perjantai 15. joulukuuta 2017

Virkatut lumihiutaleet ja ohje perunajauhoilla tärkkäämiseen

Unelmoin joulukuusesta, jonka kaikki koristeet olisivat virkattuja. Voisin virkata sydämiä, lumihiutaleita ja enkeleitä. Aloitinkin jo virkkaamisen näistä lumihiutaleista. 

tärkkääminen ohje


Virkatut lumihiutaleet valmistuivat nopeasti parissa illassa ja seuraavaksi aloin miettimään tärkkäystä. Minulla on muutama epäonnistunut kokeilu takana pitsiliinojen ja -korien tärkkäämisestä sokerivedellä. Oli kuuma kesä ja koko virkkaustyö tuntui hikoilevan, eikä sokerivesi kovettanut koria muotoonsa.

Löytämässäni tärkkäysohjeessa neuvottiin laittamaan sokeria niin paljon kuin veteen saa liuotettua. Olisiko sokeri painanut liikaa valmiissa pitsikorissa, koska kantokahva painui lintalleen. Vai mikähän sokerivedessä oli vikana, etten onnistunut tärkkäämään sillä.

virkkaustyön tärkkääminen


Nyt olen siirtynyt tärkkäämään perunajauhoilla. Tämä on onnistunut aina ensimmäisestä kerrasta alkaen. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy lopputulos on täysin jämäkkä, eivätkä lumihiutaleen sakarat roiku yhtään. Enimmäkseen olen tärkännyt joulukuusen koristeita perunajauhoilla, enkä noin vaativia töitä kuin aikaisemmin yritin.

Ohjeet perunajauhoilla tärkkäämiseen

 1. Sekoita kattilassa 1 dl kylmää vettä ja 1 tl perunajauhoja.
 2. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen.
 3. Anna jäähtyä, etteivät sormet pala.
 4. Uita virkkaustyö perunajauholiisterissä ja puristele ylimääräiset liisterit pois.
 5. Pingota virkkaustyö kuivumaan.
Vinkki, jos et saa puristeltua käsin perunajauholiisteriä pois virkkaustyöstä, niin imeytä liisteri talouspaperien väliin.

Minä käytin lumihiutaleen pingottamiseen ja kuivattamiseen tällaista sinistä stryroxlevyä tai routaeristettä, miksi tätä nyt kutsutaankaan. Se on tiivis ja nuppineulat pysyvät siinä hyvin. Lumihiutaleen alle laitoin palasen kelmua.

perunajauhoillla tärkkääminen ohje

Tämän lumihiutaleen virkkausohje on Omakoppa -blogista. Samassa blogissa on myös yhteenveto erilaisista tärkkäysvaihtoehdoista.

Arvaatko miksi lumihiutaleita ei ole kuvattu kuusen oksilla? Siinä kävikin niin, että annoin jo virkatut lumihiutaleet lahjaksi. Joulukuusi ei ollut vielä valmiina, kun halusin ottaa kuvat itselleni muistoksi ennen lumihiutaleiden postittamista. Minulla on vielä lankaa jäljellä, kyllä minä vielä sitten joskus teen itsellenikin.


helppo virkattu lumihiutale
Tämä superhelpon lumihiutaleen virkkausohje on Arkimamman  arkiralli -blogista


virkattu lumihiutale
Tämän tähden muotoisen lumihiutaleen ohjeen löysin Kässämartat -blogista.

Jos joulukuusen haluaisi koristella nopeammin niin kannattaa metsästää sopiva pitsiliina tai pitsikangas, josta voi leikata palasia. Palaset tärkätään ja ripustetaan joulukuuseen lumihiutaleiksi. Pakettikoristeiksikin nämä kovetetut lumihiutaleet kelpaisivat.

Pitsiliinojen tai lumihiutaleiden tärkkäys onnistuu myös vesi-erikeeper-seoksella. Tilkkutuvan -blogista löytyy yksi ohje: virkattu ja tärkätty tähtönen.


Muita persoonallisia tapoja hyödyntää pitsiliinoja käsitöissä:


Mainostan samalla kirjoittamaani vieraspostausta Mitäs meille -blogiin: Luovia tapoja käyttää piparkakkumuotteja. Piparkakkumuotit pääsevät meillä ainakin liian harvoin käyttöön.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos. Nänä onnistuivat omastakin mielestäni vallan hyvin.

   Poista
 2. Virkkasin lumihiutaleen Arkimamman arkiralli ohjeella.Nopea ja helppo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kuulla että onnistuu. Lumihiutaleen ohje oli kyllä helppo, ja lopputulos näyttävä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.