maanantai 20. marraskuuta 2017

Aineeton joulukalenteri, ideoita luukkuihin

Osallistun tänä vuonna Facebookin ompeluryhmässä joulukalenterivaihtoon. Erityistä tässä on se, että joulukalenteri on aineeton. Aineettomalla joulukalenterilla voi ilahduttaa ystävää ja lieventää joulun odottamisen jännitystä, eikä mitään turhia tavaroita kerry pyörimään nurkkiin.

joulukalenteri


Tämä julkaisemani aineeton joulukalenteri on varjoiluversio alkuperäisestä. Koska kalenterin kasaaminen on ollut niin kivaa puuhaa, haluan jakaa sinullekin vinkkejä ystävän ilahduttamiseen. Tämän joulukalenterin voi antaa työkavereille, ystävälle tai naapurille. Minä taidan laittaa tämän toisen versioni aineettomasta joulukalenteristani ystävälliselle ja auttavaiselle kirjaston henkilökunnalle.

HOX: Tämä postaus on päivitetty ja joulukalenteri on muokattu vanhan kirjan sivuille. Löydät sen täältä, klik.

Viime vuonna tein lapsille erilaisen joulukalenterin, joka sisältää tehtäviä ja puuhaa 24 päivälle. Yhdistämällä nämä kaksi kalenteria saat tehtyä kivan joulukalenterin lapsiperheelle.

Keräsin joulukalenterin luukkuihin paljon vaihtoehtoja. Lista jatkuu vielä 24. päivän ylikin. Muokkaa kalenterista omannäköisesi tai vastaanottajan näköinen. Etsin esimerkkilinkit jokaiselle päivälle valmiiksi, niin saat kasattua oman joulukalenterisi helposti ja nopeasti.

Nyt siihen tärkeimpään eli mitä voi laittaa aineettoman joulukalenterin luukkuihin. Luukut voivat sisältää hyvin erilaisia asioita: runoja, ohjeita, ideoita, perinteitä, uuden oppimista, kirjavinkkausta.... Joulukalenterin voi myös tehdä tietyllä teemalla: kerää luukkuihin 24 niksiä, reseptiä, taikatemppua tai joululaulua.

Aineettoman joulukalenterin luukut voi toteuttaa paperisena tai sähköisenä. Luukut voivat avautua myös puoliksi paperilla ja puoliksi virtuaalisesti. Nykyaikana tekniikkaa on moneen lähtöön: videot, whats uppit sun muut.

Aineeton joulukalenteri

1. Minä olen niksien suurkuluttaja. Mitä arjessa helpottavia niksejä sinä käytät? Tässä on yksi Kangaskorjaamon niksi: Tee itse pieni kylmälaukku kahdesta kahvipussista laittamalla ne sisäkkäin. Eväsleivät ja jogurtit pysyvät kylminä.

2. Askartelu- tai käsityöohjeita
* Taidatko tehdä näin hienoja lumihiutaleita, tässä on lumihiutaleiden kaaviokuvia Pinterestistä.
* Yli 20 jouluista askartelu- ja käsityöideaa Kototeko-blogista
* Vanhasta kirjasta pidike joulukorteille/ Lumisiivet-blogi

Tässä on yksi jouluinen askarteluidea. Poro on ommeltu kierrätysmateriaalista eli vanhasta nahkatakista. Ohjeet poron ompeluun löytyvät Kototeko -blogista. Piirsin poron siluetin itse, sain suorat jalat, jotka on helppo ommella. Sarvet puolestaan piirsin koristeellisimmiksi. Tästä voit tulostaa poron omiin ompeluksiisi.

joulukoriste kierrätysmateriaalista


3. Peliohjeet korttipeliin 

4. Ohjeet näyttävään jääkranssiin, jonka voi ripustaa puunoksalle.  Laita tarjottimelle/ sangon pohjalle vähän vettä, lehtiä, oksia, foliosta leikattu lumihiutale, mitä vain keksit ja ripustusnaru. Sitten odotellaan pakkasta. Kauankohan tänä vuonna saa odottaa.
Tässä on minun tekemäni jääkranssit.

5. Anna hetki aikaa rentoutumiselle ja venyttelylle. Tässä on hartioiden venyttelyohjeita. Vaihtoehtoisesti liikkumisvinkkejä, äänenhuoltojumppaa tai lupaudu lenkkikaveriksi.

6. Ohjeet taikatempun harjoitteluun, niin pääset nauttimaan esityksestä.


8. Erilaisia tapoja taitella joulutorttu
* Dronningholm haastaa kaikki mukaan ideoimaan uusia muotoja, katso kilpailun ohjeet ja inspiroivat ideat
* Joulutortun uudet muodot/ K-ruoka
* Helppo joulutorttu, johon mahtuu paljon luumuhilloa ja kermavaahtoa

9. Hetki rentoutumiseen tarkkojen värityskuvien parissa...

10. ...vaiko visaisempi pulmatehtävä tai pähkinä purtavaksi tälle päivälle: tulitikkutehtäviä.

