sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Virkattu pipo ruutukuvioinnilla

Etsin sopivaa ja hieman erilaista virkkausmallia pipoon. Kriteerini olivat hauska, erilainen, kiva virkata ja tytölle sekä pojalle sopiva virkkausmalli. Et-lehden sivuilta löysin Tsu -pipon, johon muodostuu ruudukkokuvio kohopylväillä ja puolipylväillä. Kun virkkaustyössä voi vaihdella eri silmukoita, niin se ei ole niin yksitoikkoinen tehdä. Pipon voi tehdä yksivärisenä tai raidallisena.

virkkausmalli pipoon


Pipon ruutukuvio muodostuu vuorottelemalla siis koho- eli reliefipylväitä ja puolipylväitä. Kohopylväät virkataan edellisen kerroksen pylvään etupuolelta. Puolipylväät virkataan edellisen kerroksen pylvään takapuolelta. Kun huomaat mistä välistä edellisen kerroksen pylvästä lanka koukataan koukulle, niin sen jälkeen virkkaaminen onkin helppoa.

Teinkin avuksesi ohjevideon Kangaskorjaamon fb-sivuille miten nuo pylväät virkataan. Pääset sujuvasti alkuun pipon virkkaamisessa, eikä tarvitse miettiä mistä välistä koukku työnnetään edelliseen kerrokseen.

Ohjevideo koho- ja puolipylvään virkkaamiseen


ohje virkattuun pipoon
Kohopylvään virkkaaminen


Suosittelen virkkaamaan ensin mallitilkun. Mallitilkun perusteella muokkasin alkuperäistä pipon ohjetta suuremmaksi. Pipon virkkaus aloitetaan päälaelta. Tein aloitusrenkaaseen 12 puolipylvästä. Pipon ympärykseen tulee näin ollen 12 ruutua. Valmiiseen pipoon tulee siis saman verran ruutuja, kuin aloitusrenkaaseen virkataan pylväitä.

Pipon päänympärystä voi hienosäätää virkkaamalla johonkin ruutuun 5 ja johonkin ruutuun 6 pylvästä. Yhden silmukan eroa ei huomaa valmiissa pipossa.

Ruutukuvio muodostuu 4+4 kerroksesta. Aivan hyvin voit virkata 5 pylvään korkuisia kerroksia, niin pipon alareunaan ei tule puolikasta raitaa, niin kuin minulla.

virkkausmalli pipoon
Tältä näyttävät silmukoiden lisäykset pipon päälaella.


Virkkausohje pipoon, jossa on ruudukkokuvionti

 • Virkkausohje on muokattu Et-lehdestä löytyneestä ohjeesta: virkattu Tsu-pipo
 • Virkkauslankani oli kaksinkertainen Sandness Garn Sisu ja virkkuukoukkuni oli nro 4. 
 • Pipon koko on 5-vuotiaalle sopiva, päänympärys on 54 cm. Ohje on helposti muokattavissa pienempään tai suurempaan päähän.  
 • Silmukkatiheys: 14 pylvästä 10 cm:llä

Aloitus: Virkkaa 4 kjs. ja kiinnitä renkaaksi.
1. krs. Virkkaa aloitusrenkaaseen 12 puolip.

2. krs. Virkkaa *2 kohop. seuraavaan puolip:n, 2 puolip. seuraavaan puolip:n*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa = 24 pylvästä.

3. krs. Virkkaa jokaiseen kohopylvääseen 2 kohopylvästä ja jokaiseen puolipylvääseen kaksi puolipylvästä. Kerrokselle tulee siis 4 kohopylvään ja 4 puolipylvään ryhmiä = 48 pylvästä.

4. krs. Virkkaa *2 kohopylvästä 1. kohop:n, 3 kohop. Virkkaa 2 puolipylvästä 1. puolip:n ja 3 puolip.* Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Kerrokselle tulee siis 5 + 5 pylvään ryhmiä = 60 pylvästä.

5. krs. Virkkaa *2 kohopylvästä 1. kohop:n, 4 kohop. Virkkaa 1 puolip. jokaiseen puolipylvääseen*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Kerrokselle tulee siis 6 + 5 pylvään ryhmiä = 66 pylvästä. Seuraavalla kerroksella ruudut vaihtavat paikkaa.

