perjantai 17. tammikuuta 2020

Ompele huomaamaton paikka vuoropistoin

Lapsi sai second hand -takin, jonka hihassa oli reikä. Täytevanu pyrki ulos maailmaa katselemaan. Mietin miten saisin täytevanut takaisin piiloon. Takki on tarkoitettu "pyhätakiksi", joten paikan olisi hyvä olla huomaamaton. Ompelukoneella ei edes pääse ompelemaan hihan sisälle, joten on pakko turvautua käsin ompeluun. Vuoropistot ovat huomaamattomia, eivätkä näy päällepäin. Paikkamateriaaliksi löysin melkein samaa mustaa kangasta, mutta hätätilassa paikkausmateriaalia voi lainata takin piilossa olevista osista.

Huomaamaton paikka



Huomaamaton paikkaus on tarpeellinen taito


Huomaamatonta paikkausta tarvitaan tasaisin väliajoin. Erään paikkaustarinan muistan oikein hyvin. Olin kiertänyt monta tuntia vaatekauppoja etsien sopivaa toppatakkia. Ensimmäisessä liikkeessä olisi ollut juuri hyvä ja sopivanlainen toppatakki, mutta hieman liian kallis. Sitten kun palasin tyhjin käsin  ensimmäiseen kauppaan ostamaan sen liian kalliin takin, niin kassalla myyjä sanoikin, että tämä onkin 70 % alessa. Kukaan ei ollut merkinnyt sitä vaaterekkeihin. Tässä vaiheessa varmaan kaikki muut olisivat ilahtuneet, mutta minua tuppasi himpun verran ärsyttämään.

Arvaapa mitä tälle aletakille sitten tapahtui ensimmäisellä käyttökerralla. Tuuppasin ahterini auton takaoven ikkunanveivauskahvaan, kun laitoin lapsen turvavöitä ja sillä seurauksella takkini repesi.  Silloin opettelin ensimmäisen kerran ompelemaan paikan vuoropistoin. Nyt takki on ollut korjattuna  käytössä ainakin 5 vuotta.


Tässä alla olevassa kuvassa ompelen takin hihaan paikkaa vuoropistoin.

takin paikkaaminen


Paras kangasmateriaali, joka muistutti kiiltävää takin pintaa oli musta satiinitilkku, joten siitä tuli paikka. Ensin taitoin ja silitin paikan reunat nurjalle. Repeämän reunat parsin käsin yhteen ihan miten vaan -pistoilla. (kuva alla) Pääasia että vanu pysyy sisällä.

takin paikkaus


Vuoropistot ommellaan näin


Vuoropistot ommellaan nimensä mukaisesti vuorotellen paikkaan ja takkiin. Neulan kärjellä poimitaan n. 3 mm kangasta takista. Seuraavaksi neula pistetään paikkaan taitereunan sisään 3 mm matkalta. Tärkeintä on että seuraava pisto alkaa aivan edellisen piston loppukohdasta, jolloin näkyviin ei jää yhtään ompelulankaa.

Tästä vaaleanpunaisesta tilkusta yksittäiset pistot erottuvat paremmin kuin mustasta. 

Vuoropistojen ompelu


Kankaan nurjalla pistot muodostavat katkoviivan, samoin paikan taitteen sisälle muodostuu katkoviiva.

Instagram TV:ssa on video miten vuoropistot ommellaan.


käsinommeltu paikka


Lainaa paikkamateriaalia huomaamattomasta osasta vaatetta


Musta vaate on helppo paikata, yleensä tilkkuvarastosta löytyy jotain mustaa kangasta, vaikka ei nyt juuri samaa sävyä olisikaan. Pinkit ja punaiset ulkoiluvaatteet onkin hankalampi paikata samanvärisellä paikalla. Ongelma ratkeaa, kun leikkaat paikan vaatteen taskusta, alavarasta, hihan tai helman taitteesta, vyötärökaitaleesta tai kauluksesta. Ihan mistä vaan kohdasta, joka on piilossa. Piiloon jäävän reiän voi paikata sitten erivärisellä kankaalla. Tämä korjausniksi vaatii tuplatyön, mutta lopputulos on huomaamaton.

Kerran korjasin lapsen viininpunaisia ulkoiluhousuja juuri vetoketjun alapuolelta. Tuohon kohtaan ei voinut laittaa mitään erottuvaa paikkaa. Leikkasin housujen vyötärökaitaleen sisäpuolelta paikan, jonka ompelin haaroihin. Vyötärökaitaleen sisäpuolelle ompelin paikan jostain mustasta ulkoilukankaasta, siellä erivärisyys ei haitannut.


Vuoropistoja voi käyttää myös muuhun


Vuoropisto on hyvin monipuolinen käsinompelutapa. Sillä voi ommella ratkenneen sauman yhteen huomaamattomasti. Varsinkin vuoritetun vaatteen ompelu vuoropistoin on helppoa. Tällöin purkautunut sauma ommellaan vaatteen oikealta puolelta kiinni, eikä vuoria tarvitse purkaa.

Tyynyjen ja pehmolelujen täyttö-/ kääntöaukot voi ommella vuoropistoin kiinni. Samoin vuoritetun vaatteen tai laukun vuoriin jäävään kääntöaukon sulkemiseen vuoropisto on sovelias.

Neuleessa vuoropistoin ommeltu sauma on erittäin huomaamaton.


Loppukevennys scubasta


Huomasin, että scuba eli onteloneulos on näppärä materiaali paikkaukseen, koska scubakankaan reunat eivät liesty. Sen voi ommella kankaalle ilman että silittää tilkun reunat nurjalle. Paikkasin lapset jumppatrikoot pienellä scubaympyrällä ja pykäpistoilla.

Jos haluat lukea käyttökokemuksia scubasta niin olen ommellut siitä leggingssit ja mekon.

paikkaus


Tarkennus: Tällä vuoropistolla on toinenkin nimi: piilopisto. Englanniksi löytyy paikkaustietoa nimellä invisible stitch. Vuoropisto termiä käytetään enemmän neulemaailman puolella ja piilopistoa käytetään ompelumaailmassa. Yhtä kaikki, sama pisto ja tekotapa. Kirjoittaessani tätä tekstiä en muistanut yhtään tuota toista nimitystä, niin tuli nyt vähän hassusti termit sekaisin. Kiitos kaikille, jotka muistutitte tästä piilopisto -nimestä.


Tässä postauksessa on lisää ideoita paikkaamiseen: miten pidentää housut lahkeet samalla kun paikkaa ne, miten juhlahousut paikataan ja miten Suomi 100 vuotta innoitti paikkaamaan.

Näin onnistut polvipaikan ompelussa ilman sivusauman ratkomista, ota avuksi sprayliima.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Raisa kehuista :) Tällä konstilla saa tosi kätevästi pelastettua vähän paremmat ulkoiluvaatteet.

      Poista
  2. Korjaustaito on kyllä tarpeen, jos haluaa säästää. Kaikkea ei voi korjata helposti ja nopeasti ompelukoneella, nuo vuoropistot ovat silloin pelastus, melko helppoakin. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Irmeli :) Kirppareiltakin tekee joskus hyvä löytöjä, joku ei ole korjannut vaatetta ja laittanut sen kiertoon edullisesti. Jos jaksaa nähdä korjaamisen vaivan, niin saa itselle hyvän vaatteen. Tähänkin pätee, että mitä enemmän harjoittelee käsinompelua, niin sitä joutuisammaksi ja paremmaksi jälki kehittyy.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.