perjantai 11. syyskuuta 2020

Keppihevosen harjan ompelu ompelukoneella

Meidän reipas keppihevostyttö sai sinisävyisen hevosen, joka on ommeltu tilkuista. Keksin miten keppihevosen harjan voi ommella näppärästi ompelukoneella. Yksinkertainen pahvisapluuna nopeuttaa keppihevosten ompelua ja harjasta saa tehtyä todella tuuhean. 


Keppihevosen harja helppo ohje

Ompelin lapselle keppihevosen tilkuista. Tilkkuja jaksoin väännellä ja käännellä, mutta harjan ompelu alkoi tihkaista. Mietin että on pakko olla helpompikin tapa ommella tuuhea harja kuin yksitellen solmia villalangat parsinneulalla ja ryijysolmulla hevosen niskaan. 

Jätin asian hautumaan yön yli ja aamulla oli ideanpoikanen valmiina. Hevosen harjan voisi ommella kuin ison tupsun. Eli tarvitaan pahvisapluuna, jonka ympäri kieputetaan lankaa.


 Ompele keppihevonen


Ompele keppihevonen tilkuista

En ole oikein ruskean, harmaan, mustan tai muiden maanläheisten värien ystävä. Olen antanut itselleni luvan ommella eläimiä jostain muusta väristä kuin ne oikeasti ovat. Olen esimerkiksi ommellut punaisen haipenaalin. Halusin siis keppihevoselle pirteän värityksen ja kokosin kaikki sinisävyiset tilkut ompelupöydälle. 

Ompelin kaikki tilkut ensin riveittäin yhteen, rivit edelleen yhteen kankaaksi. Mukana on erikokoisia tilkkuja, juuri sen kokoisia mitä sattui tulemaan. Tilkkukankaasta leikkasin kaavojen mukaan hepan osat.

Kun olin leikannut keppihevosen osat, koristelin niitä kuvio-ompelein. Ompelin pitsiympyrän kaulaan kauneuspilkuksi. Otsaan kirjoin vapaalla konekirjonnalla perhosen täpläksi. Niin kuin oikeilla hevosillakin on valkoinen tähti otsassa. Tästä tuli oikea runoratsu, yhtä koukeroinen ja rönsyilevä.


keppihevonen ohje
 
Keppihevosen harjan ompelu

 


Keppihevosen harjan ompelu

Tässä työtavassa harja ommellaan ensin irtonaisena, jonka jälkeen se kiinnitetään kankaaseen. Viimeisenä ommellaan hevosen osat yhteen.

Tarvikkeet: tukevaa pahvia, villalankaa ja kanttinauhaa (tai kengännauhaa, vinonauhaa tms.)

1. Leikkaa sapluuna tukevasta pahvista. Leikkaa pahvin keskelle pystysuuntaan 2 cm leveä aukko. Jätä pahvin ylä- ja alareunaan n. 2 cm leikkaamatta.

Pahvin korkeus = hevosen harjan pituus

Pahvin leveys = hevosen  harjajouhen pituus x 2.


2. Kieputa runsaasti villalankaa pahvin ympäri. Varo kieputtamasta liian tiukasti, jottei keskellä oleva aukko umpeudu. Kieputa siis melko löysästi.

3. Aseta kanttinauha pahvissa oleva aukon päälle. Ompele nauhan päältä tiheällä kolmiaskelsiksakilla, näin kaikki villalangat kiinnittyvät nauhaan. Kiinnitä huomiota siihen etteivät villalangat työnny paininjalan edellä. Voit tunkea villalankoja paininjalan alle saksien kärjellä tai pinseteillä. Varmista villalankojen kiinnitys ompelemalla 2-3 kertaa nauhan päältä.

Keppihevosen harjan ompelu


4. Leikkaa harjakset auki pahvin sivusta.

5. Ompele harja paikoilleen hevosen niskakappaleeseen. Ompele tämän jälkeen hevosen muut saumat.

Keppihevosen harjan ompelu


Keppihevosen kaavat ja ompeluohjeet ovat Suuri käsityölehden sivuilta.

Näillä kaavoilla tulee aika iso ja painava keppihevonen. Heppa sopii jopa tandemratsastukseen. Pienille lapsille kaavaa kannattaa pienentää, jotta heppa on paremmin hallittavissa.

Keppihevosen ompelu

 

Keppihevosen keppiin pehmuste

Keppihevosen kepin pään päällystin virkatulla pallolla. Virkkasin palloon vähän kaulaa ja jätin siihen kepin halkasijan kokoisen reiän. Täytin pallon pehmeillä fleecetilkuilla. Liimasin pallon Erikeeperillä yläreunastaan paikoilleen. Nyt ei kuulu kavion kopsetta, eikä keppi naarmuta lattiaa tai seiniä villissä laukassakaan. 

Jossain näin idean, että keppihevosen jalkaan oli liimattu tennispallo, johon oli porattu keppiä varten reikä. Mutta minulla ei ollut tähän hätään ylimääräistä tennispalloa. Itse virkkaamalla sain myös juuri sopivan värisen, sinisen, pehmusteen keppiin.

keppihevosen keppi

 

Miksi keppihevosella on lehtiä kaulassa?

Keppihevosen kaulaan olen applikoinut koristeeksi muutaman lehdykän. Oikeastaan nuo lehdet kaulassa ovat paikkoja. Lapsi opetteli salaa käyttämään ratkojaa ja hyvin oli oppinutkin. Keppihevosen kaulaan oli tullut viiltoja. Peitin nuo ratkomisharjoitukset lehtien alle.

Ohje keppihevosen harjan ompeluun

 

Tässä on toinen keppihevonen jonka neuloin jämälangoista. Siihenkin tein ompelukoneella harjan ja pitsinauhasta suitset.

Samalla tilkkutekniikalla syntyi myös tämä nalle, jonka laitoin ovikoristeeksi. Nallen väritys on riemunkirjava. Hauska huomata miten erilaisilla väreillä saa niin erilaisen tunnelman käsityöhön.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle
 

4 kommenttia:

 1. Hei, tuo onkin superhyvä idea harjan ompeluun. Minulla muutama oppilas viitosen kässäryhmässä tekee kepparia. Otankin vinkkisi heti ensi viikolla käyttöön. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on mukavaa jakaa vinkkejä, jotka pääsevät heti tositoimiin. Toivottelen teille käsityötunnille tuuheita harjoja ja ompelun iloa keppareihin.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Kun tämän pahvisapluunan hoksasin, niin en olekaan muulla tavoin enää keppihevosten harjoja ommellut.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.