sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Jouluinen pähkinäleipä

Leivo herkullinen pähkinäleipä joulupöytään tai anna ystävälle joululahjaksi itse tehtyä leipää. Niin herkullista, että korvaa pullat ja kakut. Tähän pähkinäleipään voit valita omat suosikkimakusi pähkinöiden ja kuivattujen hedelmien osastolta.

Pähkinäleipä resepti

Ostimme kerran markkinoilta pähkinäleivän. Leivän hinta oli aika suolainen, mutta maku niin mahtava. Etsin heti reseptin, jotta saan tätä herkkua lisää. Reseptin lähdettä en valitettavasti muista. Tämä leipä ei kaipaa päälle muuta kuin voita, jos sitäkään.

Leivän leipominen on helppoa, lähinnä ainesten sekoittamista. Lämmitän nesteen suuressa kattilassa ja lisään sinne kaikki muut ainekset. Pilkon yleensä edellispäivänä kuivatut hedelmät valmiiksi kulhoon odottamaan. Näin pääsen nopeammin itse taikinan kimppuun. Leivän kohottaminen ottaa pari tuntia aikaa, joten hellan tai ompelupöydän ääressä ehtii hääräillä muutakin.

 

Leivät kohoavat liinan alla ja ovat pian valmiita uuniin.

Jouluinen pähkinäleipä


Pähkinäleivässä on runsaasti sattumia, kuivahedelmiä ja luonnollisestikin niitä pähkinöitä. Pähkinöiden sijaan olen kokeillut myös siemeniäkin, riippuen siitä mitä kaapissa on sattunut olemaan valmiina. 

Minun lempilisukkeeni pähkinäleivässä ovat mantelirouhe, kuivattu aprikoosi ja taateli. En voi koskaan hillitä itseäni ja laitan ainakin 6 dl pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä taikinaan, vaikka ohjeen mukaan riittäisi vähempikin.

 

Pähkinöitä voi laittaa taikinaan esim. hasselpähkinärouhetta, mantelilastuja/ mantelirouhetta, pellavansiemeniä, auringonkukan siemeniä

Kuivattuja hedelmiä voi laittaa taikinaan esim. aprikooseja, karpaloita, luumuja, rusinoita, taateleita, viikunoita.


Pähkinäleipä resepti


Hedelmä-pähkinäleipä

Taikinasta tulee kolme vuokaleipää
 
2 dl pilkottuja pähkinöitä tai siemeniä
2 dl pilkottuja kuivattuja hedelmiä
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 dl omenasosetta
2 tl suolaa
½ - 1 dl siirappia
2 dl kaurahiutaleita
3 dl ruisjauhoja
n. 1 l hiivaleipävehnäjauhoja

Pilko kuivahedelmät saksilla paloiksi. Sekoita vesi ja omenahillo. Lämmitä neste 42 asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen jauhomäärään ja sekoita nesteeseen. Lisää taikinaan muut aineet järjestyksessä paitsi hiivaleipävehnäjauhot. Vaivaa lopuksi taikinaan hiivaleipävehnäjauhot. Taikina saa jäädä vähän löysäksi. 

Kohota leipätaikinaa liinalla peitettynä 1 tunti. Voitele leipävuoat tai suojaa vuoat leivinpaperilla. Sekoita ja kaada taikina kolmeen leipävuokaan.

Kohota leipiä vuoassa liinalla peitettynä 1 tunti. Paista 200 asteessa 30 - 60 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja leivät irtoavat vuoan reunoista. Meidän uunissa paistoaika on ollut n. 40 minuuttia. 


Vinkit

Jos sinulla ei ole leipävuokaa niin leivän voi pyöritellä pitkulaiseksi jauhotetun työpöydän päällä ja paistaa pellillä leivinpaperin päällä.

 

Joulupöydän kattausvinkki

Punaisista jouluomenoista saa helposti ja edullisesti monta samanlaista tuikkualustaa. Sommittele omenat ryhmiin, riviin tai jokaisen ruokailijan kohdalle omansa. 

Sopivan kokoisen reiän tuikulle saa, kun painaa tyhjällä tuikkikynttilän foliolla ympyrän omenan päälle. Sen jälkeen koverra hedelmäveitsellä omenasta tuikun muotoinen pala pois. Leikkaa omenan pohjasta ohut siivu pois, jotta omena seisoo tukevasti paikoillaan. Omenan alle voi laittaa palan foliota tai leivinpaperia, jotta pöytä ei kastu omenan kosteudesta. Parhaimmillaan olen käyttänyt samaa omenaa kynttilänjalkana kuukauden ajan.

Myös kruunukynttilälle voi tehdä omenasta kynttilänjalan. Tällöin omenapora on näppärin apuväline reiän tekemiseen omenan keskelle. Aikaisemmin tein omenakynttilöistä katseenvangitsijan ristiäisjuhlan herkkupöytään.

Tuikkualusta omenasta


Tässä lisää reseptejä suosikkileipiini


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.
 

6 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen oloinen leipä. Pitää kyllä testata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos innostut. Tämä leipä on yksi iso syy miksi syksyllä jaksaa vääntää kilotolkulla omenahilloa :D

      Poista
  2. Nam!😋 Kuulostaa kyllä tosi hyvältä, tätä täytyy kokeilla!
    Olen juuri muutaman viikon leiponut hapanjuurileipää ja siitä olemme tykänneet.
    Omatekoinen leipä on kyllä hyvää::

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset, tämä leipä on mukava kun sen voi tuunata omilla lempipähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä. Hapajuurileivonnasta en ole vielä innostunut, vaikka leivonkin paljon. Melkein voi sanoa, että on leipomisen saralla yleissivistyksessä aukko, niin suosittuja nuo hapanjuurileivät tuntuvat olevan.

      Poista
  3. Kuulostaa hyvältä! :) Herkullista joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset :) Leppoisaa ja makoisaa joulunaikaa sinnekin päin!

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.