maanantai 8. marraskuuta 2021

Neljä tapaa korjata vetoketju

Miten rikkinäisen vetoketjun voi vaihtaa helposti? Pikakorjaus onnistuu leikkaamalla rikkinäinen vetoketju pois. Vielä nopeammin selviät korjausompelusta kun ompelet uuden vetoketjun suoraan vanhan vetoketjun alle. Kannattaa ratkoa vanhoista vaatteista vetoketjut talteen. Koko vetoketjun tai ainakin sen lukon voi hyödyntää korjausompelussa.

 

Vetoketjun vaihtaminen


1. Purista pihdeillä

Vetoketjun lukko voi olla väsynyt. Silloin se ei jaksa puristaa vetoketjun hampaita kunnolla yhteen ja vetoketju ikään kuin ratkeaa auki itsestään. Tähän auttaa hellävarainen puristus pihdeillä. Vetoketjun lukko on metallia ja lukossa olevaa rakoa saa puristettua pienemmäksi. 

Varo kuitenkin ettei vetoketjun lukosta tule liian tiukka, silloin se ei pääse liikkumaan. Tätä taktiikkaa kannattaa kokeilla ensimmäisenä vetoketjun korjauksessa. Jos onnistut, niin vältyt kokonaan vetoketjun vaihdolta.

 

vetoketjun lukon korjaus


2. Vetoketjun lukon vaihto 

Tällä tekniikalla voit vaihtaa vetoketjun lukon uuteen, esimerkiksi silloin kun vetoketjun vedin on irronnut. Tai jos vetoketjun lukko on haljennut edellisessä puristusoperaatiossa. Tämä korjaustapa toimii hyvin lasten ulkoiluhaalareissa, vetoketjullisissa kengissä, repuissa.

Leikkaa vetoketjun ylin tai alin hammas irti. Vedä vanha lukko pois ja pujota uusi lukko paikoilleen. Ompele irti leikatun hampaan paikalle paksu ommelkimppu stoppariksi. Tämän korjauksen jälkeen vetoketju ei mene kiinni aivan ylös asti. Pääasia on kuitenkin että vetoketju toimii taas.

Tässä on näppärä haarukkaniksi miten pujotat vetoketjun lukon takaisin vetoketjuun.


Hupparissa on avovetoketju, joten riittää leikata vain toisen puolen hammastus irti. Kuvassa on punaisella ympyröity kohta, josta leikkasin hampaat pois ja ompelin käsin stopparin.

Vetoketjun korjaus

 

Repun vetoketju sai myös uuden vetimen. Ei haittaa mitään vaikka vetimen väri ei olekaan samaa väriä kuin vetoketju. Punainen lankakimppu vetoketjun juuressa peittää hampaiden leikkauskohdan.

vetoketjun lukon vaihto


3. Vetoketjun ompeleminen vanhan vetoketjun alle 


Tässä työtavassa vanha vetoketju jää ikään kuin koristeeksi uuden vetoketjun päälle. Nyt on mahdollisuus ottaa ilo irti ja leikitellä kontrastin värisellä vetoketjulla.

Vetoketjun vaihto

 

Vinkki: Käytä ompelukoneessa paksua numero 100 neulaa, jotta voit ommella paksuja kangaskerroksia.

Vinkki 2: Jos uusi vetoketju jää liikaa näkyviin niin vetoketjunauhan voi  ensin taittaa ja ommella puoliksi. Minä käytin siksakommelta vetoketjunauhan puolittamiseen. Katso kuva alla.

Vinkki 3: Tämäkin vetoketju on ratkottu irti vanhasta neuletakista. Neule meni huonoksi, mutta vetoketju ei. Joten nyt vetoketju jatkaa elämäänsä toppatakissa.


Vetoketjun vaihtaminen


4. Leikkaa vanha vetoketju juuriaan myöten irti 


Sen jälkeen nuppineulaa ja ompele uusi vetoketju paikoilleen. Helppoa kuin mikä! Muista taas vaihtaa paksumpi nro 100 neula ompelukoneeseen.

Vetoketjun korjaus helposti

 

Tähän huppariin ompelin tummansinisen vetoketjun tilalle uuden vihreän vetoketjun.

Vetoketjun korjaaminen


Miten vetoketju lyhennetään?


Metallivetoketjun voi lyhentää avaamalla puukon kärjellä vetoketjun yläreunan stopparin. Vetoketjun hampaat voit nyhtää pihdeillä irti. Kun vetoketju on lyhennetty oikeaan mittaan, niin stopparin voi puristaa pihdeillä takaisin.

Kuvassa on ympyröity punaisella irrotettu stoppari, joka odottaa puristamista paikoilleen. Muut metalliosat vetoketjun ympärillä ovat irti kiskottuja hampaita :D

Vetoketjun lyhentäminen


Näin taittelen ja lyhennän vetoketjun nauhapäät. Ompelen taitteen siksakilla ja leikkaan ylimääräisen nauhan pois harkkosaksilla.

Vetoketjun lyhennys

 

Toivottavasti nämä ohjeet auttavat vetoketjun vaihdossa.
Jos kuitenkin päädyt ratkomaan vetoketjun kokonaan irti, niin lue tästä vinkkejä sujuvaan ja nopeaan ratkomiseen.

 

Muita hyödyllisiä korjausohjeita:

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon käsityöniksejä

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitokset :) En muista koska olisin pitkän kaavan mukaan ratkonut irti rikkinäisen vetoketjun, ja ommellut tilalle uuden. Nämä pikakorjaukset ovat vaan niin paljon näppärämpiä.

   Toki kierrätykseen menevästä vaatteesta ratkon vetoketjut talteen. Siinä uskaltaa riuhtaista kunnolla, yleensä käy hyvin ja vetoketju irtoaa ehjänä. Eli harrastan myös pikaratkontaa.

   Poista
 2. Kiitos! Todella hyvät ja selkeät ohjeet, näillä uskaltaa lähteä kokeilemaan korjausta ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohjeista on iloa. Ompelun iloa vetoketjun korjaukseen :)

   Poista
 3. takin vetoketjusta alaalta se ohjuri irti, joka on siinä puolessa missä ei ole lukkoa .voiko korjata jotenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olen nähnyt käsityövideoita missä sen rikkinäisen ohjurin päälle ommellaan käsin muovipillistä 1 cm pituinen pätkä. Pilli on ensin halkaistu, jotta vetoketjunauha voidaan pujottaa väliin. En ole kuitenkaan itse kokoeillut tätä korjausniksiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.