lauantai 15. elokuuta 2015

Ompele bokserit

Tiedättekö mikä nuukuuden huippu....  Ei, se ei ole boksereiden (98 cm) ompeleminen itse. Silloin on vain ompeluhullu, kun ryhtyy boksereiden ompeluun, vaikka valmiita saisi kaupasta parilla eurolla. Kaikkiaan seitsemän kankaan palaa täytyi leikata ja ommella näin pieneen vaatekappaleeseen. 

Nuukuuden huippu on se, kun ratkoo miehen vanhoista boksereista vyötärökuminauhan irti; mustan kuminauhan, joka on kiinnitetty mustalla kolmoistikillä mustaan kankaaseen. Täytyy kyllä myöntää, että oli hyvänlaatuista ja pehmeää kuminauhaa käytettäväksi uudelleen.

Juuri kun olin saanut ensimmäisen boksereiden testiversion leikattua ja vähän ompelua aloitettua, niin löysin läheiseltä pihakirppikseltä eurolla kolmet oikean kokoiset bokserit. Nyt on vähäksi aikaa pojalle vaihtokalsareita. Harmi, sillä olin juuri päässyt tekemisen vauhtiin.

Tässä alla olevassa kuvassa näkyy ompelurakenteita. Ompelin haarakappaleen ja etukappaleen saumat pussiin. Kuminauhat kiinnitin lahkeensuihin ja vyötärölle kolmiaskelsiksakilla.

Jos joku muukin on ompeluhullu, niin tästä saa ladattua kaavat. Kaavat olen piirtänyt vanhoista ostoboxereista. Ne ovat koossa 98 cm. Näihin tulee vuori etu- ja haarakappaleisiin. Muotoa etumukseen saadaan pienellä muotolaskoksella.

Boxereita ommellessa on hyvä tuhota tilkkuja samalla. Lisää boxereita pääsin ompelemaan seuraavana kesänä, kuvat täällä.

Alusvaatteiden ompelu on tullut jäädäkseen, joten kirjoitin vertailun alusvaatekuminauhoista. Lue mikä on minun suosikkini ja mikä kuminauha sopii mihinkin käyttötarkoitukseen.

10 kommenttia:

 1. Kivoja kalsareita. Vaan ovat kyllä niin pientä näpräämistä ettei taida olla mun juttu.. :) Jotkut bokserin kaavat olen joskus talteen kirjaston lehdestä piirtänytkin vaan eivät ole vielä testiin päätyneet.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisessä testiversiossa meni mullakin takakappaleen kaava väärinpäin (sivusauma siirtyi haarasaumaksi), lahkeensuun kuminauha jäi liian löysäksi ja etukappaleen sivuosan ompelin ylösalaisin, että kyllä näissä on tosiaan näpräämistä. Mutta kun alkuun pääsee, niin koukuttuu, koska kaikki pienet tilkut alkaa huudella pääsyä boksereiksi.

   Poista
 2. Onpa hienoja pikkareita! Riittäisiköhän mulla kärsivällisyys... :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos. Kärsivällisyys parenee harjoittelemalla...kai, ainakin voi kokeilla :)

  VastaaPoista
 4. Vanhojen kuminauhojen uudelleenkäyttö vaikuttaa minusta oikein järkevältä, koska pehmeät (ja mielellään vielä värilliset) vyötärökuminauhat pienempinä määrinä ostettuna vaikuttavat olevan kiven takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä tuo taitaa olla hankalaa saada "bokserikuminauhaa" Seuraaviin, jos teen, meinasin testata kuminauhakujaa/ resoria.

   Poista
 5. Minäkin käytän kaikki vanhat kuminauhat ja ratkon vetskarit ja napit poistovaatteista muuhun käyttöön... Hauskoja boksereita olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vetoketjut onkin "hauskoja" ratkoa, kun ne voi vaan repäistä, jos vetoketju tai kangas ei kestökään repäisyä, niin ei haittaa, koska vaate oli jo muutenkin menossa roskiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.