sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

Tuunaa vanhat housut uusiksi kangasväreillä

Harmaat housut saivat piristysruiskeen kangasväreillä. Maalasin housut aurinkovärjäyksellä ja painoin perunaleimasimella kuvioita. Samalla paikkasin housujen polvet virkaten ja applikoiden.

Tuunaa housut maalaamalla kangasväreillä


Jos haluat kuulla paljastuksen, niin en mielelläni ompele harmaata. Se on sellainen väri, jota ei meidän vaatekaapeista löydy. Eikä minulla ole edes harmaita ompelulankoja tai villalankoja.

Lapsi sai kuitenkin harmaita collegehousuja kierrätettynä, ja ilolla otimme ne vastaan. Housut olivat noin kokoa 116 cm. Tässäpä tarjoutui hyvä projekti kangasvärien kanssa taiteiluun. Rikkinäiset polvet saivat samalla teemaan sopivat paikat.

Alkuvalmistelut kankaan maalaamiseen

  • Ennen maalaamista kastele kangas/ housut. Väännä ylimääräinen vesi pois. Uudesta kankaasta kannattaa pestä pois viimeistelyaineet.
  • Suojaa lattia muovilla esim. jätesäkeillä.
  • Maalaa kangas leveällä sudilla.  Jos asettelet kankaan kuivumaan laskoksille ja rutuille, niin saat sopivan epätasaisen pinnan. Väri kertyy laskosten huipuille ja pakenee tasaisista kohdista. Tekniikan nimi on aurinkovärjäys, tällä hakusanalla löydät Googlesta lisää inspiraatiokuvia.
  • Kun housut ovat kuivuneet, niin maalaa ne uudestaan takakappaleen puolelta.
  • Silitä kangas/ housut värin kiinnittämiseksi.

 

Tuunaa housut kangasväreillä

Mistä kangasvärejä?

Aurinkovärjäyksessä eli kankaanmaalaamisessa käytän Emo-tuotannon ruiskuemulsiota ja väripigmenttejä. Nämä värit ovat kestäneet kankaanpainotöissäni vuosia ja lukuisia pesukertoja.

 

uudista housut kangasväreillä

 

Housujen uusi ilme kangasmaaleilla

Maalasin harmaan kankaan punaiseksi, ensin etukappale, kuivumisen jälkeen takakappale. Vyötärön solmimisnauhatkin kiskoin nyörikujasta ulos ja maalasin. En edes yrittänyt saada tasaista väriä, vaan jätin kankaan kuivumaan ryttyisenä.

Leikkasin kuviokankaasta sopivat kuvat ja liimasin ne paikoilleen housuihin 2-puoleisen liimaharson avulla. Kuviokankaan alle peittyy sopivasti polvessa ollut reikä. Kiinnityksen varmistin ompelemalla tilkut suoralla ompeleella kiinni. Taskun edustalle ompelin yhtenäisyyden vuoksi samaa kangasta.

Tein myös jatkosuunnitelmat, jos polvia pitää paikata myöhemmin lisää: Käytän samaa kuviokangasta ja ompelen siitä paikkoja. Esimerkiksi pilven kuvat tästä kankaasta sopivat hyvin paikoiksi.

 

uudista housut kangasväreillä

Housujen uusi ilme kankaanpainannalla

Leikkasin perunasta sadepisaran muotoisen leimasimen. Tein perunan kuoripuolelle pienen ulokkeen, kahvan, josta oli hyvä pitää kiinni.

Laitoin kangasväriä muovikannen päälle ja värin päälle laitoin 5 mm ohuen superlonlevyn. Superlonlevyn läpi kangasvärin saa levittymään tasaisesti leimasimeen. 

Leimailin sadepisarat sinne tänne epäsäännöllisesti. Oranssi väri oli sopivan pirteä harmaiden housujen päälle. Ja sitä kangasväriä minulla oli valmiina. Ei kai sadepisaroiden tarvitse olla sinisiä?

Perunaleimasin kankaanpainantaan


Sateenvarjon muotoinen virkattu paikka

Housujen polvista piilotin reiät virkkaamalla sateenvarjot. Tein tiukkoja silmukoita, jotta paikka kestäisi mahdollisimman pitkään käytössä. Sateenvarjon varsi on ohutta trikoosuikaletta, jonka ompelin käsin paikoilleen.

Jos polveen/ sateenvarjoon tulee uudestaan reikä, niin ratkon sateenvarjon pois ja virkkaan uuden tilalle. Olen ommellut sen käsin kiinni, joten ratkominen on helppoa. 

 

Virkkaa paikka


Virkattu paikkaHousujen uusi ilme applikoinnilla

Maalasin harmaat housut ensin violeteiksi. Violetista taustasta erottuisi hyvin jokin oranssi kuvio, siksipä valitsin Apple Jack ponin applikointia varten. Vaihdoin lahkeensuuhun kuminauhakujan tilalle violetit resorit, jolloin housuihin tuli lisäpituutta 5 cm.

Jos näihin housuihin tulee myöhemmin polveen reikä, niin siihen päälle voisi applikoida tai virkata omenan. Omena on siis Apple Jackin söpöysmerkki ja sopii siksi teemaan.

Aurinkovärjäys


Ohjeet applikointiin voit lukea tästä postauksesta. 

Samalla näet kolme tapaa uudistaa ja paikata vanhat housut.

 

Applikointi ja kankaanmaalaus


Paikkaa ja tuunaa

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.