lauantai 16. tammikuuta 2021

Miten kirjoitan hyvän käsityöohjeen

Halusin vähän erilaisen näkökulman tähän vuoden ensimmäiseen koostepostaukseen, joten luvassa on ohjeita ohjeiden kirjoittamiseen. Käsityöohjeet ja vinkit kiinnostavat lukijoita, joten välillä on hyvä pohtia, miten ohjeesta saisi lukijaystävällisen, toimivan ja ehkä jopa mielenkiintoisen. Tässäpä siis erilaisia näkökulmia käsityöohjeen kirjoittamiseen.

Käsityöohjeen kirjoittaminen

Viime vuonna julkaisin blogissani 48 tekstiä erilaisista käsitöistä. Näistä 32 julkaisua sisälsi käsityö- tai askarteluohjeen. Minulla on pieni tarkistuslista mitä "hyvään" ohjeeseen tulisi sisällyttää, mutta harvoin jaksan listan kanssa käydä ohjetta läpi. Kirjoittelen enemmän tunnepohjalta asiasta toiseen loikkien. Ajattelin kuitenkin vilauttaa teillekin muistilistaani, miten saattaa tekijäntieto luettavaan muotoon.

Esimerkkeinä ja kuvituskuvina on viime vuonna julkaisemiani käsityöohjeita. Linkeistä pääset lukemaan alkuperäiset ohjeet ja katsomaan työvaihekuvia.


Viime vuoden luetuin ohje oli Baby Bornin sukkahousujen ompelu rikkinäisestä sukasta.

Ompele Baby Born nukelle sukkahousut


Käsityöohjeen kuvittaminen

 
  • Mieti jo alussa mitä kuvia työvaiheista tarvitaan, erityisesti mitkä ovat kriittiset kohdat.
  • Miten ohjetta voisi jaksottaa kuvituksen avulla.
  • Kuvaatko jokaisen työvaiheen erikseen vai saako työvaiheita yhdistettyä samaan kuvaan. Entä kannattaako kuvat yhdistää kuvienmuokkausohjelmalla jälkeenpäin kollaasiksi. Vai kuvaatko koko ohjeen videolle.

 

Resorikaitaleen ompelu näppituntumalla paidan pääntielle on yksi sellainen ohje, joka tarvitsee ehdottomasti videon. Resorikaitaleen venyttämistä ja mittaamista sormiviivaimella ei pystynyt selittämään valokuvin. 

Resorin ompelu pääntielle näppituntumalla

 

 

Käsityöohjeen rakenne

 
Aloitan yleensä kirjoittamalla yleislinjoista, mitä tällä ohjeella tehdään, mikä on ohjeen tarkoitus. Luon ensin kokonaiskuvan, enkä ryntää suoraan työvaiheisiin. Saatan esitellä työtavan edut tai kerron mihin muuhun työtapaa voi soveltaa. Esimerkiksi näin ikään...

Hämähäkkiruusut voi kirjoa koristeeksi tai tahrojen ja reikien peittämiseksi. Hämähäkkiruusujen kirjonta onnistuu automaattisesti, koska lanka punotaan ristikon ympärille. Tässä ei tarvitse pelätä harakanvarpaita eli haparoivan työnjäljen näkymistä.  

Kirjo hämähäkkiruusu


  • Mitä tarvikkeita ja työvälineitä tarvitaan
  • Numeeriset tiedot ovat tärkeät, valmiin käsityön mitat, koko, ympärysmitta, pituus, leveys, käyttäjän ikä, neuletiheys, valmistusaika, paistolämpötila, montako kertaa työ pitää purkaa jne. Mahdollisuuksien mukaan voi kertoa miten tuotteen kokoa voi säätää.
  • Varsinainen ohje, tarkat työvaiheet sanoin sekä kuvin. Työvaiheet voi numeroida tai käyttää luettelomerkintöjä.
  • Käytän vertauskuvia, nämä ovat oikeastaan minun lemppareita. Olen kehitellyt ainakin riuhtaisuratkonnan ja linnunpesäpaikkauksen. 

