maanantai 7. lokakuuta 2019

Pirtanauhan kutominen margariinirasian kannella

Margariinirasian kannesta tulee oikein mainio nauhapirta. Se on kevyt kutoa ja käsitellä. Materiaali on ilmaista ja helposti saatavilla. Nauhapirran voi valmistaa yhdessä lasten kanssa ja kutoa pätkän pirtanauhaa sunnuntaipäivän ratoksi.

Tee itse pirtanauhakehikko margariinirasiasta


Heräsin sunnuntaiaamuna ja mietin, että mitäs kivaa tehtäisiin lasten kanssa. Päätin ottaa vaatehuoneen ylähyllyltä Brion kangaspuut käyttöön. Niihin mahtuu yksi lapsi kutomaan kerrallaan, mitäpä sisarukset voisivat tehdä odotellessa vuoroaan. Päässäni syttyi idealamppu samalla kun kiskaisin vaatteet niskaan.

Nappasin jääkaapista margariinirasiasta kannen ja laitoin tilalle folion. Minun oli heti päästävä testaamaan idean toimivuutta. Voisiko margariinirasian kannesta tehdä nauhapirran?

Pirtanauhan tekeminen



Pirtanauhan kutominen on vanha ja perinteinen käsityötekniikka. Pirralla valmistuvat kaikenlaiset nyörit ja nauhat. Näitä kudottuja nauhoja voi käyttää koristeena, laukkujen ja pussukoiden kantokahvoina, avainnauhoina, keppihevosten riimuina, vöinä.

Me ompelimme kolmiopussukat, ja laitoimme niihin itse kudotut hihnat. Samassa postauksessa on  ohje kolmiopussukan ompeluun.


Pirtanauhan kutominen on helppoa, koska ei tarvitse pelätä työn kaventumista niin kuin esimerkiksi kudottaessa pöytäkangaspuissa tai kudontakehyksessä. Pirtanauhassa loimet kiskaistaan tarkoituksella yhteen, ja valmiissa nauhassa näkyvät vain loimet.

Nauhapirta ohje


Askartele margariinirasian kannesta nauhapirta


Tarvikkeet: 
550 g/ 600 g margariinirasian kansi. Oivariinissa on tukevin muovikehikko.
maalarinteippi
astelevy
kuulakärkikynä (millä voi piirtää margariinirasian kanteen)
vasara ja työkalu reikien tekemiseen esim. painonepparipakkauksesta metallinen tappi, jolla tulee noin 3-4 mm kokoiset reiät, tai rei'ityspihdit
kutomiseen puuvilla- tai villalankaa
naru tai matonkude, jolla pirtanauha solmitaan ovenkahvaan

Sanasto
pii = pystytolppa, se osa margariinirasiasta, joka jää paikoilleen.
rako = kahden piin väliin jäävä rako
pirta = pirtanauhakehikko = nauhapirta

Aloita rakojen piirtäminen pirtaan keskeltä margariinirasian kantta. Raot tulevat kanteen pystysuunnassa tekstiin nähden. Piirrä astelevyllä noin 1 cm levyinen pii ja sen molemmille puolille noin 3 mm levyinen rako. Etene reunoille päin.

Leikkaa raot irti. Pyri sileään leikkausjälkeen, jotta langat eivät nukkaantuisi kudottaessa. Rakojen pohjista oli hankalaa saada saksilla sileitä, joten puristin rei'ityspihdeillä pohjat pyöreiksi.

Tee reiät jokaisen piin keskelle. Teippaa maalarinteippi ikään kuin viivoittimeksi keskikohtaan, niin sen reunaan on helppo tähdätä reiät. Lyö reiät vasaralla ja rei'itystyökalulla. Jos käytät rei'ityspihtejä, niin taivuta ja nosta yksi pii kerrallaan erilleen muista ja pujota pihdit piin alle.


Askartele margariinirasian kannesta


Loimen luominen pirtanauhaan

Loimeksi kelpaavat kaikenlaiset puuvilla- ja villalangat.

Suunnittele nauhan eli loimen väritys. Parhaiten nauhasta erottuvat kontrastinväriset langat. Valmiissa nauhassa vain loimilangat jäävät näkyviin.

