perjantai 12. maaliskuuta 2021

Farkkujen suurentaminen vyötäröltä

Niks naks, farkkujen vyötärö suuremmaks. Tällä pienellä korjausniksillä saat venytettyä muutaman lisäsentin farkkujen vyötärölle huomaamattomasti. 

Farkkujen vyötärön leventäminen


"Oli kavereilla kaikilla jamekset
Joten minäkin ostin sellaiset
Ylhäältä leveät ja alhaalta pillit"


Mutta sitten levysoittimen neula poksahti poikki, jamesten nappi ei ylettynytkään enää kiinni. Apuun tulevat sivusaumaan ommellut kiilat. Ne voi ommella huomaamattomasti samanvärisestä farkusta. Vai onko tuolla väliä vaikka kiila olisikin erivärinen, paidan helman alle se jää joka tapauksessa.

 

Farkkujen suurentaminen

 

Suurenna farkut näin:

 

Tarvikkeet: paksu farkkuneula ompelukoneeseen ( nro 100) ja farkkutilkku

 1. Leikkaa farkkuihin sivusauman kohdalle halkio, kuva yllä. Halkion pituus riippuu siitä miten paljon haluat suurentaa farkkujen vyötäröä. Pitkä halkio mahdollistaa enemmän kasvunvaraa vyötärölle. Näissä housuissa oli tarve saada vyötärölle 5 cm lisää tilaa, joten halkiokin oli lyhyt, noin 8 cm.
 2. Aseta jatkopala halkion alle kaksinkerroin, siten että taitereuna tulee tasan vyötärökaitaleen yläreunan kanssa. Näin sinun ei tarvitse huolitella jatkopalan yläreunaa erikseen.
 3. Ompele oikealta puolelta siksakilla tai kolmiaskelsiksakilla halkion reunaa seuraten jatkopala paikoilleen.
 4. Leikkaa lopuksi ylimääräiset saumanvarat jatkopalasta nurjalta pois. 

 

Huom. Kiinnitä huomiota siihen, että vyötärökaitaleen kohdassa levennys on tasaleveä. Vasta vyötärökaitaleen alapuolelta halkio alkaa kapenemaan.


Suurenna liian pienet farkutNiinpä se huhu lähti kiertämään, että täällä osataan taikoa housut suuremmiksi ja uudelleen käytöön. Sainkin lisää suurennettavaa. Tällä kertaa työhousut kaipasivat vyötärölle ja lantiolle lisää tilaa 6 cm. Leikkasin sivusaumaan halkion, joka ulottuu takataskun alareunaan asti.

 

Housujen vyötärön suurentaminen


Ompelin halkion alle yksinkertaisesta kankaasta kiilan. Vain vyötärökaitaleen kohdalta kiila on kaksinkertainen. Ompelin kolme kertaa kolmiaskelsiksakilla halkion reunaa pitkin. Ei varmasti lähde kiila irti, vaikka olisi kiirus töissä.


Housujen levennysVaihtoehtoisia tapoja suurentaa farkut


 • Halkion alle voi ommella myös venyvää kangasta esim. resoria, jolloin levennyksestä tulee joustava.
 • Samanlaisen kiilalevennyksen voi tehdä myös takasaumaan.
 • Jos farkut ovat kauttaaltaan liian kapeat, niin koko sivusauman matkalle voi ommella levennyskaitaleen. Tässä on tyylinäyte Villa Nannan blogista.

 

Tuntuu ihanalta huomata itsekin
Kuinka kätevästi vaatteen korjasin
Nyt mä olen muotitietoinen....

Muotitietoinen/ Leevi & The Leavings


Ensi viikolla on luvassa ompeluvinkkejä farkkuihin, miten saat kauniit tikkaukset ja mitä apuvälineitä voit käyttää paksujen saumojen tikkaamiseen.

Näillä ompeluvinkeillä tuunaat farkut sopiviksi

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

10 kommenttia:

 1. Kuinka ollakkaan, niin tarpeellinen ohje. Ei vaan ole tullut mieleen että se voi olla noinkin helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, jotta ohjeesta on iloa :) Tällaisia helppoja pikakorjauksia ei aina tule edes kirjoitettua ja kuvattua muistiin. Kuitenkin näille olisi tarvetta, kaikkihan me haluaisimme korjata helposti ja vähällä vaivalla. Joten kiitos, kommenttisi kannustaa minua kirjoittamaan enemmän näitä pikakorjauksiakin esiin tänne blogiin.

   Poista
 2. Itse olen tykännyt korjata kuminauhalla tuon farkkujen vyötärön. Siis lisään kuminauhan tuohon kiilan tilalle. Joustaa paremmin. Tosin ei ole niin huomaamaton mitä tämä tapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Erinomaista että on vaihtoehtoja riittää leventää farkkuja. Kuminauhojakin on melko monenlaista mallia, sellainen 10 cm leveä jumbokuminauhakin voisi olla sopiva.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Mukavinta on, että ei tarvitse ostaa uusia farkkuja. Nämä olivat ihan priimat muuten.

   Poista
 4. Heiiii! Voiko tätä tehdä käsin, käsin ommella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, käsinommellen sormet on ainakin koetuksella, koska kangas on vyötärökaitaleen kohdalla paksua ja neulaa on hankala työntää läpi. Mutta kokeile kuivaharjoitteluna ilman lankaa että miten helposti saat neulan työnnettyä paksusta kohdasta kankaan läpi. Ja vasta sitten päätät leikkaatko sauman auki. Näkisin, että käsinpistot kestäisivät käytössä ja jos eivät kestäkään niin niitä voi vahvistaa.

   Toinen vaihtoehto voisi olla kysyä ompelukonetta lainaan kaverilta. Ja joissain kirjastoissakin on nykyään ompelukoneita vapaassa käytössä. Omaan kirjastoonkin voi ehdottaa ompelukoneen hankkimista yleiseen käyttöön.

   Poista
 5. Vau, kiitos tästä! Tämä heti testiin ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla. Näitä vyötärön leventämisiä olen nyt ehtinyt ommella jo useamman koko suvulle :D Elikkäs voin suositella, on toimiva ratkaisu muidenkin mielestä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.