maanantai 7. marraskuuta 2016

Maihinnousutakin ompelu

Nyt alkaa takin ompelu. (Kaavat Ottobre 5/2013 Fall Favourite, maihinnousutakki)   Ompeluun ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Minun tapani ja Sinun tapasi ommella ovat aivan yhtä hyviä. Ohjeita voi soveltaa, että saa lopputuloksesta mieleisen. Aikaisemmasta postauksesta löytyvät takin leikkuuohjeet ja kaitaletaskun ompeluohje.

ompele maihinnousutakki

1. Ompele takki kasaan sovitusta varten:
(- rintamuotolaskos, jos lisäsit sellaisen)
- takasauma
- olkasaumat
- sivusaumat
- hihan saumat
- hiha kiinni kädentielle, sovitukseen riittää ommella vain toinen hiha paikoilleen
- hupun saumat

Hupun keski- ja sivukappaleiden ompelu yhteen onnistuu parhaiten, kun ompelee hupun sivukappaleen kaarevaan kohtaan syötöslangan, ihan niin kuin hihan pyöriölle tehdään. Eli ompele suora ommel piston pituudella 5 saumanvaraan ja poimuta kevyesti, ryppyjä ei kuitenkaan saa tulla. Ompele sitten hupun osat yhteen.

hupun ompelu

Tikkauksia ei kannata ommella ennen sovitusta. Sovitusta helpottaa, kun solmii vyötärölle kuminauhan, sen avulla voi tarkistaa että nyörikuja tulee oikealle korkeudelle.

Omat huomioni sovituksesta:
- Hiha on leveä, kavensin ylhäältä saumasta 0,5 cm ja alhaalta 1,5 cm
- Huppu on iso, se kannattaa pienentää tai ommella poikittainen nyörikuja.
- Takki on minulle lyhyt. Ilmeisesti vyötärön nyörikuja vetää takkia vähän kasaan. Lisään nyörikujan mittaisen jatkopalan helmaan

Tämän verran pienensin huppua.

hupun pienentäminen

2. Tikkaukset:
Saumat kannattaa silittää ennen tikkausta. Tikkauksissa käytin paksumpaa ompelulankaa ja piston pituutta 3.
- Olkasaumat, silitä saumanvarat etukappaleen puolelle
- Huppujen saumat, silitä saumanvarat keskikappaleen puolelle
- Takasauma
- Sivusaumaan niin halutessaan, minä halusin tikata. Silitä saumanvarat etukappaleen puolelle.
- Ompele hihat kiinni kädentielle. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin, tikkaa saumanvarat etu- ja takakappaleen puolelle. Tarkkaile ommellessasi, että aukileikkaukset todella avautuvat kun ompelet ts. venytä kädentietä oikeaan asentoonsa, muuten lopputulos vetää rypyille.

3. Ompele vuori kasaan
(- rintamuotolaskokset, jos lisäsit ne)
- etualavara kiinni etukappaleeseen
- olkasaumat
- sivusaumat, jätä vasempaan saumaan aukko kuminauhakiristystä varten
- hihan saumat
- ompele hihat kädenteille
- ompele huppu takin pääntielle. Ompele toinen huppu vuorin pääntielle, lisää samalla ripustuslenkki sauman väliin. Tee aukileikkauksia pääntien saumanvaroihin.

Nyt pitäisi olla vuori ja päällinen ommeltu kokonaisiksi ja meillä on kaksi "erillistä" takkia.

4. Takahalkion reunat:  Minä tein ohjeesta poiketen takahalkioon alavaran siksi, että vuori ei pilkistele. Huomioi alavaran ompelussa, että vuorin pitää jäädä valmiissa takissa 1-2 cm pussille.
- Leikkaa alavara päällikankaasta. Suurenna vuorin halkiota vastaavasti, mutta muista jättää saumanvarat.
- Tee vuorin nurkkiin aukileikkaukset, että saat ommeltua nurkat
- Kuva nurjalta, keskellä takana on 2 cm:n väljyysvara, joka on laskostettu saumaan.
- Kuva oikealta

Jos et halua ommella alavaraa halkioon, voit lopuksi kääntää halkion reunat kapeilla saumanvaroilla niin kuin ohjeessa on. Tai voit ommella takahalkion vuorin kanssa "pussiin".