 

Polvipaikan ompelu ilman sivusauman ratkomista onnistuu
kun laskostaa lahkeen paininjalan alle kuin linnunpesän. 

Paikkaa, älä ratko lahkeen sivusaumaa


  • Ohjeen kirjoittaminen on kaksintaistelua sen välillä mitä kerrotaan ja miten paljon oletetaan lukijan jo tietävän. Esimerkiksi, tulisiko kankaan huolittelusta kertoa vaiko oletetaanko lukijan sen hoksaavan. Ohjeen pituuden kanssa tulee usein tasapainoiltua, tarkat ohjeet saattavat venyä liian pitkiksi lukea ja lyhyistä ohjeista saattaa puuttua jotain olennaista.
  • Perustele miksi näin tehdään. Ohjetta on helpompi noudattaa kun tietää miksi näin tehdään tai mitä hyötyä tästä työvaiheesta on. Mitä tapahtuu jos jätän jotain tekemättä ja oikaisen.

 

Anna myös persoonallisuuden ja huumorin näkyä ohjeessa. Tässä  hauska tarina siitä miten päädyimme askartelemaan valeampiaispesät rikkinäisistä sukista.

Valeampiasipesän ohje

Mihin ohjetta voi soveltaa, et ehkä tarvitse juuri nyt kylmälaukkua, mutta voitko käyttää eristevanua vauvan töppösiin, istuinalustaan, patakintaaseen, silitysalustaan tai pannumyssyyn.
Tässä esittely eristevanusta ja ohjeet kylmälaukun ompeluun.

Kylmälaukun ompelu



Vinkkejä ohjeen toimivuuden testaamiseen

 
  • Kirjoita ohje ensin ja ompele sitten ohjeiden mukaan. Unohtuiko jokin työvaihe?
  • Testauta ohjetta ompeluystävällä tai pyydä blogiin kysymyksiä ja parannusehdotuksia.
  • Mitkä ovat ohjeen kriittiset vaiheet, mihin voi kompastua, mitkä ovat sudenkuopat, missä en itsekään onnistunut heti ensimmäisellä kerralla, mitä pitäisi välttää, miten voi korjata virheet. Kirjoita nämäkin asiat rohkeasti auki. Esimerkki poimutuslangan ompelusta alla.
  • Onko ohje varmasti turvallinen. Esimerkiksi paperimassa-askarteluun lisäsin varoituksen, että ylijäänyttä massaa ei saa kaataa viemäriin, vaan se tulee siivilöidä kankaan läpi.
  • Tekijänoikeudetkin olisi hyvä muistaa. Eli älä kopioi tekijänoikeuden alaisia ohjeita.

 

Tässä ohjeessa ommellaan kestävä poimutuslanka puuvillalangasta kokkihattuihin. Puuvillalanka kulkee siksakin alla kujassa. Mitä tulee huomioida, jotta poimutuslanka varmasti luistaa. Miten korjata jos siksaktikki osuukin puuvillalankaan. 

Kankaan rypyttäminen


Loppusilaus ohjeelle


  • Tarkista termien yhtenäisyys ja oikeellisuus. Käytätkö koko tekstin läpi johdonmukaisesti nirkko-ommelta, vai onko se välillä nirkkoreuna tai koristeommel.
  • Ohjeen lukemien on sujuvampaa kun kirjoittaa pääsääntöisesti yhdessä ja samassa persoonassa. Tähän testiin taisin sotkea kuitenkin minä, sinä ja kaikki yhdessä tekijöitä.
  • Otsikot ja väliotsikot: ohjeeseen on helppo palata, kun oikean kohdan löytää otsikon avulla. Ohjetta voi lukea harppoen vain väliotsikoiden avulla, jos lukijalla on kiire.
  • Numeroi työvaiheet: kärryillä pysyminen on helpompaa. Ohjeen vaikeustaso ja työmäärä hahmottuvat paremmin kun vilkaisee montako numeroa ohjeesta löytyy.
  • Jaksota ohje pätkiin, anna lukijalle hengähdystauko. Tyhjä tilakin on ohjeessa tärkeää. Tässä on minun vanha ohjeeni ympyränompeluohjaimesta, niin näet mitä tarkoitan. Se on ihan kamalaa luettavaa, kun kaikki asiat ovat yhdessä pötkössä. Kirjastovirkailijakin kertoi, kun järjesteli kirjoja hyllyyn, että nykyään jätetään tyhjää tilaa hyllyihin, ettei silmä sokeennu kirjojen paljoudesta.

