keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Marraskuun Suomi100-teemakäsityön aiheena on: Mistä Suomi tunnetaan

Toiseksi viimeinen Suomi100-teemakäsityö starttaa nyt. Me suomalaset olemme joskus vähän jöröjä. Mietimme, mitä muut mahtavat meistä ajatella. Usein tämä on kuitenkin turhaa, koska muutkin ovat kiireisiä miettiessän juuri tätä samaa asiaa. Jokainen uskaltakoon olla oma ainutlaatuinen itsensä. 

Marraskuun teemakäsityössä voisimme kertoa mistä olemme ylpeitä. Mistä Suomi tunnetaan? Mistä suomalaiset tunnetaan? Ideoi ja valmista teemakäsityö aiheesta, tekniikka on vapaa.

marraskuun teemakäsityö


Tämä #Suomi100-teemakäsityö alkoi tammikuussa ja jatkuu vielä joulukuuhun saakka. Vuoden aikana olemme valmistaneet yhdessä idearikkaiden ompelijoiden kanssa suomalaisuuteen liittyviä käsitöitä. Kuukausittain vaihtuvat teemat ovat hyvin väljiä ja jokainen voi valita itselleen sopivan työtavan. Aina on tilaa vielä yhdelle, joten lähde sinäkin mukaan teemailemaan meidän kanssamme.

Marraskuun Suomi100-teemakäsityö osallistumisohjeet

  1.  Ideoi ja valmista Suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
  2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
    •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
    •  Kuvan voit julkaista myös Instagramissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
    •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
  3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri marraskuussa, niin esittele se myöhemmin. Aikaisempiin teemoihin voi myös palata koko vuoden ajan ja tehdä niihin sopivan käsityön.

Miettiessäni mistä Suomi tunnetaan, ensimmäiseksi tuli mieleeni sauna. Suomalaiset rakastavat saunomista. Jokaisesta kodista löytyy sauna ja saunatakit, eikö vain. Ompelin Kalevala-teemaisen saunatakin lapselleni helmikuussa. Saunatakin helmassa on Kalevalan taruhahmo Iku-Turso.

iku-turso saunatakki


Meillä Suomessa on sääntöä vaikka mihin ja olemme tarkkoja siitä, että sääntöjä noudatetaan. Etsin Googlesta jotain hyvää esimerkkiä tähän ja arvaa mitä löysin: Sääntö-Suomi televisiosarja alkaa 22.11. Mtv3:lla. Onpa eriskummallinen sattuma, että olen päätynyt samaan sääntö-Suomi näkökulmaan jo tammikuussa 2017, kun olen valmistellut marraskuun teemaa ja miettinyt mistä Suomi tunnetaan. Näin ollen Suomi ja säännöt ovat yhtä erottamaton sanapari kuin Suomi ja sauna.


Joskus kuulemme tositarinoita New Yorkista. Siellä luullaan, että Suomessa on aina kylmä ja täällä asuu jääkarhuja. Pitäisikö tuota myyttiä kumota? Joskus tarkenee ihan hyvin pelkillä korvaläpillä. Ompelin vanhaan korvaläppien kehikkoon uuden päällisen. Näitä on ollut tosi ihana käyttää nollan keleillä.

uudista korvaläpät


Suomen kieli tunnetaan maailman vaikeimpana kielenä. Linkitän tähän Ismo Leikolan stand up-esityksen, mikä on suomen kielen tärkein sana. Tämän opettelemalla pärjää jo aika pitkälle. Minun mielestäni suomalaiset ovat tunnettuja myös erikoisesta huumorintajusta.

Yksi suomalainen, josta voimme voimme olla ylpeitä, on Jari Litmanen. Hän pelasi Hollannin liigassa jalkapalloa niin menestyksekkäästi, että poikavauvoja alettiin nimeämään hänen mukaansa. Niin siellä Hollannissa nimettiin, eihän siinä olisi mitään kummallista, jos Suomessa saa nimen Jari. Ompelin miehelleni Jari Litmasen kuvalla varustetun t-paidan. Kuvio on tehty kloriittivärjäyksellä.

kuvio kloriitilla



Marraskuun bonustehtävä:

Tammikuussa teimme teemakäsityön, jonka aiheena oli kansallissymbolit. Vuoden aikana on valittu ainakin kaksi uutta kansallissymbolia Suomelle. Kansallisruokamme on ruisleipä ja kansallisperhosemme on paatsamasinisiipi. Bonustehtävänä on miettiä mikä kansallissymboli meiltä vielä puuttuu? Kerro se käsityön keinoin. Bonustehtävän voi tehdä ennen tai jälkeen varsinaisen tehtävän, eikä kukaan laske vaikka tekisit pelkästään bonustehtävän.

Minä voisin tässä kohdassa äänestää kansallisurheilulajiksi pesäpalloa. Meillä vitsaillaan puolison kanssa, että onneksi tuli nuorena pelattua pesäpalloa, kun ei saakaan kopiksi autonavaimia tai jotain muuta lentopostia.

Mitä minulta unohtui? Ainakin peruna. Mistä sinun mielestäsi Suomi ja suomalaiset tunnetaan?

Yhteenveto Marraskuun teemakäsitöistä:
- Neuvolakortin kannet karkkipapereista/ Kangaskorjaamolla
- Metsäretki-sukat/ Craft Candidate
- Räsymatosta mekoksi/ Pikku Akan Tilkkuvakka

Joulukuussa suomi100- teemakäsityön aiheena on siniristilippumme ja kultainen leikkaus.

6 kommenttia:

  1. En mä kestä mikä ihana lonkero kutittelee aamutakin helmassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, lapselle piti tehdä symppis versio Kalevalan taruhahmosta. Lapsen oma valinta oli tuo kuviollinen kangas tursaaseen. Yksivärinen olisi ollut tylsempi, äidin ehdotus.

      Poista
  2. Tämä on kiva haaste - mutta samalla tämä pisti miettimään, mistä Suomi oikein tunnetaan. Ei ihan yksiselitteisiä vastauksia löydy, riippuu varmaan myös siitä, keneltä kysyy. Täytyykin pohtia, löytäisinkö jonkun lähestymiskulman tähän. Iku-Turso on muuten ihan mielettömän hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä saa kyllä kunnolla miettiä :) Ja se onkin parasta tässä käsityöhaasteessa. Tarina tuotteen synnystä saa minut rakastumaan aivan erityisellä tavalla valmiiseen käsityöhön, eikä sitä raaskisi reikäisenäkään heittää pois. Iku-Turso kiittää ja kumartaa kehuista :D

      Poista
  3. Mistä Suomi tunnetaan onkin mielenkiintoinen kysymys, mutta kehtaisin väittää, että joulupukki olisi ainakin yksi näistä. Odotan siis lähitulevaisuudessa tonttuasuja täällä (mm. ystävämme Ken voisi kaivata sesonkivaatteita) ;)

    Yllättävän paljon Suomea tunnetaan kuitenkin mainitsemastasi kylmästä, josta päästään kätevästi "meanwhile in Finland" kuvakoosteisiin. Salmiakkikin on aika tuttu juttu (tosin ehkä inhokkilistalla) monille ulkomaalaisille. Entäs Marimekko, suomalaista designiä. Yllättävän paljon juttuja löytyy kunhan vain miettii.

    Aivan mainio ikuturso kyllä takkiin päätynyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo luinkin jonkun lehtijutun, missä ylistettiin Marimekkoa maailmalla. Tonttuasut ovat nekin hyvä vaihtoehto, varsinkin minikoossa. Tuhannet järvet ja puhdas luonto ovat myös minun listallani ylpeyden aiheita.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.