sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Paidan pääntien pienentäminen

Näillä ompelunikseillä saat lörpsähtäneen paidan pääntien kuntoon. Paidan pääntien pienentäminen onnistuu jopa ilman ompelukonetta. Tarvitset vain ohutta nyörikuminauhaa. Tällä korjauksella saat paidalle paljon käyttöikää lisää.

 

paidan pääntien pienentäminen

 
Toiseksi eniten korjauspinostani löytyy paitoja, joiden pääntie on venynyt tai muuten vaan lörpöttää. Tietenkin haluat tietää mitä korjauspinossani on eniten, joten kerrottakoon, että reikäisiä housunpolvia. Mutta palataan niiden polvipaikkojen ompeluun postauksen lopussa.

Minulla on monta paitaa, joiden pääntie on kiristetty nyörikuminauhalla pienemmäksi. Sillä ei ole väliä, onko paita itse tehty vai kaupasta ostettu, yhtä kaikki resorin elastaani antaa jossain vaiheessa periksi. Yleensä paita on muuten vielä käyttökunnossa, joten korjaus kannattaa. 

Näissä kahdessa ensimmäisessä kuvassa näkyy hyvin miten kuminauhan pujotus on tehnyt pääntiestä sopusuhtaisemman. Valkoinen resori oli löystynyt, ja lörpötti eteenpäin. Harmaan neulepaidan pääntie roikkui liian alhaalla. Tilanne ennen korjausta näkyy pikkukuvista. Niistä voit itsekin todeta miten suuri muutos on pienellä kuminauhalla. 

 

Paidan pääntien pienentäminen

Tarvikkeet pääntien pienentämiseen

Pyöreä, ohut nyörikuminauha on paras. Se ei näy, eikä tunnu resorin läpi.

Neulakinnasneula kätevä apu kuminauhan pujottamiseen. Se on alunperin tarkoitettu neulottujen kintaiden valmistamiseen, mutta suosin tätä kuminauhan pujottamiseen. Neulakinnasneulan saa pujotettua kapeamman käänteen sisään kuin esimerkiksi hakaneulan. Neulansilmä on niin iso, että kuminauha mahtuu hyvin ja pitkällä neulalla kuminauhan saa pujotettua tosi nopeasti. 


paidan pääntien korjaaminen

 

Erilaisia apuvälineitä kuminauhan pujottamiseen

 

Kuminauhan pujottaminen pääntien resorin sisään

Leikkaan yleensä saksilla pienen viillon pääntien resoriin tai kanttaukseen nurjalle puolelle. En vain jaksa ratkoa saumoja auki. Neulakinnasneula mahtuu tosi pienestä reiästä nyörikuminauhoineen. En yleensä ompele reikiä edes kiinni, eivätkä ne eivät ole käytössä merkittävästi suurentuneet.

Nyörikuminauhan päät voi solmia yhteen ensin löysästi. Sovituksen jälkeen solmua voi vielä siirtää, jos pääntie kiristyi liikaa. Tarkoitus ei ole saada pääntietä kuitenkaan poimuttumaan.


Kuminauhan pujotus apuväline
 
 

Uuden resorin ompeleminen pääntielle

Tähän paitaan ompelin pääntielle jatkoksi mustan resorin. Alkuperäinen pääntie oli siis liian suuri. Jätin vanhan pääntien paikoilleen. Ompelin resorin kiinni paidan oikealta puolelta samalla sormella tunnustellen, että resorin reuna kulkee noin ½ cm paidan pääntien alla. Ommel osui kantatun reunan päälle, mutta paksuudesta huolimatta kangas kulki hyvin paininjalan alla eteenpäin. 

Toinen vaihtoehto olisi ollut leikata vanha pääntie kokonaan pois ja ommella uusi resori tilalle.

 

pienennä paidan pääntie

 

Blogitekstejä täydet 400 takana

Ja tässä parhaillaan naputtelen 401. blogitekstiä. Huh, se tuntuu aikamoiselta määrältä! Kertaakaan ei ole ollut aiheista pulaa tai blogijumia. Olisihan tämän ajan voinut käyttää paljon muuhunkin, kuten liikuntaan tai tv:n katseluun. (En omista tv:tä, enkä käytä suoratoistopalveluita.) Blogin kirjoittaminen on kuitenkin yhtä tärkeä harrastus kuin käsitöiden tekeminenkin. Viikoittaista kirjoitusannosta kaipaa yhtä paljon kuin lauantain siivouskakkua. Meillä siis herkutellaan siivouspäivän kunnniaksi.

Välillä harmittaa kun suurin osa blogiteksteistä hautautuu arkistojen uumeniin. Arkistoja ei oikein edes pääse katselemaan mobiilisovelluksella, vaan pitäisi erikseen valita sivun internetversio. Tällainen vinkki, jos haluat tutustua sivun oikean laidan käsityöarkistoon.

Ihanaa kun olet käynyt täällä lukemassa ja tervehtimässä. Kiitos Sinulle. Olisi muuten tosi mielenkiintoista tietää onko sinulle jäänyt jokin postaus mieleen täältä blogissa?


paidan pääntien korjaaminen


Tässä niitä lupaamiani korjausvinkkejä polvipaikkoihin

 
 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

5 kommenttia:

 1. Iso määrä blogitekstejä sinulla kyllä on takana. Montakohan minulla on? Pitääpä käydä katsomassa. Muistan blogiuraltasi montakin juttua. Esimerkkinä mainittakoon Suomi100-projekti. :)
  Mietin tuota kaulusten lörpöttämisasiaa. Miksi ne alkaa lörpöttää? Minä en muista, että olisin joutunut yhtään lörpöttävää tai venynyttä kaulusta korjaamaan koo ompelu-urani aikana. Reikiintyneet polvet pelaavilla ja urheilevilla pojilla sen sijaan ovat minun korjauslistalla number one. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti oonkin miettinyt, että mikä voisi olla uusi ompeluhaaste/ -projekti, mutta en ole keksinyt. Suomi100-haasteesta Minulla on vielä nykyäänkin käytössä monta persoonallista käsityötä juhlavuodelta. Sinullakin varmaan samoin :)

   Nämä kaikki korjatut paidat olivat tällä kertaa tehdastekoisia ja useamman käyttäjän nähneet. Joten epäilen, että elastaani on lörpähtänyt toistuvissa pesuissa. Ja kankaan vino langansuunta pääntiellä saattaa aiheuttaa myös venymistä.

   Poista
 2. Joskus paidankaulukset tosiaan lörpähtää. Oon joskus ommeltua uuden resorin mutta tuohan onkin kätevä tapa, täytyypä laittaa neulakinnasneula ostoslistalle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi venyneen tai lörpsähtäneen pääntien saa melko pienellä vaivalla korjattua.

   Mietin, että saisiko neulakinnasneulan korvikkeen leikattua margariinirasian kannesta. Eli ohuen muovisen neulan. Olisiko siinä tarpeeksi jämäkkyyttä nauhakujan läpi kulkemiseen. Pitäisi koettaa.

   Poista
 3. Ohueen sukkapuikkoon kuminauha kiinni esim. ilmastointiteipillä. Ei tarvita mitään erikoisneuloja.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.