takahalkion ompelu

5. Nyörikujan ompelu vyötärölle: Silitä nyörikaitaleen saumanvarat nurjalle. Kaitaleen alkuun ja loppuun tein kapean päärmeen. Vasemman sivusauman kohdalta katkaisin kaitaleen ja tein siihenkin päärmeet, niin saan pujotettua säätökuminauhan. Ompele kaitale päällisen nurjalle puolelle vyötärölle merkittyä viivaa pitkin. Aloitin kaitaleen ompelun 4 cm:n päästä keskietureunasta. Pujota kuminauha. Käytin nappia kuminauhan kireyden säätäjänä. Ompele kuminauhan päät kiinni takkiin.

nyörikujan ompelu

6. Ompele napinlävet sinne minne tarvitset niitä, ohjeessa neuvotaan ompelemaan huppuun keskelle taakse. Minä teen huppuun etunurkkiin. Laitoin palan puuvillakangasta napinläven alle tueksi estämään ulkoilukankaan rispaantumista.

7. Ompele vetoketju takin etureunaan. Minä en laittanut tuulilistaa, mutta jos haluat sen lisätä, niin nyt on sen aika.

vetoketjun ompelu takkiin

8. Vuorin ja päällisen yhdistäminen: Aseta vuori päällisen kanssa sisäkkäin oikeat puolet vastakkkain. Ompele vetoketjun päältä ja ompele päällisen ja vuorin huput yhteen = yhtämittainen ommel helmasta hupun kautta helmaan. Tee hupun kaareviin reunoihin aukileikkauksia. Kuvassa aukileikkaukset on merkitty sinisellä. Ohenna saumanvarat (=leikkaa kolmion muotoinen pala pois) hupun etunurkasta.

vuorin ompelu takkiin

9. Käännä takki ja vuori oikeaan asentoonsa. Tikkaa huppuun nyörikuja(t) ja pujota nyörit. Tikkaa vetoketjun vierestä, nyöri kiinnittyy samalla. Minä pujotin nyörin ensin ja sitten vasta tein koristetikkaukset. 

koristetikkaukset huppuun

Keksin ommella kuminauhanyörin päihin palat kankaasta. Yleensä kaupan ostotakeista hupusta  irtoavat nyörien päät, mutta nyt nyörien päät on tikattu tiukasti kankaspalaan. Iso kangaspala puolestaan osuu helposti tikkausten alle, eikä tarvitse tikatessa tehdä turhan näkyviä peruutuksia kuminauhanyörin päälle.

nyörien kestävä kiinnitys

10. Vuorin apukiinnitykset takkiin: Ompele niskasta pääntien saumanvarat yhteen. Ommel tehdään vuorin ja päällisen välistä, eikä ommel näy oikealle puolelle. Ompele käsin muutamalla pistolla kainalosta vuorin ja päällisen saumanvarat yhteen.

11. Taita hihansuuhun käänne, jätä vuori pussille 1-2 cm ja jätä vuorin reuna käänteen alle. Jos vain vuorissa on varaa, niin suosittelen 2 cm väljyysvaraksi = pussitukseksi. Ompele käänne ja jätä aukko kuminauhan pujottamista varten. Pujota kuminauha.

hihansuun käänne

12. Ompele takahalkion reunat yhteen, päällikangas ja vuori asetellaan yhteen oikeat puolet vastakkain. Ommel muodostaa ylösalaisin olevan v:n muotoisen ompeleen. Muista laskostaa väljyysvara halkion yläreunaan, jos sinulla ei ollut alavaraa halkiossa.


Huomioi että, takin vuorin pitää jäädä pussittamaan (1-)2 cm, muuten vuori saattaa kiristää päällikangasta. Käännä takki oikein päin, silitä ja tikkaa halkion reunat ensin aivan reunasta ja sitten n. 2 cm päästä reunasta.

takahalkion vuoritttaminen

takahalkion tikkaus


13. Pujota nyörikuminauhan stoppari vuorin läpi. Huolittele takin etureunassa ja takahalkion kohdalla käännevarat, muuten ulkoilukangas saattaa liestyä ajan saatossa, kun nyöriä kiristellään. Tämä taitaakin olla takin ainut huolitteluommel. Taita takin helmaan käänne, asettele vuori samalla tavalla pussille kuin hihassa. Ompele käänne, samalla syntyy nyörikuja. Minä tein tämän käänteen jatkopalasta, niin sain hieman pidennettyä takkia. Samalla jouduin ompelemaan vuoriinkin jatkopalan.

