keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Punotut sydämet joulukuuseen sis. kaavat

Tämä on käsityöblogien joulukalenterin 6. luukku. Täällä Kangaskorjaamolla punomme sydämiä joulukuusen koristeeksi. Perinteisesti nämä sydämet on punottu paperista, tällä kertaa käytän puuvillakangasta. Ohje on helppo, eikä vaadi ompelua. Piirtelin omiakin punontamalleja ja punoin joulukuuseen siniristilipun mallisia sydämiä. Kivaa vaihtelua lippunauhalle!

Tanskan sydämet


Lapsena askartelin monena jouluna punottuja sydämiä. Näitä kutsuttiin nimellä tanskan sydämet, ilmiselvästi lipun värien mukaan. Silloin en ymmärtänyt miten sakarat saisi pujoteltua niin, että sydämen saisi avattua ja siitä muodostuisi kori. Näppäränä tyttönä pujottelin yksinkertaisia papereita ja teippasin läpinäkyvällä teipillä kaksi sydäntä yhteen. Lopputulokseen olin tosi tyytyväinen, olinhan onnistunut ongelmanratkaisussa.


punottu sydän joulukoriste


Mitä materiaaleja voi käyttää sydänten punomiseen?

Minä käytin sydänten materiaalina puuvillatilkkuja. Tässä on oiva tilaisuus kierrättää vanhat joulupöytäliinat ja -verhot. Työhön kannattaa valita tiivis sidoksinen puuvillakangas.

Näitä sydämiä voi punoa monenlaisista materiaaleista, esimerkiksi paperista, kartongista ja huovasta. En ole vielä ehtinyt tutustua hiljattain markkinoille tulleisiin korkkipapereihin, voisivatko ne myös sopia sydänten punontaan. Tai mitä näitä muita nyt on: vegaaninahka, Snap Pap. Jos sinä kokeilet näitä materiaaleja, niin kerrohan miten onnistui.


Punottu sydänkori


Ohje kankaasta punottuihin sydämiin

Yhteen sydämeen tarvitaan kahta eri kangasta. Yhden tilkun koko on 14 cm x 22 cm. Jos haluat tehdä sarjatyönä useamman sydämen, niin leikkaa kankaasta suikale, jonka leveys on 14 cm ja pituus on jaollinen 22:lla. Saumanvaroja ei tarvita, kun leikkaa tarkasti.

Tilkku taitetaan kaksinkerroin ja väliin silitetään kaksipuoleinen liimakangas. (Tilkun koko on taittamisen jälkeen 7 cm x 22 cm.) Näin sydämistä tulee tarpeeksi jämäkät. Liimakangas estää myös kankaan reunojen rispaantumisen, joten kankaan reunoja ei tarvitse huolitella. Testasin myös liimaharsoa kankaiden väliin, sekin on sopivan jämäkkää.

Ennen leikkaamista sydämen pohjaan tuleva taite kannattaa silittää teräväksi. Sapluunan avulla kankaasta leikataan taitteelta sydämen puolikkaat ja leikataan niihin viillot. Toinen puolikas leikataan erivärisestä kankaasta. Sitten ollaankin valmiita punomaan. Minä asettelin kankaat niin päin, että taitereuna tulee sydämen pohjaan, vaikka ei tällä taida olla merkitystä.

Sydän punotaan pujottamalla sakarat vuorotellen toisen sisään ja ulkopuolelle.

askartele sydänkori


Tällä videolla näytetään miten sydänten punominen onnistuu.
Tässä on kuvasarja miten punonta etenee.

Lopuksi pujotin silmäneulalla satiininauhan ripustuslenkiksi.

Vinkit sydänten punontaan:

 • Kiinnitä huomiota siihen, ettet lisää yhtään millimetriä sapluunan leveyteen. Punoskohdan tulee pysyä tarkasti neliönä.
 • Pujottelua helpottaaksesi voit leikata viillot 2 mm pidemmiksi. Varsinkin paperisten sydänten pujottelu helpottuu tällä niksillä.
 • Pujottelussa voit käyttää apuna pinsettejä.
 • Voit leikata viiltojen kohdista 1 mm levyisen suikaleen pois, tämä auttaa paksuissa materiaaleissa kuten kartongissa. Katso kuva alla.

Punottu sydän ohje


Tässä on tulostettavat kaavat punottuun sydämeen.

Voit suurentaa tai pienentää kaavaa halutessasi. Huomioi, että punoskohdan tulee säilyä neliönä.