 

 Minä sekoitin piilopistot vuoropistoihin, kun ompelin huomaamattoman paikan toppatakkiin. Eli ei ole niin vakavaa vaikka termit menevät välillä sekaisin. Asia tulee ymmärrettyä silti ja reikä paikattua.

Takin paikkaaminen huomaamattomasti


Kirjoittelen käsityöohjeita harrastukseksi ja kirjoitustaidon ylläpitämiseksi

Miten kehittyä käsityöohjeiden kirjoittajana? Vain kirjoittamalla voi kehittyä, joten kirjoita, kirjoita ja kirjoita. Toisaalta kannustan myös lukemaan muiden tekstejä ja ohjeita, silloin huomaa millaisesta tekstistä itse innostuu. 

Minusta uuden opettelu ja itsensä kehittäminen on palkitsevaa. Yleensä ohjeen kirjoittaminen tai punaisen langan löytäminen postaukseen on helppoa. En kuitenkaan tee käsitöitä ohjeiden takia. Vaan teen käsityöni omaan ja perheen tarpeeseen, siinä sivussa tulee ohje tai sitten esittelen vain valmiin käsityön. Jokaisen käsityön laitan kuitenkin tänne esille. Ja mikä sen hauskempaa kuin jakaa käsityöniloa muillekin.

Hiusdonitsin ompelu koristeellisella nirkkoreunalla oli oivallus, josta iloitsin erityisen paljon. Hiusdonitsin ompelujärjestys muuttui niin että inhokkivaihe eli kapean tuppilon kääntäminen oikein päin jäi kokonaan pois.

Hiusdonitsin ompelu nirkkoreunalla


Ohjeita voi olla hyvin erityyppisiä. Ohjeen ei tarvitse olla käsityötuotteen valmistus alusta loppuun, vaan ohje voi olla pieni osanen jostain kokonaisuudesta. Ohje voi olla materiaalitietoutta tai ompeluniksi.

Esimerkiksi kasvomaskin ompeluohjetta en kirjoittanut, mutta laitoin jakoon kuminauhavinkin pehmeästä ja korvaystävällisestä materiaalista. Ompele pehmeä kuminauha kasvomaskiin trikoosuikaleesta.

 

Tässä toinen pieni ompeluniksi: keppihevosen tuuhea harja valmistuu nopeasti ja helposti ompelukoneella ja pahvisapluunalla.

Ohje keppihevosen harjan ompeluun


Vuoden 2020 ommellut metrit

Tykkään seurata käsieni kautta kulkevien kangasmetrien määrää, joten tänne lopuksi vielä tilastotietoa. Ompelin 13,9 metriä pakasta vedettyä uutta kangasta. Ostin kankaita 5,6 m. Ostetuista kankaista olen 4/5 käyttänyt. 

Kierrätyskankaista ompelin 4,5 m. Laskin että minun olisi pitänyt ostaa uutta kangasta 4,5 metriä, mutta säästyin ostamiselta kun käytin jonkun vanhan lakanan, paidan tai kirpputorivaatteen materiaalina.

Paikkasin 35 housuista polvet. Kaikki muut paikkaukset, vetoketjujen vaihdot ja sukkien parsimiset tulevat siihen päälle. Ajattele miten korkea pino yksistään pöksyjä säästyi roskikselta. 

