perjantai 29. toukokuuta 2020

Taskun ompelu - erilainen ja hauska sydänmalli

Taskut ovat vaatteissa usein tarpeelliset. Joten miksipä ei ompelisi saman tien jotain kaunista ja koristeellista taskua. Tämä sydämen muotoinen tasku saa hymyn huulille ja taskun ompeluun tarvitaan vain yksi lisäkappale verrattuna tavalliseen taskuun.

Sydämen muotoinen tasku


Tämän sydämen muotoisen taskun voi ommella hupparin tai housujen  sivusaumaan. Tasku ommellaan aivan samoin kuin tavallinen tasku taskupusseineen sillä erotuksella, että tässä mallissa taskunsuun kaari piirretään puolikkaan sydämen muotoiseksi. Hupparin takakappaleelle ommellaan lisäksi toinen puolikas sydän. Kun sivusaumat ommellaan yhteen, niin valmis tasku näyttää sydämeltä.

hupparin ompelu

Tykkään panostaa yksityiskohtiin ommellessani. Ompelu on hauskempaa kun saa aikaan kaunista ja  samalla voi kehittää taitojaan. Tämä velour-kankaan pala oli täynnä sydämiä, joten mitäpä muutakaan tähän voisi enää lisätä kuin lisää sydämiä! Pienen hetken tuumailtuani keksin tavan toteuttaa sydämen muotoisen taskun.

hupparin ompelu


Sydämen muotoisen taskun ompelu


1. Piirrä taskupussin kaava tai käytä valmista kaavaa. Muokkaa taskupussin kaavaan puolikkaan sydämen muotoinen aukko, josta käsi työnnetään taskun sisään. Leikkaa puolikas sydän irti taskupussin kaavasta. Katso kuva alla.

2.  Leikkaa taskun osat kankaasta, lisää 1 cm saumanvarat
Leikkaa tehosteväristä puolikkaan sydämen muotoinen pala 2 kpl (käytin pinkkiä trikoota)
Leikkaa tehosteväristä sisemmät taskupussit 2 kpl (käytin pinkkiä trikoota)
Leikkaa jostain ohuesta kankaasta ulommat taskupussit 2 kpl (käytin nallekuviosta lakanakangasta, tähän ulompaan taskupussiin tulee puolikkaan sydämen muotoinen aukko)

tasku ohje


3. Silitä tukikankaat hupparin etukappaleeseen nurjalle puolelle taskun suun alle. Minä leikkasin ulommat taskupussit joustamattomasta lakanakankaasta, joten sekin antaa tukea taskulle.

4. Neulaa ulompi taskupussi hupparin etukappaleelle oikeat puolet vastakkain. Ompele taskun suun kaari = puolikkaan sydämen muotoinen ommel. Leikkaa etukappaleesta puolikkaan sydämen muotoinen pala irti. Tee aukileikkauksia kaareviin kohtiin.

5. Käännä taskupussi nurjalle, silitä.

tasku ompeluohje


6. Ompele tikkaus taskunsuun reunaan.

7. Neulaa sisempi taskupussi ulomman taskupussin päälle. Ompele taskupussit yhteen. Taskupusseja ei ommella etukappaleeseen kiinni.

Kuva nurjalta
Taskun kaava


7. Käännä puolikkaan sydämen saumanvarat nurjalle.
Parhaiten saumanvarojen kääntäminen onnistuu pahvista leikatun sapluunan avulla. Ompele sydämen reunaan poimutuslanka pitkällä pistonpituudella. Aseta pahvisapluuna sydämen päälle ja kiristä poimutuslangoista. Saumanvarat taittuvat kuin itsestään nurjalle pahvin päälle. Silitä saumanvarat paikoilleen ja poista pahvi silityksen jälkeen.


Tasku ompelu


8. Ompele puolikas sydän takakappaleelle samalla korkeudelle kuin etukappaleen sydämen kaari.

9. Ompele hupparin sivusaumat, kohdista sydämen puolikkaat tarkasti.

Taskun ompelu


Hyvät taskut tuli ja nyt mahtuu puhelinkin mukaan. Vetoketjunkin värin onnistuin sovittamaan taskujen kanssa yhteen.


Kokeile erilaisia taskunsuun kaaria. 


Piirrä kaaren tilalle neliö tai kolmio. Näiden ompelu onnistuu aivan samoilla ompeluohjeilla.
Entä miltä kuulostaisi puolipouta-tasku. Siinä olisi ympyrän muotoinen taskunsuun kaari ja auringonkeltainen taskupussi. Takakappaleen puolelle ommeltaisiin pilvi.


hauska taskuidea


Kangasta oli 1,3 m ja sain sommiteltua hupparin ja housujen kaavat (koko 134 cm) niin tiiviisti kankaalle, että yhtään tilkkua ei jäänyt yli. Hihan leikkasin poikittaiseen langansuuntaan, jotta sain kaikki kaavan osat mahtumaan. Alla olevasta kuvasta näet kaavojen leikkuujärjestyksen. Vähän kiskaisin leikattuja paloja erilleen, jotta ne erottuvat paremmin.

Kaava on Funny Fox vetoketjuhuppari Ottobre 4/2012.

hupparin leikkuusuunnitelma


Taskut ovat tarpeelliset ja siksipä lisäilen niitä mielellään vaatteisiin. Olen päättänyt ainakin kerran vuodessa opetella jonkin uuden taskumallin.

Tässä ompeluinspiraatioksi pari muutakin taskun ompeluohjettaHyppää Kangaskorjaamon matkaan, niin saat uudet ompeluniksit käyttöösi heti tuoreeltaan.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sydämen muotoiset kiitoksetkin :) Olen ehkä hieman söpöilyfiiliksissä tämän ompelun jäljiltä :D Olen päättänyt haastaa itseäni taskujen suhteen ja ainakin kerran vuodessa tehdä/ kehitellä jotain uutta. Taskuja ei ole koskaan liikaa vaatteissa.

   Poista
 2. Tätä täytyy kokeilla, on niin hauskan näköinen varsinkin, kun kankaassakin on sydämiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippujutttu, jos innotut kokeilemaan. Kiitos kun kävit kylässä HennaMar :)

   Poista
 3. Ihana idea tuollainen sydän tasku <3 Aurinkoista sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään näpräämisstä ja kerran vuodessa yritän ainakin heittää itselleni jonkin taskun ompeluhaasteen. Päivät rientävät vauhdilla, nyt toivotan jo hyvää loppuviikkoa sinne takaisin.

   Poista
 4. Todella kiva idea! Taskuja täytyy olla ja tuo vasta kiva onkin :) On kiva, kun tekee jonkun tuollaisen hauskan taskun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Peikkovilla :). Taskuun laitetaan yhä useammin puhelin mukaan, joten jatkossakin saan ommella taskuja vaatteisiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.