keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Jämälankakeristä koriste katuharjalle

Tarpeettomat jämälankakerät saivat uuden elämän katuharjan koristeena. Samaan työhön hyödynsin lanka-arkussani pyörineet isoäidinneliöt.


Jämälankaidea


Ystäväni lahjoitti minulle kasan isoäidinneliöitä muutama kuukausi sitten, jos minulla olisi niille käyttötarkoitus. Aluksi ajattelin purkaa nuo virkatut tilkut ja virkata purkulangasta katuharjan varteen koristeen. Oivalsinkin, että koriste on vielä koristeellisempi, jos käytänkin isoäidinneliöt sellaisenaan. Tässäpä on samalla hyvä kierrätysvinkki kaikille väkertämilleni mallitilkuille ja neuletiheystilkuille. Tarpeettomiahan ne ovat, mutta en ole raaskinut heittää niitä poiskaan.


hyödynnä virkatut ja neulotut mallitikut

Tämä on helppo käsityö pitää mukana. Mittasin että harjanvarsi on samanpaksuinen kuin etu- ja keskisormeni yhteensä. Jos sormeni mahtuivat virkatun tuubin sisälle, niin silloin sinne mahtuisi katuharjan varsikin. Välillä lisäsin silmukoita, kun virkkasin ohuella langalla ja välillä kavensin silmukoita, kun virkkasin paksulla langalla. Tällä sorminiksillä tuubi pysyi kokoajan samanpaksuisena. En kiinnittänyt virkattua tuubia mitenkään harjanvarteen, joten tuubi saa olla malliltaan napakka, niin se pysyy paikoillaan.

virkattu katuharjan koriste


Punaisia jämälankakeriä en tällä kertaa käyttänyt virkkaamiseen, sillä aikaisemmin lahjaksi tekemästäni katuharjan koristeesta pikkulinnut ovat käyneet napsimassa punaiset kohdat. Myös eräs ovikranssien myyjä kertoi havainneensa pikkulintujen pitävän punaisesta ja vievän kransseista punaiset koristeet. Meidän portailla pikkulinnut eivät ole vielä käyneet punaisten värien kimppuun.

virkkaa isoäidinneliöistä


Virkattu päällys katuharjan varressa tuntuu oikein mukavalle ja lämpimälle kädessä. Kylminä päivinä ei tarvitse käsineitä portaiden harjaamiseen. Onhan tämä virkattu katuharja persoonallisen näköinen sisustuselementtikin portailla. Jos haluaa upottaa vielä enemmän jämälankoja tähän projektiin niin sitten voisi virkata kukkia ja lehtiä kiinnitettäväksi harjan varteen ja vaikka ihan harjaosaankin. Seuraavaksi voisin tuunata meidän autoharjan varren pehmoiseksi.

Pieni Lintu blogissa haastettiin tällä viikolla kuvaamaan jotain tarpeetonta. Jämälankakerä on jokaiselle varmasti tuttu. Mutta sainpas taas kulutettua muutaman. Aika tavaran kaupitsee. Paljon aikaa, niin kuluu paljon tavaraa.

Tästä linkistä voit käydä kurkistamassa millaisia ovat aikaisemmat virkkaamani katuharjan kaulaliinat sekä postilaatikon puku.

Tässä linkistä saat esiin kaikki muut Kangaskorjaamon jämälankaideat. Tehdään tarpeeton tarpeelliseksi.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

24 kommenttia:

 1. Hieno idea ja kaunis tuli luudasta:)

  VastaaPoista
 2. Nämä harjanvarsituppelot ovat hauskoja. Vähän mietin, että se voisi olla viitosluokkalaisillakin yksi neulevaihtoehto, kun pyöröneuletta pitää niiden kanssa harjoitella. Teitkö viidellä vai neljällä puikolla? Ystäväni neuloo noita seiskaveikan jämistä niin, että puikoilla on yhteensä 21 silmukkaa (kolme puikkoa olus neulontapuikko). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ilahduttavista terveisistä Pikku Akka. Minä virkkasin nämä. Jos neuloisin, niin luultavasti neljällä puikolla. Onnistuisiko oppilailla neuloa kahdella langalla yhtäaikaa, tulisi kivasti kirjavia samalla + paksulla langalla työ etenisi nopeampaa.

   Poista
 3. Tää on kyllä kivan näköinen ja just oivallinen pikkuisten lankamyttyjen sijoituskohde. Mä oon virkannu polkupyörään vastaavanlaisen, mutta sitä ei voinut virkata pyörönä, vaan ompelin sen kiinni suoraan pyörän runkoon. Ja hyvä vinkki tuo punaisten välttäminen pihakoristeissa. Ei ole tullut mieleenkään, mutta varmasti pitää paikkaansa. Mukavaa syksyistä päivää sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kati :) Polkupyörän runkoonkin tälläinen neulegraffiti olisi varmasti kiva lisä, kiitos vinkistä.

   Poista
 4. Tuosta harjasta tuli kyllä piristävän näköinen! Olen samaa mieltä, että moni tarpeeton voi muuttua tarpeelliseksi. Itse säästelen kaikenlaista, kun ei tiedä, milloin niille on käyttöä. Joskus sitten hermostun ja saan siivouspuuskauksia ja lahjoitan, myyn ja heitän pois tavaraa ja sitten jonkin ajan päästä huomaan, että juuri se poisheittämäni roska olisi sopiva varaosa johonkin toiseen juttuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tutulta kuulostaa. Etsin juuri vähän aikaa sitten yhtä vanerista sahattua venettä, en ollut aivan varma olinko heittänyt sen roskiin vai vieläkö se oli tarpeettomien sisustustavaroiden laatikossa. No löysin sen, nyt meinaan kokeilla tähän vanerinpalaan nokipainantaa.

   Poista
 5. Kaunista isoäidin neliöiden käyttöä.
  Harjan varsi on lämmin käsitellä jos ilman käsineitä käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Liplatus :) Vielä jäi muutamma neliö ylikin odottamaan uutta käyttökohdetta. Isoäidinneliöihin ei varmaan kyllästy ikinä :D

   Poista
 6. No nyt ovat saaneet yleensä tarpeettomina pidetyt jämälangat hyvän uusiokäytön. :)

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, harmi että tähän ei uppoa määräänsä enempää noita jämälankoja :)

   Poista
 7. Ihana!Nyt löytyi minunkin kaappiin jemmatuille isoäidinneliöille käyttöä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että innostuit tästä jämälankaideasta. Kiitos kommentista myös :)

   Poista
 8. oi huigee idea! Ei jäädy näpit talvella jos pikasee käy lakaisemassa portaat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura :) Näin sen katuharjan lämmittimen olisi tarkoitus toimia. Mutta saattaa hyvinkin olla, että oikeassa elämässä lumet sulavat sitten kevään tullessa portailta. Meillä ollaan hirveen laiskoja lakaisemaan portaita ja tekemään lumitöitä. Jospa nyt innostuttaisiin... :D

   Poista
 9. Minun on jo pitkään pitänyt koristella katuharja virkkaamalla. On vain jäänyt. Kiitos muistutuksesta ja inspiraatiosta. Ehkäpä jouluksi tulisi valmista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Minna :) Toivotan sujuvia silmukoita :) Vinkiksi myös, että nämä ovat kivoja tuliaisia joulun alla.

   Poista
 10. Kaunein katuharja mitä olen koskaan nähnyt:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.