sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Erilainen pääntie paitaan - kaavakokeilu

Halusin kokeilla jotain uutta ja erilaista pääntietä paitaan. Sain idean paidasta, johon on yhdistetty ikään kuin lyhyt jakku tai bolero. Boleromaiset kappaleet leikkasin erillisinä ja laskostin olkasaumaan. Lopputulos on kulmikas ja samalla avoin pääntie.

paita loimusametista


Nuorena minulla oli tapana ommella silloin tällöin pelkästään ompelun ilosta. Halusin kokeilla ja opetella uutta. Kerran ompelin mustan vartalonmyötäisen kotelomekon, koska halusin tehdä jotain trendien mukaista. En kuitenkaan käyttänyt kotelomekkoa kertaakaan.

Joskus tein kauniin kangaslöydön, josta oli suorastaan pakko ommella jotain. Muistan vaaleanpunaisen farkkukankaan, josta tein farkkutakin, mutta se varastettiin ihan uutena. Joku muukin ihastui siihen. Minulla oli ihana mummi, joka sponsoroi ompeluharrastustani, tuki ja neuvoi. 

Nykyään ompelen enimmäkseen tarpeeseen. Aikani on kortilla, joten kankailla hassuttelu ja kokeileminen ovat jääneet. Tämä paitaprojekti olikin oikein hauska välityö. Tärkeintä oli ommeltu matka, lopputuloksen onnistuminen tai epäonnistuminen ei pelottanut. Materiaali löytyi vaatekaapin ylähyllyltä, olin unohtanut sinne täyspitkän loimusamettihameen.


erilainen pääntie paitaan


Kun ei ollut pelkoa, että tuhoaisin kankaan käyttökelvottomaksi (hamettakaan ei ollut kertaakaan käytetty), niin lähdin muokkaamaan kaavoja ihan kaavojen muokkaamisen ilosta. Mitä tapahtuu jos leikkaan tästä näin tai onnistuuko tällainen laskostus?

Ompelun alkumetreillä tuntui, ettei tästä taida paitaa tulla. Ensimmäisessä sovituksessa etukappale pysyi hädin tuskin rintojen päällä ja boleron malliset kappaleet retkottivat ihan missä sattui. Hihojen kiinnittäminen ja bolerokappaleiden tikkaaminen etukappaleeseen auttoivat ja paita alkoi pysyä päällä paremmin muodossaan.

Lopputulos on minun silmääni tosi kiva. Tykkään avonaisesta pääntiestä, mutta se ei kuitenkaan tunnu liian avonaiselta, koska siinä on ikään kuin bolero päällä. Meinasin juhlia tällä synttärini pitkän kaavan mukaan, lastenvahtikin oli varattu viikonlopuksi, mutta murphyn laki iski tässä vaiheessa: oksennustauti.

Pääntien muokkaaminen

 1. Leikkasin etukappaleen yläosan omaksi kaavakseen. Katkaisin etukappaleen 4 cm kainalon alapuolelta.
 2.  Piirsin ja leikkasin etukappaleen yläosan halki kahdesta kohtaa.
 3.  Venytin kaavaa leveämmäksi, jotta saan laskoksia olkapäälle. Yksi halkeama on 3 cm leveä, joten lisäleveyttä kaavan tuli yhteensä 6 cm.
 4.  Piirsin lopullisen kaavan, olkalinjan tasasin suoraksi.

kaavan kuosittelu


Seuraavassa kuvassa näkyy miten leikkasin kappaleet paitaan. Etukappaleet tulevat 4 cm matkalle päällekkäin sivusaumassa kainalosta alaspäin.

paidan leikkaaminen


Tässä kuvassa paita on nurinpäin, jotta ompelutekniset ratkaisut erottuvat. Olalla on kolme laskosta. Etukappaleen yläreunassa on framilonnauha, jotta pääntie on napakka. Bolerokappaleet on tikattu etukappaleen päälle kiinni. Toiseen sivusaumaan ompelin kuminauhan venyttäen, jolloin paita poimuttuu epäsymmetrisesti ja helmasta tulee vino.

paidan ompelurakenteita


Erilaisia pääntiemalleja paitoihin


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä


14 kommenttia:

 1. Hauska muunnos ja tyylikäs lopputulos. Muistan ,että 80-90-luvuilla saksalaisissa muotilehdissä oli usein tämän tyyppisiä paitoja ja kakkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos HennaMar :) 80-90-lukujen taitteessa olen opetellut ompelemaan, oiskohan tuolta jäänyt alitajuntaan tämän pääntien muoto :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla Craft Candidate. Pitäisi haastaa itseään useamminkin vieraille vesille ja saksimaan kaavoja.

   Poista
 3. Ompas kyllä kiva erilainen pääntie paitaan! Usein kyllä sitä tulee tehtyä tuttua ja turvallista vaikka voisi kokeilla mitä tahansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jennille, sama pätee ihan kaikkeen esim. ruokaan. Tuttua ja turvallista päivästä toiseen, vaikka voisi tehdä mitä tahansa. Seuraavaksi meinasin kokeilla nachovuokaa, ruokana siis, en vaatteena ;)

   Poista
 4. Kivaa vaojtevai tuollainen pääntie muiden paitojen rinnalle. Tosi kivasti tejtu

  VastaaPoista
 5. Voihan oksennustauti.. Sitä oli meilläkin viime viikolla liikenteessä.. :/ Toivottavasti olette jo voiton puolella. Paita on tosi kivan näköinen.. Onnittelut synttäreiden johdosta! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja kommentista. Minä olin ainut onnekas, joka sai tartunnan. Olin niin "kohtelias", että oksensin yöllä, niin muu perhe oli helppo eristää. Ja luettuani tämän artikkelin Maaseudun tulevaisuudesta, olemme syöneet kokonaisia valkopippureita aina oksennustaudin uhatessa ennalta ehkäisevästi.
   https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/valkopippuri-voi-ehk%C3%A4ist%C3%A4-vatsatautia-1.142154

   Poista
 6. Kaunis! Pitää kokeilla joskus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Täälläkin on niin kaikenlaista kokeilulistalla, että toivottavasti "joskus" on pitkä aika tehdä kaikenlaista sitten kun se tulee :D

   Poista
 7. Hienosti kuositeltu! Pääntie näyttää tosi kauniille ja istuu nätisti sulle. Tykkään itsekin kokeilla kaikkea uutta ja nyt varmaan jatkossa tuleekin enempi perehdyttyä kuosittelun saloihin kun saan piakkoin omat peruskaavani käyttöön:) Harmi kun sun synttärijuhlat meni mönkään:/ Seuraavia juhlia odotellessa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset :) Omat peruskaavat kuulostaa tosi mahtavalta. Meillä oli jo suunniteltuna synttärijuhlat vol2, arvaa vaan tuliko kaikilla lapsille ja mulle flunssa. No, jos kolmas kerta toden sanois.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.