perjantai 5. maaliskuuta 2021

Hiuspannat farkun saumoista ja rikkinäisestä vetoketjusta

Mitä tehdä rikkinäisestä vetoketjusta? Entä farkkujen saumoista? Ompelin persoonalliset hiuspannat kierrätysmateriaaleista.


Hiuspanta vetoketjusta

Minä pompin ja loikin käsityöstä toiseen. Oikeasti minun piti aloittaa farkkujen ompelu lapselle. Etsiessäni sopivia kierrätysfarkkuja leikattavaksi hurahdin farkkujen sivusaumoihin. Näistähän voisi letittää hiuspannan. Ja mikä on parempi kuin yksi hiuspanta, no kaksi, tai kolme... seitsemän hiuspantaa tietysti.

Hiuspanta ohje


Hiuspanta farkkujen saumoista

Leikkasin farkun saumat irti niin reunasta kuin pystyin. Leikatut reunat saavat rispaantua käytössä. Parasta näissä saumoissa ovat kuluneet ja elämää nähneet kohdat. Oranssit tikkauksetkin ovat valmiina. Hiuspantaan kului yksi ja puoli sisälahkeen saumaa.

 

Farkun saumoista hiuspanta


Hiuspanta letittämällä

 

Innostuin letittämisestä ja muistin, että minulla on mummilta perittyä vyölenkkiä rullalla. Joskus ihmettelen itsekin mitä kaikkea sitä on tullut säästettyä. Tämä on kyllä yksi niistä erikoisuuksista. Siis samettikankaasta ommeltua kolminkertaista litteää nyöriä! Mummini on ollut ompelimossa töissä. Mitä lie tapahtunutkaan, kun punaisia vyölenkkejä on jäänyt näin paljon yli.

Jos sinulla ei ole juuri nyt farkkujen saumoja tai muuta valmiiksi ommeltua litteää nyöriä, niin tämä hiuspanta on mainio tapa tuhota pitkulaisia tilkkusuikaleita. Ihan mistä materiaalista vaan voit ommella omat suikaleet letitettäväksi. 

Letitetty kangassuikale pysyy hyvin muodossaan, sitä ei tarvitse ommella kiinni, muuta kuin alusta ja lopusta.

 

Letitetty hiuspantaLettien päät ompelin ompelukoneella yhteen. Hiuspannan letitetty osa yltää korvien taakse. Niskaan ompelin trikoosta tuppilon, jonka sisälle pujotin 1,5 - 2 cm leveän kuminauhan. Näin sain hiuspantaan joustoa, jotta sen pukeminen ja käyttäminen onnistuu.

Tässä kuvassa näkyy miten ompelin pannat kiinni trikoosuikaleeseen.

 

 

Hiuspanta vetoketjusta

 

Seuraavaksi tietenkin halusin kokeilla rikkinäisten vetoketjujen letitystä. Kyllä vain, minä olen säästänyt nekin. Pussukoihin tulee eniten käytettyä kierrätysvetoketjuja. Olen leikannut vain vialliset kohdat vetoketjusta pois.

Huomasin, että vetoketjujen letitys ei onnistu. Ei edes käyttämällä puoliskaa vetoketjua. Letitettyyn vetoketjuun jää liikaa rakoja ja kupruja.

Laitetaan vetoketju siis suorana tähän hiuspantaan. Ensin ompelin collegekankaasta 3 cm leveän tuppilon, jonka päälle ompelin kaksi vetoketjua vierekkäin. Vetoketju yltää korvan taakse. Niskaan en vetoketjua halunnut, ettei niskassa hiukset takerru ja katkeile vetoketjun hampaiden välissä.

Vetoketju oli niin pitkä, että siitä jäi kaksi jämäpalaa. Päätin hyödyntää ne kolmanneksi raidaksi. Leikkasin vetoketjusta nauhan pois hampaiden vierestä, muuten keskimmäinen vetoketju olisi jäänyt piiloon vetoketjun nauhan alle. Purin viimeiset langat vetämällä ne irti, vain vetoketjun hampaat jäivät kiinni kapeaan nauhaan. Ompelin käsin vetoketjun hampaat kiinni hiuspannan reunaan.

 

Vetoketjusta hiuspanta


Valmista hiuspantaa katsoessa mietin, että tämä vetoketjuhärpäke voisi olla aika kiva yksityiskohta vaatteessakin esim. hihassa.


Hiuspanta vetoketjusta

 

Tarkkasilmäisimmät ovat ehkä huomanneet hiuspantojen takana lettupinon. Tämä on minun vastaiskuni kaikille kevään tulppaanikuville. Hih! Minun kuvausrekvisiittani vaan meinasi päätyä kesken kaiken tarkkanenäisten herkuttelijoiden suihin.


 

Kuten sanoin jo alussa, pompin käsityöstä toiseen. Tämän pomppimisen uhriksi olivat jääneet neljä hiuspantaa, jotka poimin keskenjääneiden käsitöiden kassista.  Nyt sain kuitenkin intoa vääntää nämä hiuspannat valmiiksi.

Hiuspannan perusmalli litteällä takasaumalla

Ompelin ensin hiuspannan pitkät sivut yhteen oikeat puolet vastakkain. Käänsin työn oikein päin ja sitten ompelin takasaumat yhteen suoralla ompeleella. Takasauma jää siis näkyviin, ja sijoittuu niskaa vasten. Kavensin toisen saumanvaran 0,5 cm kapeaksi. Tikkasin sen saumanvaran, jota en leikannut päällepäin. Näin saan ohuen ja litteän sauman nelinkertaiseen kankaaseen.


Trikoopanta ohje


Hiuspanta laskostaen

Tämän hiuspannan etukappale on kolme kertaa niin leveä kuin takakappale. Etukappale on laskostettu takakappaleeseen.


Tämä laskostettu malli on tehty aurinkoisia kesäpäiviä silmällä pitäen. Kyllä nekin vielä koittavat. Panta on sen verran leveä, että peittää vähän päälakea paahteelta.


Trikoopanta aikuiselleHiuspanta laskoksilla, tapa 2

Tämän pannan perusrunko oli keskeltä leveämpi ja reunoilta kapeampi suikale. Eli niskassa panta kapenee. Leveimmän kohdan ympärille kiepautin kapean kangassuikaleen, jonka ompelin muutamalla pistolla käsin kiinni.

Trikoopanta ompeluRusetilla koristeltu hiuspanta

Leikkasin kullanvärisestä verkkotyllistä suorakaiteen, jonka poimutin keskeltä rusetiksi. Rusetin keskelle virkkasin kukan ohuesta helmilangasta. Tämä hiuspanta tulee lapselle.


Trikoopanta rusetillaOli minulla pieni taka-ajatuskin näiden hiuspantojen ompelussa. Jos nyt kasvomaskeja aiotaan käyttää enemmänkin, niin minulla on valmiina kasa hiuspantoja, joihin ompelen napit korvan kohdalle. Näin maskien kuminauhat eivät rasita korvan takana.


Tervetuloa ensi viikolla takaisin, silloin on tarjolla korjausniksi farkkujen suurentamiseen vyötäröltä.

Ompele lisää kivoja hiusjuttuja, samalla tilkut pääsevät hyötykäyttöön

 
 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

2 kommenttia:

  1. Olen just muutaman viikon miettinyt hiuspantojen tekemistä, kiitos ompelu vinkeistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukava kun kävit kylässä :) Olipa hauska yhteensattuma, että sielläkin on suunnitteilla hiuspantoja.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.