Vaakaraitoja nauhaan syntyy, kun joka toinen lanka loimessa on erivärinen.
Pystyraitoja nauhaan syntyy, kun vierekkäiset loimilangat ovat samanväriset. Kasvattamalla saman väristen vierekkäisten lankojen määrää saa leveämpiä pystyraitoja.

Leikkaa langasta tasapitkiä pätkiä. Varaa nauhan kutistumiseen n. 15% ja alku- ja loppusolmuihin  + 20 cm. Apuna tasapitkien pätkien leikkaamisen voi käyttää pöytää, tuolinjalkoja, naulakkoa. Varo sotkemasta lankoja.

Loimia leikataan yleensä pariton määrä. Vaakaraitaan kudottavaan nauhaan tulee reunimmaiset langat samaa väriä.

Pitkiin ja leveisiin loimiin voi tehdä tiuhdan ja palmikoida loimen sotkeutumisen estämiseksi. Tässä lyhyessä ja kapeassa pirtanauhassa pärjää ilmankin.

Minä leikkasin vihreästä villalangasta 7 pätkää ja oranssista puuvillalangasta 6 pätkää. Lankojen pituus oli n. 85 cm. Valmiin pirtanauhan pituus on 50 cm ja leveys 1,2 cm.

Pirtanauha

Lankojen pujottaminen pirtaan eli pirtaan pistely


Aloita loimilankojen pistely pirtaan keskeltä. Kun loimi on keskellä pirtaa, niin kutominen on helppoa, eikä pirta käänny kyljelleen. Langat pujotetaan vuorotellen järjestyksessä piin reikään ja rakoon.

Kun olet pistellyt kaikki langat pirtaan, niin kiristä loimilangat tasaiseksi, katso ettei mikään lanka jää löysemmälle kuin toinen. Solmi langanpäät yhteen nippuun hevosenhäntäsolmulla alussa ja lopussa.



Sormion tekeminen


Kudelangaksi valitaan reunimmaisen loimilangan värinen lanka, jolloin kudelanka ei erotu valmiista nauhasta. Kudelanka kieputellaan sormioksi kutomista helpottamaan.

Sormio on ikään kuin pieni lankakerä, josta lanka on helppo purkaa käyttöön työn edetessä. Sormio näyttää kahdeksikolta, jolla on vyö. Sormioon riittää hyvin vähän lankaa. Jos lanka loppuu kesken voi tehdä uuden sormion.

Kieputa lankaa kahdeksikoksi etu- ja keskisormen ympäri. (Tai vaihtoehtoisesti peukalon ja etusormen ympäri.) Valmis sormio pysyy muodostaan, kun se sidotaan kiertämällä langan loppupää kahdeksikon keskelle tiukaksi. Langan pää solmitaan pujottamalla edellisen kerroksen alle. Langan aloituspää vedetään sormiosta esiin ja pujotellaan viriöön.

Sormion tekeminen

Vinkki: margariinirasian kannesta voi leikata myös sukkulan, johon kude keritään.

Pirtanauhan kutominen


Loimen toinen pää kiinnitetään ovenkahvaan. Solmi naru hevosenhäntäsolmun ympäri ja kiinnitä naru ovenkahvaan. Solmi toinen naru vyötäisillesi ja solmi siihen loimen toinen pää. Ota itsellesi tuoli ja istu tuolille. Siirrä tuolia niin että loimilangat pingottuvat kireälle.


Kudo pirtanauhaa



Viriö = lankojen väli, jonne kudelanka pujotetaan.

Nostamalla pirtaa aukeaa ensimmäinen viriö. Pujota kudelanka viriön läpi, jätä 5 cm kudelankaa päättelyvaraksi.

Laskemalla pirtaa aukeaa toinen viriö. Pujota etusormi viriöön ja tiivistä edelliseen viriöön pujotettu kudelanka painamalla etusormella itseesi päin. Pujota kudelanka viriön läpi. Vedä kudelanka tiukalle, siten että kaikki loimilangat asettuvat vierekkäin. Kudelanka ei jää näkyviin nauhassa.