vuorin ompelu takkiin

14. Tuulisuoja: Taita tuulisuoja kaksinkerroin op:t vastaikkain. Ompele ylä- ja alareuna. Käännä oikein päin, silitä, tikkaa reunat. (Ompele tarrat paikoilleen.) Ompele suoja avoimista reunoistaan etukappaleeseen. Suojan taitereuna osoittaa kainaloa kohti. Ohjeessa neuvotaan ompelemaan tuulisuoja oik. puoleiseen etukappaleeseen. Minä avaan vetoketjun oikealla kädellä, joten suoja on poissa tieltä, kun ompelen sen vasemmalle puolelle.  Kavenna saumanvarat ylä- ja alareunassa. Käännä suoja keskietuun päin ja tikkaa asentoonsa taitereunan vierestä. Minä tein tuulisuojaan kolme napinläpeä, ylös keskelle ja alas. Tarrat tarttuvat ikävästi lapasiin. Ompele napit. Kolme nappia on osoittautunut käytössä ihan riittäväksi määräksi.

tuulilistan ompelu takkiin

15. Tein takkikankaasta yhteensopivat nyörit helmaan. Leikkasin 4 cm leveitä kangassuikaleita. Silitin suikaleen saumanvarat keskelle ja sitten taitoin suikaleen nelinkertaiseksi. Tikkasin näin syntyneet nyörit molemmista reunoista. Ennen tikkausta laitoin kuminauhan pään nyörin sisään. Eli helman nyörikujan sisällä on kuminauhaa ja nyörin näkyvä osa on itse ommeltua nyöriä.

nyörit itse ommellen


Toivottavasti ohjeeseen ei jäänyt ompeluvirheitä tai ajatuskatkoja. Jos jotain jäi epäselväksi, laita viestiä/ kommenttia, vastaan mielelläni kysymyksiin. Lopuksi vielä pläjäys sovituskuvia takista. Kiva tuli ja menisi heti käyttöönkin, mutta pitää odotella lauhempia kelejä, nyt on ulkona -14 astetta.

maihinnousutakki kaavat fall favouriteottobre fall favouriteparkatakki fall favourite


Näissä kuvissa yritän esitellä koristetikkauksia, joita tuli taskunsuukaitaleeseen, hupun reunaan ja tuulisuojaan. Punainen lanka ei vain kovin hyvin erotu punaisesta kankaasta. Tarkoitus olikin tehdä vain pieni juju, jotain mikä erottaa takin edukseen muista samanlaisista, enkä halunnut tikata takkia erivärisellä langalla.

ompeluohje parkatakki

ompeluohje maihinnousutakki

takin koristetikkaukset


Takahalkion nyörit palmikoin letille.

takahalkion nyörit

4 kommenttia:

 1. Kivat ohjeet. Hieno, ja ihanan pirtsakan värinen takki! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitti :) Kävin vierailulla sinunkin blogissani, olet kyllä saanut paljon erilaista aikaan. Kommentointi vaan meinaa jäädä kaikissa mahtavissa käsityöblogeissa vähemmälle, kun on taapero syliteltävänä.

  VastaaPoista
 3. Moi! Vanha julkaisu, mutta itsellä sama takki työn alla juuri :) ommellaanko vetoketju siis päällisen ja vuorin väliin, vai jääkö vetoketju vuorin puolelle näkyviin? Entä puritko ompeleet sovituksen jälkeen sieltä, mistä piti pienentää, ja ompelit sitten uudelleen? Entä sopiiko tulla kysymään jatkossa lisää, sillä olen aika umpelo käsitöissä, ja silti lähdin hetken mielijohteesta värkkäämään haastavaa takkia.. :D Trv. Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Käsityöohjeet ovat melko ajattomia, joten kommentointi ja kysymykset ovat tervetulleita myös vanhoihin julkaisuihin :)

   Vetoketju jää piiloon päällisen ja vuorin väliin. En purkanut ompeleita sovituksen jälkeen. Vaan leikkasin saksilla saumanvarat 1 cm:n levyisiksi ja silloin osa ompeleistakin leikkautui pois ja osa ompeleista jäi saumanvaraan.

   Olet sydämellisesti tervetullut kyselemään jatkossakin Laura. Vastaan mielelläni. Voit myös laittaa kysymyksiä Kangaskorjaamon Facebook-sivun viestiboxiiin, jos haluat. Tsemppiä takkiprojektiin, yksi askel kerrallaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.