11. Aivojumpppaa sanaristikon tai sudokun parissa.

12. Joululauluja YouTube versiona tai paperisena nuotteineen.

13. Ideoita itse tehtyihin joulukortteihin
* joulukortit vanhan kirjan sivuista
* joulukortit kierrätyspaperista

14. Elämänohjeita, viisauksia, aforismeja, mietelauseita, sananlaskuja, rakkaalla lapsella on monta nimeä.
* Tunturisuden mietelauseet
* Positiivareiden värssypankista löytyvät jouluisetkin riimit

15. Vanhan kansan sääennustuksia ja perinnetietoa koko seuraavaksi vuodeksi.

Joulukuun 15. päivä vieteään Annan päivää, silloin on juuri sopiva aikaa aloittaa joululeipomiset. Lähde: Taivaannaula. Näiltä sivuilla löytyy lisää vuodenkiertoon liittyviä perinteitä ja sanontoja.

16. Vinkkaa joulun suosikkireseptisi ystävälle.
* Suklaakakku kokonaisilla päärynöillä
* After Eight -juustokakku
* Persimonhillo

17. Runoja tai haikuja joulusta tai jouluttomuudesta
* Birgit-mummon joulurunot
* Kokeile haiku-runorobottia 

18. Menovinkki johonkin paikkakunnan joulunalustapahtumaan. Lähde itse mukaan.

19. Pohjoisen illat ovat sopivan pimeitä tähtien tarkkailuun, miltä tähtikuviot näyttävät
* Ursan tähtikartta, vinkkejä tähtien tarkkailuun
* Tähtikartat, jokaiselle kuukaudelle omansa

20. Kirjavinkkausta
* Kirja jokaiselta Suomen itsenäiseltä vuodelta

21. Testaa sorminäppäryytesi origamitaittelun avulla

22. Lähes aineeton joulukoriste puhelinluettelon sivusta tai muusta paperista

23. Ideoita erilaisiin joulukuusiin pinterestissä:
* Joulukuusen voi laittaa ikkunaan, seinälle, pöydälle...
* Joulukuusen muodon voi hahmotella valokuvista, joulupalloista, joulukuusennauhasta, paperisista lumihiutaleista
* Minijoulukuusi syntyy kuusen oksista isoon maljakkoon
* Joulukuusi koristenauhasta seinälle

24. Viimeistele kattaus taittelemalla lautasliina kauniisti, lautasliinan taitteluvinkit
* joulukuusi
* taitteluohjeita Kotiliedestä


Vaihtoehtoja joulukalenterin luukkuihin:

25. Arvoituksia pähkäiltäväksi

26. Onkos jotain kivoja virtuaali-/ mobiilipelejä vinkata. Itse en näistä niin innostu, joten tämä kohta jää sinun täytettäväksesi.

27. Joulutarina
 * esim. Kelkka, joka lähti tiehensä

28. Joulubingo. Tämä sopii hyvin joulukalenterin ekoille päiville. Tee ruudukkoon lista jouluisista asioista. Rastin saa laittaa, kun asia on tehty tai nähty. Kuka saa bingon ensimmäisenä. Tässä on malliksi yksi joulubingo, mutta se on helppo itsekin tehdä.

29.  Erilaiset listat: esim. lähialueen luontopolut, 5 tapaa jouluvalojen ripustamiseen, 10 tapaa käyttää tähteeksi jääneet joululaatikot jne.

30. Pinterestin loputon aarreaitta. Laita hakusanaksi Christmas (diy) ja katso mitä löydät. Me täällä teemme seuraavaksi piparkakkumuoteilla lohkoja vesimelonista ja persimonista välipalaksi.

31. Tässä on nopea ja helppo askarteluidea joulukalenterin mukaan laitettavaksi. Ikkunaan voi leikata kartongista poron kurkistelemaan. Nenä liimataan paikoilleen punaisesta huovasta. Voit tulostaa poron siluetin tästä linkistä.


aineeton joulukalenteri


Joulukalentereita muualla


HOX:Tämä postaus on päivitetty ja uudistettu löydät sen täältä, klik. Aineeton joulukalenteri avautuu vanhan kirjan sivujen välistä.

Tulossa: Instagramiin Blogisiskojen yhteinen joulutorttukalenteri. Luvassa on hassuttelua, fiilistelyä ja kunnon joulutorttuhurmosta. Jokaiselle löytyy oma torttunsa, olit sitten perinteisen tai vapaan tyylin ystävä. Joulutorttukalenteri löytyy Instagramista hastageilla #joulutorttukalenteri17 ja #blogisiskot.