6.-9. krs. Aloita kerroksen virkkaaminen puolipylväillä. Kuuden kohopylvään yläpuolelle virkataan 6 puolipylvästä ja viiden puolipylvään yläpuolelle virkataan viisi kohopylvästä.
*Virkkaa 6 puolip, 5 kohop.* Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Vaihda langan väriä.

10.-13. krs. Ruudut vaihtavat paikkaa. Kerros alkaa kohopylväillä. *Virkkaa 6 kohop, 5 puolip.* Toista*-* yhteensä 6 kertaa.

14.- 17. krs. Kerros alkaa puolipylväillä. Virkkaa 6 +5 pylvään ryhmiä.

18.-25. krs. Vaihda langan väriä. Toista kerrokset 10.-17.

Sovita pipoa ja virkkaa tarvittaessa lisäkerroksia. Minulla oli 2 lisäkerrosta.

Viimeistele pipon reuna virkkaamalla 1 krs. kiinteitä silmukoita. Kiristin pipon alareunaa kaventamalla kolme pylvästä tasaisesti pois. Näin pipon reuna asettuu hyvin päätä myöten.

virkattu pipo


Alunperin virkkasin pipon 2 vuotta sitten 3-vuotiaan päähän sopivaksi. Silloin ompelin pipon sisälle bambutrikoosta vuorin. Nyt pipo ei enää mahtunut käyttäjälleen ja suurensin pipoa hieman. Poistin trikoovuorin ja virkkasin kaksi kerrosta lisää, näin helpolla tuli tarvittava suurennnus. Nyt kelpaa pipoa taas käyttää pakkasella.
 
Ruudukkovirkkaus on monipuolinen, olen virkannut tällä mallikuviolla myös pienen korin


 
Tämä postaus kuuluu sarjaan tervetuloa talvi. Olemme yhdessä Blogisisarten kanssa kirjoittaneet inspiroivaa luettavaa talven kunniaksi. Laitan alle linkit käsityöaiheisiin postauksiin sitä mukaan, kun ne ilmestyvät. Kaikki Tervetuloa talvi -teemapostaukset löytyvät koottuna Oranssia -blogista.

Maisan elämää luonnossa ja muualla: Neulotut säärystimet
Craft Candidate: Vauvan ensilapaset
Katamarian proosallinen arki ja räpellykset: Lehtikuvioinen alpakkaneule

Lopuksi haluan vielä esitellä talvisen ja helpon kranssin. Pakkasherran avustuksella tein puutarhaamme kauniita jäätaideteoksia. Muotteina käytin vanhoja alumiinisia kakkuvuokia ja koristeina käytin havunoksia ja muita luonnnon antimia.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Melissa :) Määkin tykkään, lapsi myös!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Suvituulia :) Näyttää ja tuntuu hyvältä eli pipo on lämminkin, kun on kaksinkertainen lanka.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Näinpä, sen takia itsekin ihastuin malliin. Ja uskotko että tuntuu joutuisalta tehdä, kun voi aina odottaa sitä seuraavaa ruutua: "mä virkkaan vielä tämän ruudun, no mä virkkaan vielä tuon ruudun..." ja sitten onkin virkattu jo koko pipo.

   Poista
 4. On aika erilaisen ja raikkaan näköinen tämä pipoversio!

  VastaaPoista
 5. Onpas kiva! Hauska miten tavallisesti virkkaamalla saa tuollaista erisuuntiin menevän näköistä jälkeä. Tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera :) Hetken aikaa kesti, kun testailin mallitilkulle miten virkataan etukautta tai takakautta pylväs. Eipä ole ennen tullut vastaan tuollaisia pylväitä. Nyt kun opin, niin tein video-ohjeen muillekin malliksi kohopylvään ja puolipylvään virkkaamiseen etu/takakautta.

   Poista
 6. Tosi kivan näköinen pipo! :) Itse olen vähän huono virkkaamaan, mutta kutominen sujuu jollakin lailla. Ohjeita lukemalla voisin osata toki, jos ryhtyisi yrittämään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maisa. Sinulla on reipas asenne, vain yrittämällä voi oppia uusia asioita. Ei kukaan ole seppä syntyessään :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.