keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Helmikuun teemana Kalevala & Tammikuun yhteenveto

Helmikuun teemakäsitöiden aihe on kansalliseepoksemme Kalevala. Mitä sinulle tulee mieleen Kalevalasta? Minulle tulee ensimmäisenä mieleen Sammon taonta. Mikä se oli laatuaan tuo rikkauksia taikova kone, voisiko sitä kuvata ehkä tilkkutyönä. Toiseksi muistan kalevalaisen sanonnan: "Moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä." Koskaan ei kannata arvioida asioita pelkän kuoren perusteella, vaan sisin ratkaisee. Kakun ompelu, se ainakin onnistuisi minulta.

Jos haluat päivittää Kalevala tietämystäsi, niin keräsin tähän avuksi sopivia linkkejä:
Ajattelin lukea helmikuun aikana myös lapsille kansalliseepoksemme, kirjastosta lainatun lasten version. Tai edes ne kohdat missä ei sodita tai kuolla niin kovasti. Ensi vilkaisulta eepos vaikutti kertovan monista surkeista kohtaloista. Toisaalta siellä oli mielenkiintoisia taruhahmoja: tuonelan joutsen, pohjolan kokko, hiiden hirvi...

helmikuun teema

Toimi näin, jos Kalevala inspiroi sinua:
1. Ideoi ja valmista käsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
2. Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
 - Blogijuttusi voit linkittää ihan mihin tahansa minun blogini kommentteihin.
 - Kuvan voit julkaista myös instagrammissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
 - Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia
3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri helmikuussa, niin esittele se myöhemmin.

Seuraavaksi kelausta taakse päin eli tässä on tammikuun teemakäsityöni, kansalliskala, ahven. Ompelin vanhojen farkkujen lahkeesta ahvenen näköisiä pussukoita. Testailin samalla ensimmäistä kertaa kangasvahaliituja (Pentel fabric crayons). Kankaan pohjaväri oli sopivasti vihertävänharmaa, joten se sopi ahvenen pohjaväriksi. Parhaan lopputuloksen sain, kun väritin kahdella tai kolmella sävyllä vierekkäin ja sekoitin värit toisiinsa hankaamalla kankaanpalalla. Ensimmäisessä pesussa kuviot haalenevat, joten kuvio saa olla aika tumma.
kirjekuori kankaasta

Tämä ahven on kankainen kirjekuori, sitten kun suvussa on juhlia, laitan sisälle kilon kolikoita, lahjakortin tai ässäarvan tilanteen mukaan ja ojennan kuoren päivänsankarille.

kankainen kirjekuori

Tämä on seitsenpistepirkko, kansallishyönteisemme, ja se toimittaa polvipaikan virkaa samettihousuissa. Ilman teemoja olisin ommellut polvipaikaksi tylsän ympyrän tai ehkä kukan, mutta nyt kun lähdin ajattelemaan kansallissymbolien kautta, löysin paljon mielenkiintoisemman paikkausmahdollisuuden. Samalla opin uusia asioita, ennen en edes tiennyt, että meillä on kansallishyönteinen. Tammikuun aikana Suomelle valittiin uusi kansallissymboli: kansallisruoka, se on arvatenkin ruisleipä. 
polvipaikka

housunpolven paikkaus

Suomi100-teemakäsityöt ja tammikuun kansallissymbolit ovat inspiroineet myös muita:
Pikku Akan tilkkuvakasta löydät hurmaavan paitaparin ahven ja karhu.
Instagrammista teemakäsityöt löytyvät hastagilla #suomi100_käsityö.
Kangaskorjaamon Faceook-sivuilta löydät pari työtä kohdasta "vierailijoiden julkaisut".

Kiitän kaikkia mukaan lähteneitä, on ilo seurata mitä kaikkea hienoa syntyy Suomen juhlavuoden merkeissä. Ja vieläkin ehtii hyvin mukaan :)

Aikaisemmin tammikuussa virkkasin jo marakassit, joissa oli kansallissymbolit: karhu, kielo ja laulujoutsen.

6 kommenttia:

 1. Enpäs tiennytkään, että tuo sananparsi "moni kakku päältä kaunis" on Kalevalasta.. :) Mun kokeilut tammikuun haasteeseen menivät mönkään, joten nyt jäi kyllä haasteeseen osallistumatta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudella tarmolla sitten mukaan myöhemmin :) Nämä teemakäsityöt tuovat hyvin ideoita käsitöihin, siinä samalla oppii uusia asioita.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti nyt jotain juhlia tulisi, niin saisi antaa lahjaksi, etteivät turhaan kaappiin jää.

   Poista
 3. No niin, helmikuun juttu kuitattu. Melkein riman alitus. :D
  Toinen, isompi työ valmistumassa.
  http://pikkuakantilkkuvakka.blogspot.fi/2017/02/tuo-sotka-sorea-lintu-liiteleikse.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukana olemisesta! Oikein sorea sotka, ja vaikka tuntuu "riman alitukselta", niin luulen silti että tämä tuotos pääsee usein käyttöön ja muistuttaa tästä juhlavuodesta. Eli silloin se ajaa hyvin tehtävänsä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti.