sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Neulo nyöriä wc-paperihylsyllä

Neulenyörin neulominen on hyvää tekemistä silloin kun ei ole mitään tekemistä. Ensin askarrellaan neulenyörilaite wc-paperihylsystä ja sen jälkeen käynnistetään neulenyöritehdas. Pienetkin lapset onnistuvat tällä tekniikalla neulomaan tasaista nyöriä, kun jäätelötikut huolehtivat silmukoiden tasakokoisuudesta.

 

Neulenyörin neulominen

Kokeilimme 6-vuotiaan kanssa neuloa nyöriä wc-paperihylsyllä. Hän oppi taitavasti tekniikan ja Barbien kaulaliina valmistui vauhdilla. Neulenyörin tekeminen wc-paperihylsyllä sopiikin erityisen hyvin lapsille, jotka haluaisivat jo oppia neulomaan, mutta eivät vielä osaa neuloa puikoilla.

 

Neulottu nyöri
 

 

Neulenyöri sopii myös koulun käsityötunnille pieneksi välityöksi tai oppilaille, joille neulepuikkojen liikerata tuottaa hankaluuksia. Me olemme kokeilleet oppilaiden kanssa neuloa vuorotellen puikoilla ja nyörilaitteella. Silloin kun en ehdi olla tarpeeksi pitkään oppilaan vieressä, niin hän voi neuloa itsenäisesti nyörilaitteella. Kun palaan, niin voimme taas yhdessä harjoitella puikoilla neulontaa. Tekniikan vaihtelu tauottaa käsityötuntiakin sopivasti.Näin valmistat neulenyörilaitteen

 

Tarvikkeet: WC-paperihylsy, 5 jäätelötikkua, erikeeperiä, ilmastointiteippiä ja paksua lankaa

 • Liimaa 5 jäätelötikkua WC-paperi hylsyn ympärille tasavälein. Tikut saavat jäädä noin 2 cm hylsyn yläpuolelle. 
 • Vahvista tikkujen kiinnitys kieputtamalla ilmastointiteippiä hylsyn ympärille

 

VINKKI: Neulenyörilaitteen askartelu lapsen kanssa voi olla oma ohjelmanumeronsa. Neulenyörilaitetta voi koristella esimerkiksi maalaten tai tapetilla päällystäen.

 

Neulenyörin neulominen 

Valitse langaksi jokin paksu ja muhkea lanka tai käytä kaksinkertaista 7-veljestä villalankaa.

1. Tee samanlainen aloitussilmukka kuin virkkauksessa.

2. Pujota aloitussilmukka tikun ympärille ja laita langanpää hylsyn sisäpuolelle.

3. Kierrä lankaa tikkujen ympäri silmukoiksi. Katso kuva alla.
 
 
Nyörikone wc-paperihylsystä

 

4. Neulominen alkaa: Jatka langan kiertämistä  jäätelötikkujen ympärille samoin kuin aloituksessa.  Nyt tikun ympärillä on kaksi silmukkaa. Venytä ja nosta alimmainen lankalenkki tikulta pois.

Voit neuloa tahdissa yksi langankiepautus tikun ympäri ja nostaa yhden silmukan. Tai kieputtaa langan yhtäjaksoisesti kaikkien viiden tikun ympäri ja nostella kaikki viisi silmukkaa yhtäjaksoisesti pois. 

Kiskaise silloin tällöin työskentelyn lomassa nyörin aloituspäätä hylsyn alakautta, näin nyörin silmukat asettuvat paremmin.  


 
wc-paperihylsy nyörikone

 

5. Nyörin päättely: katkaise lanka  ja pujota lanka neulansilmään. Pujota neula jokaisen tikulla olevan silmukan läpi. Irrota silmukat tikuilta ja kiristä lanka. Päättele lanka pujottamalla se neulenyörin sisään.

 

Video-ohjeet neulenyöriin Instagramissa

 

Soveltamismahdollisuudet

 • Jos yhdistät kaksi eriväristä lankaa yhdeksi paksuksi langaksi, niin saat monivärisen nyörin.
 • Kokeile myös raidoittaa nyöriä ja neuloa joka toinen kerros erivärisellä langalla.
 • Ohutta nyöriä voi valmistaa harjenvarresta sahatusta nyörilaitteella. Eli tarvitaan 5 cm pätkä harjanvartta. Harjan varren keskelle porataan reikä. Reunoille naulataan pienet naulat, joiden ympärille silmukat kieputellaan. Tämän nyörikoneen oppilaat voisivat valmistaa itselleen teknisen työn tunneilla.

 

Neulo nyöriä

Mitä neulenyöristä voi tehdä 

Me teimme nyöristä nukelle kaulaliinan. Sitten 6-vuotias totesi, että tämä on oikeastaan tylsää, vaikka hän oli niin näppärästi neulonut. Minä jäin hämmästyneenä yksin tekemään kaulaliinaan hapsut päihin. Minulla olisi ollut ideoita vaikka kuinka paljon mitä neulenyöristä voisi kehitellä.

 • Neulottu kranssi, neuletuubin sisään voi pujottaa rautalangan, niin kranssin voi taivuttaa esimerkiksi kirjaimeksi, rusetiksi, perhoseksi
 • Mato: liimaa tai ompele silmät
 • Rannekoru tai kaulakoru 
 • Laukun hihna
 • Liimaa nyöri taustapahville, niin saat taulunkehykset

 Jätä kommentteihin oma ideasi nyörin jatkokehittelystä meidän kaikkien iloksi!

 

Innostu myös näistä kierrätyshenkisistä askarteluideoista 

 

 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

2 kommenttia:

 1. Tämä on kiva ja helppo n 10- vuotiaille jopa allekin. Syys ja pimeät illat...täsdä puuhaa kotona.
  Nuo jatkoehdotukset kivoja myös. Syysterveiset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että siellä on innostuttu neulenyöristä. Tätä on helppo jatkaa ja tehdä pienissä pätkissä, niin kuin oikeaakin neuletyötä, ei tarvitse saada kerralla valmiiksi. Koulumaailmassa olemme taikoneet pitkistä neulenyöreistä pehmolelutyyppisiä eläimiä esim. pupuja. Eli nyöri muuttuu ommellen paksummiksi jaloiksi ja pyöreiksi vatsoiksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.