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

16 kommenttia:

 1. Täälläkin monenmoisia kalentereita työn alla: luokkaan ilmaisutaidollinen ja yllätyksellinen kalenteri, salaiselle ompeluystävälle tarvikekalenteri ja tietenkin blogin oma joulukalenteri, jossa on monenmoista ideaa ja paljon joulumieltä. Tulehan taas kurkkailemaan!
  pst. Marraskuun haaste on tänään työn alla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ilmaisutaidollinen joulukalenteri kuulostaa piristävän erilaiselta. Osallistuin kerran tuollaiseen ompelutarvike joulukalenteriin, ja sen jälkeen minulta ei olekaan puuttunut juuri mitään. Ilman muuta tulen kurkkimaan :)

   Poista
 2. Kivoja vinkkejä! Täytyykin katsoa, mitä näistä voisi ottaa käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti tästä löytyy hyödynnettäviä ideoita. Linkkejä tuli aivan hurja määrä.

   Poista
 3. Ihana idea ja kivoja vinkkejä. Itse tein miehelle ja lapsille aineettomat kalenterit ja tykästyivät ideaan kovasti. Mukavaa vaihtelua materian keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Juuri näin. Materiaa tulee ovista ja ikkunoista koko ajan lisää. Kauniilla ajatuksilla ja ideoilla voi myös ilahduttaa lähimmäistä.

   Poista
 4. Onpas hauskoja ja monipuolisia ideoita joulukalenteriin! Jokainen varmasti löytää jotain mistä innostua.

  Mulla oli lapsena aikoinaan sellainen paperikalenteri, jossa oli tarinan pätkä aina joka luukussa ja se tarina sitten aina jatkui luukkujen myötä, se oli tosi hauska vähän erilainen kalenteri kun oli aina jotain mitä odottaa kuvan lisäksi.

  Viimevuosina mulla on ollut käytössä Positiivarien joulukalenteri missä on aina jokin aforismi tai mietelause joka päivälle :) Eli samaa ideaa mitä yhdeen luukkuun ehdottelit.

  Mainion kakkuohjeen kyllä olit tuonne sekaan löytänyt täytyy sanoa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kirjaston tontut laittavat joulukirjat omaan hyllyynsä sopivasti tyrkylle. Sieltäpä voisimme hakea jonkun joulutarinan ja lukea pari sivua päivässä. Tai olipa tuossa ylläkin jo linkki joulutarina sivuille. Pitäs vaan osata päättää mistä tekee meidän jouluperinteet, tai sitten toteuttaa kaikki! Hyviä ideoita sullakin. Tuosta positiivareiden kalenterista saisi piristystä itsellekin. Kiitos käynnistä ja vinkeistä :)

   Poista
 5. Mä jo yhden itsetehdyt kalenterin pukkasin eteenpäin. Vielä olisi tarpeeksi monta odottelemassa. Kiitos vinkeistä, tiedän mitä ystävän kalenteriin laitan 😉 torttukalenteria odotellessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että olet lisäämässä jännitystä joulun odotukseen ja kasaat joulukalentereita. Tämä on muuten mainio lahjaidea, pitää vaan muistaa antaa etukäteen. Eihän kaikkia lahjoja ole pakko antaa aattona, vai mitä. Kiitos ja Ole hyvä :)

   Poista
 6. Voi vitsit, miten kattava lista! Kiitos! Heti aloin miettiä, ehtisinkö sittenkin tehdä vielä jokusen extra-kalenterin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tälläistä palautetta on aina mukava kuulla. Ehdit varmasti tehdä vielä pari joulukalenteria. Joulukalenteri voi ihan hyvin alkaa vaikka 5. päivästä. Niin ehtii vielä paremmin askarrella monta joulukalenteria. Tai tee adventtikalenteri, luukut neljälle pyhälle.

   Poista
 7. Ootpa tehnyt oikeen megapostauksen. Wau! Tää on tosi kiva. Meillä on lapsille ollut vuosikaudet sepittämäni, tarinallinen joulukalenteri, jonka päätähtenä on Vipsu-tonttu. Se myös aina kätkee joulukarkit ja niitä etsitään sit vihjeiden perusteella. Samalla linjalla jatketaan. Kiitos blogini maininnasta. Hienon poronkin teit! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vipsu-tonttu kuulostaa sinun tyyliseltä energiapakkaukselta :) Mää karsin jo ideoita/ linkkejä tuosta listasta, ettei tule liian megalomaaninen postaus. Joten osa ideoista jää siis vielä ensi vuodelle käytettäväksi. Kiitos kommentista, sait minut hymyilemään.

   Poista
 8. Ihana! Tulin ihan ajatuksen kanssa näitä uudestaan lukemaan. Ja varmasti vielä uudelleen ja uudelleen. Täytyy pujottaa niitä omaan joulukalenteriin. Kiitos linkkauksesta! Olen hyvin otettu! 💖😍 Viime vuonna oli blogimaailman hienoin joulukalenteri täällä ja melkein haaveilen meillekin tytöille sellaisesta: http://minitkoivikonkatveessa.blogspot.fi/2016/12/luukku-1.html Oli pakko linkata, koska se on vaan niin hieno!

  VastaaPoista
 9. Sydämelliset kiitokset Teresa. Minä innostuin itsekin ja teen aina vaan uusia ja uusia joulukalenterita, nyt kun löysin hyvän rungon.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.