tiistai 12. marraskuuta 2013

Farkkupotkarit

Tein äskettäin itselleni joustofarkkuja ja muutama hyvä idea jäi takataskuun. Niinpä ompelin vauvalle farkkupotkuhousuja fiinillä takataskulla. Kankaana on joustocollege. Taskut on kirjottu ompelukoneella helmilanka alalankana. Postauksessa on ohje helppoon tekniikkaan, miten tavallisella ompelukoneella voi kirjoa.

Edit: Olen päivittänyt ohjeen miten kirjot helmilanka ompelukoneen alalankana, voit lukea sen tästä.

Farkkupotkareiden sivusauma on tikattu kaksoisneulalla tikkauslangalla. Takataskut eivät ole oikeita, vaan ne on kirjottu helmilangalla. Helmilanka laitetaan ompelukoneeseen alalangaksi. Tämä on suosikki kirjontatekniikkani. Valmista tulee nopeasti ja lopputulos vastaa suunnitelmaa.
Mustat potkarit valkoisella tikkauksella
Ruskeat potkarit oransilla tikkauksella
Kirjoittelen lyhyen ohjeen, miten ommellaan helmilanka alalankana:
1. Aluksi puolataan helmilankaa puolaan.


2. Puolakotelon ruuvia löysytetään, että paksu helmilanka luistaa paremmin. Minun puolakotelossani hyvä määrä oli ruuvata puoli kierrosta. Langan luistavuuden voi testata roikottamalla puolakoteloa langan varassa ja hyppyyttämällä lankaa, niin kuin jojoa. Jos hypyttämällä saa puolakotelon tipahtamaan vähän alaspäin, niin langankireys on sopiva. Tämä ohje pätee myös ihan tavalliselle ompelulangalle.

Jos ompelukoneessa on vaakapuola, eikä erillistä puolakoteloa ollenkaan, niin saattaa olla että kirjontaommel helmilangalla onnistuu aivan ilman erikoissäätöjä. Uudemmilla Husqvarnoilla olen ainakin onnistunut saamaan hyvää jälkeä. Vaakapuolalla varustetuissa ompelukoneissa joutuu ruuvailemaan pois koko puolakotelon, mutta kyllä niissäkin saa alalangan kireyttä tarpeen vaatiessa säädettyä.

3. Sitten jäljennetään kuvio kankaan nurjalle puolelle ja ommellaan viivaa pitkin. Ompeleeksi voi valita suoran tai siksakin. Ylälangaksi kannattaa laittaa helmilangan kanssa saman värinen ompelulanka. Kankaaan nurjalle puolelle kiinnitin tukikankaan kirjonnan ajaksi. Avoin applikaatiopaininjalka helpottaa viivan seuraamista. 

4. Lopuksi muistetaan kiristää alalangan kireys takaisin alkuperäiseksi.

Näiden housuompelujen jälkeen olemme omavaraisia, eli kaupan housuihin ei vauvaa tarvitse pukea. Katsotaan sitten tilannetta uudelleen, kun saavutamme seuraavaan vaatekoon.

Täältä löytyy lisää helmilangalla ommeltuja kuvioita:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.