heti olkasauman alapuolelle.

Neulos joustaa jonkin verran, mutta ei tietenkään niin paljon kuin resori. Joten helmakaitaleen sisään on mahdollista pujottaa myöhemmin leveä kuminauha, jos helmaan kaipaa lisää napakkuutta. Nyt tunika tuntuu kuitenkin hyvältä ilman kuminauhaa.

 

Ja seuraavaksi kangassakset kohti kangaskaapin aarteita. Seuraavaan paitaan suunnittelen letitettyjä yksityiskohtia.

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon käsityöniksejä

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitoksia <3 Sen verran olen korjannut helmarusettia jälkikäteen, että ompelin muutamalla käsinpistolla sen paikoilleen. Rusetti oli sen verran leveä, että valui alaspäin. Hihansuiden rusetit ovat pysyneet paikoillaan ilman tukiompeleita.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.