Ompelin tilkkulaatikon antimista yhteensä 23 käsityötä. 


Tästä voit lukea 20 + 20 tilkkuompeluideaa.

Ompele tilkuista


Nämä käsityöohjeet on vielä pakko mainita, vaikka tila jo loppuukin

 

Mitäpä sinä olet mieltä, mikä on tärkeintä käsityöohjeen kirjoittamisessa? Onko ohjeiden kirjoittaminen ja/tai lukeminen helppoa?

Ja ennen kaikkea kiitos kun vierailet blogissani ja jätät terveisiä kommenttiboksiin. Käsityöohjeeni ovat saaneet aurinkoista ja rohkaisevaa palautetta. Sen perusteella uskalsin kirjoittaa tämänkin postauksen, vaikka en ole kirjoittamisen ammattilainen.

Nähdään tänäkin vuonna käsitöiden parissa



6 kommenttia:

  1. On pitkä kirjoitus, mutta täyttä asiaa. Tekstistäsi on apua kun seuraavan kerran selitän työvaiheita toiselle ihmiselle. Meille paljon ompeleville on välillä vaikea tietää mikä työvaihe voisi olla itsestään selvää toiselle ompelijalle. Yleensä omat ohjeeni laitan valokuvien kanssa, kuva kertoo paljon. Vähän aikaa sitten selitin kuvien ja piirrosten kanssa miten ommella ostoskärryn runkoon kassi. Taisin onnistua kun myöhemmin sain kuvan nätistä 'uudesta' ostoskärrystä. Oli niin kivan näköinen että omakin ostoskärryni taitaa uudistua, ehdin jo ostaa sellaisen likaa hylkivän pöytäliinan materiaaliksi. Uusia ideoita alkaneelle vuodelle. Irmeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi Irmeli. Voin hyvin kuvitella miten paljon se on ilahduttanut, kun sait tehtyä hyvän ohjeen ja paluupostissa tuli kiitokseksi kuva valmiista tuotteesta.

      Mietin vielä tuota, että mikä on toiselle itsestään selvää, niin sama asia voikin olla toiselle aivan uutta. Usein ompelemme myös erilaisista materiaaleista ja käytämme erilaisia tarvikkeita. Sen vuoksi perustietomme ovat kaikilla erilaiset. Paras neuvoni tähän onkin, että "ei kysyvä tieltä eksy". Eli aina saa kysyä, varmistaa ja tarkistaa. Ja voihan ohjeesas olla joskus ajatusvirhekin.

      Ompelun ja ideoinnin iloa myös sinnepäin :)

      Poista
  2. Olipa hyviä vinkkejä! Minä aika harvakseltaan kirjoittelen mitään ohjeita. Ehkä voisi alkaa harjoitella enemmän sitäkin, vaikka varmaan ihan ensin pitäisi ylipäätään taas kunnostautua enemmän käsitöissä.

    Poimin postauksesta tuon hämähäkkiruusun ohjeen käyttöön, sitä täytyy ehdottomasti kokeilla, ja ohje näyttää selkeältä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja mukava kuulla että innostuit hämähäkkiruusuista. Luovaa ja käsityörikasta ompeluvuotta Sinulle Nyyti :)

      Poista
  3. Hyvä teksti, vaikka nyt vähän pomppimalla lueskelinkin. Sulla on ohjeet aina niin perusteellisia, että niitä on ilo lukea ja helppo seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kauniista sanoistasi Raisa. Seuraavan tekstin tai ohjeen kirjoittaminen sujuu suupielet korvissa tällaisen palautteen jälkeen. :) :) Juuri pomppivalle ja loikkivalle lukijalle yritän laittaa listoja ja luetteloita, väliotsikointeja ja lihavointeja, jotta silmä löytää sen olennaisen. Nykyään käytetään paljon älypuhelintakin niin siinä näytöllä nämä blogitekstit venyvät melko pitkäksi.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.