Toista näitä vaiheita: Nosta pirtaa, tiivistä edellisen kerroksen kudelanka, pujota kudelanka viriön läpi, kiristä loimilangat vieretyksin kiskaisemalla kudelankaa. Laske pirtaa, tiivistä...

Tässä kuvassa pirtaa nostetaan, kudelanka pujotetaan oikealta vasemmalle viriön läpi.

Ohje pirtanauhaan


Tässä kuvassa pirtaa lasketaan, kudelanka pujotetaan vasemmalta oikealle viriön läpi.

pirtanauhan kutominen


Tässä kuvassa kudetta tiivistetään painamalla etusormella itseen päin.

Helppo ohje pirtanauhaan


Pirtanauhan valmistuessa tulee eteen sellainen asia, että kädet eivät enää ylläkään työskentelemään. Silloin vyötäröllä olevaa solmu aukaistaan ja solmukohta tehdään lähemmäksi viriötä.


Kun pirtanauha on valmis


Kun pirta ei enää mahdu nousemaan, eikä viriö avaudu, niin solmut avataan ja pirta poistetaan työstä. Loimilangat voi huolitella nauhan käyttötarkoituksen mukaan. Loimilangat voi solmia nippuun hevosenhäntäsolmulla ja jättää pienen tupsut. Nauhan pään voi huolitella siksakilla ja ommella pienen taitteen käsin/ ompelukoneella. Loimilangat voi letittää ja solmia letin päät.

Kangaskorjaamon fb-sivuilla on video, miten kudotaan pirtanauhaa.



Jos kiinnostuit pirtanauhan kutomisesta, niin tässä on kaksi muuta mallia



Tutustu tästä toiseen askarteluideaan margariinirasian kansista. Margariinirasian kannesta voi virkata myös taulun tai onnittelukortin kehykset


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Sinulle Karoliina käynnistä ja kommentista :)

      Poista
  2. Huikea idea! Kiitos taas :) Olen kerran kutonut pirtanauhaa ja se tuntui tosi vaikealta. Lähdin aivan soitellen sotaan, ajattelin, että sehän on kuin kankaankudontaa yksinkertaisimmillaan. Aika paljon sain alussa purkaa ennen kuin käsiala alkoi tasoittua. Sain tehtyä nutukkaisiin paulat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavista sanoistasi Laura :) Ensimmäisellä kerralla kun kudoin pirtanauhaa, niin en osannut kiristää kudetta tarpeeksi. Ajattelin juurikin samoin, että sehän on kuin kangaspuilla kudontaa ja siinä pitää välttää kudelangasn liikaa kiristämistä. Pirtanauhassa puolestaa on tarkoitus saada loimilangat yhteen nippuun, joten kevyesti kiristämällä saa tasaisimman käsialan.

      Poista
  3. Mahtava ohjeistus. Kiitokset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniit kiitokset LeenaS :) Mukava että pidit pirtanauhaohjeista. Ajattelin, että onko koko tekniikka unhoon painunut, mutta mukavasti tämä pirtapostaus on kerännyt innostuneita kutojia.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos, ihan hymyilyttää tällainen kannustus :) Mukava kun käyt täällä blogini sivuilla seuraamassa käsitöitäni!

      Poista
  5. Tuota minunkin pitä kokeilla, pirtani katosi jo vuosia sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynnistä ja kommentistasi Tuula Maria :) Jospa se pirta kaivaituu esiin kun saa kuulla, että sillä on sisar ;) Tavaroilla kun on yleensä taipumus löytyä, heti kun ostaa/ hankkii uuden. Kutomisen iloa pirtanauhan kanssa!

      Poista
  6. Voi kiitos vinkistä en ole raaskinut ostaa pinta kehikkoa kun on niin jumalattoman kallis nyt saan sen ilmaiseksi kiitos paljon sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että käsityöniksistäni oli Sinulle hyötyä. Materiaali on kyllä niin edullista, että pirtanauhakehikoita voi tehdä useammankin, jopa värisuoran kaikista margariinirasioiden kansista.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.