keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Myyrän raketti

Minä olen ihastunut pieneen pyöreähköön kaveriin eli Myyrään. Niinpä väsäsin Myyrä-paidan tai itseasiassa tein kaksi kerralla. Tytöntylleröllä paitoja on jo tarpeeksi, joten valikoin sopivan paidan kaapista (tuo raidallinen), leikkasin sivusaumat auki, applikoin kuvan ja saumuroin saumat uudelleen yhteen. Turkoosi paita menee lahjaksi. Myyrän raketteineen kopioin satukirjan kannesta.Kun olin kiinnittänyt osaset liimaharsolla paikoilleen ja kaikki oli valmista applikoitavaksi, säikähdin että eihän näin pieniä mutkia pysty ommella ollenkaan. Päätin kuitenkin yrittää, eikä se ollutkaan vaikeaa, kunhan vain säätää siksakin tarpeeksi kapeaksi. Muutenkin uusi ompelukoneeni tuntuu soveltuvan hyvin applikointiin. Tikin pituuden ja leveyden voi säätää sopivaksi millimetrin kymmenesosan tarkkuudella! Ompelukoneeni työvalo on myös tehokkaan loistava!

Näin minä onnistun applikaatiossa:
- Kiinnitän kankaat kaksipuoleisella liimaharsolla.
- Kankaan nurjalle laitan poisrevittävän tukikankaan.
- Käytän edestä avointa applikointipaininjalkaa -> helppo seurata kankaan kaarevia reunoja.
- Käytän kirjontalankaa -> siinä on kierrettä vähemmän, joten se avautuu ja peittää paremmin.
- Säädän piston leveyden yksityiskohdan mukaan, mitä pienempi kuvio, sitä kapeampi siksak.
- Mietin ompelujärjestyksen siten, että mahdollisimman moni ompeleen aloitus- ja lopetuskohta jää seuraavan ompeleen alle piiloon, ei tarvitse päätellä ompeleita.
-  Jos kuitenkin tarvitsee päätellä ompeleita, niin elektoronisessa ompelukoneessa voi säätää koneen muistiin suoran ompeleen piston pituudeksi 0,1 ja vaihtaa yhdellä napinpainalluksella siksakilta suoralle ja ommella muutaman piston verran paikoillaan.
- Alalankaa en katkaise ollenkaan, vasta lopuksi leikkelen nurjalta lankajuoksut pois.
- Säädän paininjalan puristusta pienemmälle, kangas kulkee paremmin, ja osan loivista käännöksistä voi tehdä vain kangasta kääntämällä, ei tarvitse nostaa paininjalkaa.

Raitapaidasta ratkoin logon pois kirjonnan edestä. Purkukohta jäi ikävästi näkyviin, joten applikoin pilven päälle. Eli applikoinnilla voisi kätevästi peittää vaatteen tahroja tai reikiäkin. En ole tullut hankkineeksi kirjontalankoja kaikissa sateenkaaren väreissä, joten välillä on käytettävä tavallisia ompelulankoja. Tavallisista ompelulangoista puuttuu kaunis kiilto ja se vähän latistaa lopputulosta.

3 kommenttia:

 1. Hienot ja onnistuneet paidat : )

  T. Kukkuu

  VastaaPoista
 2. Hienot applikaatiot ja hyviä vinkkejä :) Jos uskaltautuisi itsekin kokeilemaan...

  VastaaPoista
 3. Tosi hienot :)! Voi, kun osaisi itsekin...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.