lauantai 2. joulukuuta 2017

Ripusta poro kuusen oksalle, vanhasta nahkatakista joulukoriste

Löysin Kototeko-blogista näppärän kierrätysvinkin vanhalle nahkatakille. Kaksinkertaisesta nahasta syntyy hauska poro joulukuusen oksalle roikkumaan.

poro joulukuusenkoriste


Vintillämme olikin valmiina jo sopivan vanha nahkatakki tuunattavaksi. Hyödynsin nahan oikeaa ja nurjaa puolta. Yhden nahkatakin hihasta tuli 6 poroa. Ompelu ja leikkaaminen tuntuivat alkuun hitailta, mutta tehdessä sorminäppäryys lisääntyi.

Ensin jäljensin poron hahmon kaavapaperille. Sitten leikkasin kaksi poron kokoista nahkapalaa. Neulasin kaavapaperin nahkapalojen kanssa nipuksi. Ompelin tarkasti poron ääriviivoja pitkin. Ompelun jälkeen revin kaavapaperin irti. Langanpäät solmin yhteen ja pujotin neulalla nahkapalojen väliin. Lopuksi leikkasin poron hahmon irti nahkapalasta ompeleiden muotoja seuraillen. 

ompele joulukuusenkoriste


Vinkit joulukuusenkoristeen ompeluun nahasta

 • Testaa onko nahka sopivan tukevaa. Pysyykö kaksinkertainen nahkapala tukevasti pystyssä.
 • Käytä ompelussa paksua tikkauslankaa, niin ommeljälki erottuu hyvin.
 • Paksun nahan ompeluun tarvitset nahkaneulan, ohuen nahan ompelu voi onnistua tavallisella paksulla neulalla. Testaa tilkulle.
 • Käytä ompelussa avointa applikaatiopaininjalkaa, tai jotain muuta paininjalkaa, josta näet kaavapaperin viivan hyvin.
 • En leikannut poron sarvien alimpia sakaroita erilleen, vaan jätin ne yhteen. Näin sarvet ovat tukevammat, eivätkä lerpata.
 • Varo leikkaamasta ompeleita poikki, kun leikkaat poron muotoa.
 • Yksinkertaiseen nahkaan sakset pystyvät paremmin. Tarkat kohdat voi leikata ensin päällimmäiseen nahkaan, sitten alimmaiseen nahkaan. Näin menetellen ei ole vaaraa, että leikkaisi ompeleita poikki.

joulukuusenkoriste kierrätysmateriaali


Kannattaa miettiä millaisen poron haluaa piirtää, samat muodot tulevat myöhemmin ommeltavaksi ja leikattavaksi. Liian isoa poroa ei kannata lähteä tekemään, koska päästä ja sarvista tulee liian painavat, eivätkä ne pysy pystyssä. 

Tästä voit tulostaa sapluunan poro joulukuusenkoristeeseen.


Leikkuujätteen säästin vielä. Leikkuusilpusta voi ommella nahkaisia merkkejä farkun taskuun tai pipon reunaan.

ompele vanhasta nahkatakista

Kototeko -blogissa on lisää vinkkejä porokoristeen ompeluun sekä omatekoiseen tuotelappuun, jos poron haluaa antaa lahjaksi joulukortin mukana. Kototeko-blogissa on myös muita jouluohjeita, esim. tässä syntyy moderni kuusiryijy vanhasta nahkatakista.

Näillä poroilla osallistu Blogisisarten joulutorttukalenteriin. Toinen luukku aukeaa tänään Instagramissa. Joulutorttukalenterissa on luvassa  muutakin herkuttelua, ideoita ja hyvää mieltä. Tervetuloa seuramaan #joulutorttukalenteri17 ja #blogisisaret.

Nyt on juuri sopiva aika aloittaa joulukorttiaskartelut. Näihin kortteihin on käytetty myös kierrätysmateriaalia, joulukortit on tehty vanhan kirjan sivuista.

Viimeinen Suomi100-teemakäsityöhaaste on käynnissä. Tervetuloa mukaan, Joulukuussa kässäilemme teemalla siniristilippumme.


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset :) Nahka sopii hyvin poroihin, ovat ihan luonnonkauniin näköisiä :D

   Poista
 2. Kauniita koristeita. Käytät kekseliäästi materiaaleja ja on kiva, että jaat myös vinkkejä meille muille.

  VastaaPoista
 3. Kivoja! Minullakin olisi yksi hyvä vanha nahkatakki just tämmöseen käyttöön. Harmi vain, että se on Mieheni ja hän käyttää sitä yhä. Ilahtuiskohan hän, jos jouluna hoksaisi oman nahkatakkinsa kuusen oksilla poroina? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Entä jos nahkatakista leikkaisi poron kappaleet sieltä täältä, niin miehen nahkatakki saisi samalla porokuviot. Vuori loistaisi kivasti noista poronmuotoisista rei'istä :D Tai toisiko joulupukki uuden takin miehelle.

   Poista
 4. No sähän innostuit! Oikeen tokallisen teit. 👌 Kiva, kun innostuit kokeileen. Nahkatakit on mun ihan suosikki kierrätysmatsku. Kiitos blogimaininnoista! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä. Minä huomasin, että blogistani ei löydy kovinkaan paljon jouluisia postauksia. Joten parempi ohjata lukijat inspiroitumaan Kototekon puolelle :)

   Poista
 5. oi nuo on niin symppiksiä! Voisin kokella tehdä lasten kanssa kartongista vähän vastaavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea. Niitä kartonkisia poroja voisi laittaa sitten ikkunallekin tonttujen kanssa. Kiitos kommentista Laura :)

   Poista
 6. Kiitos kovasti, ihanaa joulunaikaa Hääräämölle :)

  VastaaPoista
 7. On kyllä tyylikkäät kuusenkoristeet<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluiset kiitokset :) Nämä porot ovat myös näppäriä laukun ja repun koristeita, niin pääsevät vähän ulkoilemaankin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.