Minun sapluunani ovat pahvista, niin ne kestävät pitkään käytössä. Olen pistänyt neulalla reiän viillon loppumiskohtaan. Viillon alkamiskohdan olen lovennut. Näin saan merkittyä näppärästi haihtuvalla kangastussilla viiltojen oikeat paikat. Nyt tein vielä yhden uuden sapluunan, johon kokosin kaikki erilaiset variaatiot punonnasta. Tässä kuvassa on kaikki sapluunat ja niistä syntyvät sydämet vierekkäin.

Punottu sydän kaavaNäitä sapluunoita on helppo piirtää itsekin. Minä piirsin sinivalkoisen Suomen lipun. Siniristilipun punomiseen tarvitaan kaksi erilaista sapluunaa. Toinen leikataan sinisestä ja toinen valkoisesta kartongista. Sillä ei ole väliä kumminpäin värit leikkaa, lopullinen väritys syntyy punomisvaiheessa.

siniristilippu joulukuusenkoristeBlogissani on ollut koko vuoden käynnissä Suomi100-teemakäsityöhaaste. Joulukuun teemana oli siniristilippumme. Tämä pieni askartelutyö sopii mukaan joulukuun teemaan oikein hyvin. Sinäkin voit osallistua tähän käsityöhaasteeseen. Osallistumisohjeet löytyvät joulukuun ensimmäisestä postauksessa.

Innostuin toden teolla ja ideoin samalla erilaisia käyttötarkoituksia punotuille sydämille:

 • Lähetä kankainen punottu sydän joulukorttina tuomaan hyvää mieltä. Vastaanottaja taatusti ilahtuu erilaisesta ja käytännöllisestä joulukortista.
 • Lapset olivat mukanani leikkaamassa ja punomassa yksinkertaisia sydämiä paperista, sellaisia mitkä eivät avaudu. Liimasimme nämäkin sydämet kartongille joulukorteiksi. 
 • Perinteinen käyttötarkoitus: laita sydämen sisälle piparkakku tai makeinen ja ripusta joulukuuseen koristeeksi.
 • Laita sydänkoriin makeisia mukaan ja ojenna pieni muistaminen päiväkodin tädille tai opettajalle.
 • Sydänkoreista kasattu joulukalenteri. Täältä löydät tehtäviä ja puuhaa lasten joulukalenteriin.
 • Suurenna sapluunaa niin isoksi, että voit kerätä sydänkoriin joulukortit.
 • Suuremmasta sydämestä saat vaihtoehdon joulukranssille: laita sisälle jotain vihreää, karkkikeppejä, tonttu-ukko, mitä nyt keksitkin...

Hupsista. Menin kurkkaamaan Pinterestiä, jos siellä olisi kivoja punontamalleja. No olihan siellä aivan tajuttoman hienoja malleja, joita haluaisin heti kokeilla kaikkia. Hakusanalla tanskan sydämet/ "weaving danish hearts"/ julehjerte löytyy toinen toistaan ihastuttavampia ja taitavampia punontamalleja. Tässä esimerkiksi yksi.

 
Huomenna käsityöblogien joulukalenterin 7. luukku avautuu Kettuja Unissa -blogissa/ rumat jouluvillapaidat joulukorteissa.
 
Eilisen 5. päivän luukussa oli ohjeita ja inspiraatiota paketointiin. Kototeko -blogissa on esittelyssä kirja  nimeltään Kaikki paketissa.

Villa Nannan blogissa on listattuna kaikki kalenterin koostamiseen osallistuvat käsityöblogit, joista löytyy jouluisia käsityöideoita. Instagramissa joulukalenteria voi seurata hashtagilla #kässäjoulukalenteri2017.


Hyvää itsenäisyyspäivää ja onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle. 

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

8 kommenttia:

 1. Voi miten hienot Suomi100 sydänkorit ♥ Nämä on hauskoja ja helppoja askarrella vaikka lasten kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Lotta :) Näiden askartelu oli kyllä hauskaa, meidän lapsemme tahtovat vieläkin lisää sydämiä kuuseen.

   Poista
 2. Tuo Suomenlippu on hieno idea. Näitä me tehtiin äidin kanssa paljon kun olin lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa kiva kuulla, että nämä punotut sydämet kuuluvat sinunkin lapsuuden jouluihin :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Alkuun minulla oli ideana laittaa tähän joulukalenteriluukkuun vain nuo kankaiset sydänkorit. Yöllä kuitenkin tuli siniristisydänidea mieleen, niin aloin kokeilemaan ja askartelemaan seuraavana päivänä lisää sydämiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.